Traktorske kose

dsc06525.jpg

dsc06524.jpg

odma sledi demontaza!!

Drugovi i drugarice, neznam da li je neko pisao nesto o probelemu koji cu napisati, ali nadam se da ce neko zeleti da mi pomogne u razresavanju jednog problema!!
Dakle, danas kod jedne bakute u dvoristu vidim roto kosu Kuhn 4 elipsasta diska, broj i jos neku oznaku nisam video osim samo imena kose jer u dvoriste nisam mogao uci!!Pitam komsiju jednog tu o toj kosi i on kaze sledece: Tu kosu je baba prodala neko i da je kosa vracena posle 2 nedelje jer: Taj sto je bio kupio kosu zamenio je 4 lager na kucistu diska ali nesto nije stimalo, kaze d asu se sudarali nozevi pa su i nozeve skracivali u nadi da ce nesto promeniti, i uspeli su samo to da otklone sudaranje nozeva!! Ali .... onda su otkrili novi problem.... u radu, na kosi posle par minuta 4-i disk(dakle taj koji je remontovan), krene da se dize uvis da izlazi iz svog kucista, komletan ceo disk!! Nisam bas shvatio a ni mogao da proverim na samoj kosi sta to konkretno krece da se dize uvis, da izlazi, ali ostalo je na toj prici, nista vise drugo nije mogao da mi kaze o tom problemu... nisu je vise ni koristili, pa vratili babi u takvom stanju!!!
E sad, moje misljenje je da to prilikom remonta lagera , mozda su pogresnim redosledom vracali delove na mesto........ neznam sta bi drugo moglo biti!!
Sta vi mislite, onako iskreno, da li vredi kockati se pa uzeti to i budziti dok se ne otkrije sta nije u redu ili zaobici tu kosu u sirokom luku.........:sta:......

Koliko je para ta kosa, to su dobre kose samo prilikon sastavljanja mora da se vodi računa o zupčenju jer se mora voditi računa da se nebi sudarali zupčanici, a to što izlazi 4disk gore je najverovatnije spao zeger ili je pukao anzec na osovinici pa se izvlači na gore nije to problem srediti.

Sve se može popravit. U tom slučaju je opasnost, da bi prilikom popravke u sistemu ostao neki ostatak i 'prolazio' kroz lagere. Treba je u slučajo oštete elemenata pažljivo sve očistit. Jedan je moj kupac tako menjao smrvljen zupčanik i slabo očistio, pa su mu ti ostaci u dva sata rada upropastili stari greben i za 800 € delova, te je još na kraju morao kupit novi kompletan greben.

Ja imam Mörtl kosu sa 5 diskova, i to sam i sam uradio, pri namestanj prvog diska, a pri vracanju kucista diska ,u nepaznji sam zarotirao kuciste u stranu za 90 stepeni.... iako su sami dskovi ubodeni da neizmenicno idu, ipak to nije bilo dovoljno pa su se ipak sudarali nozevi.... ali sam to video na vreme i nisam ni pustao kosu u rad, nego rasturanjre pa na svoje mesto vracanje....
Kod moje kose, sam primetio da diskovi su medjusobno povezani sa zupcanicima u unutrasnjosti grede... a za sve vas je pitanje na koji nacun je Kod Kuhn-a to uradjeno.... Zupcanicima ili lancom???
Baba je tu kosu prodala za 600 jevreja, a ovi jos 200 ulozili u nju(iskreno neznam sta je sve radjeno) i posle par pokusaja da je dovedu u radno stanje, to nisu uspeli i vratili je babi u dvoriste....
Dakle..... vase misljenje je da se isplati upustati se u tu avanturu i opremiti tu kosu u rad da radi... Sta mislite, u najgorem slucaju da mora npr celo kuciste 4-og diska da se zameni drugim originalnim.... koliko bi to moglo da kosta??
:sta:

Ako je ležaj loš on nije skup, a zupčanik je 50€ kod Neše u Pojatama. osovina se uradi nije problem, znači navarivanje i obrada to može svaki strugar da uradi, znači max. 100€

Nesa Pojate??? Cime se on bavi???
znaci mogao bih da se kockam i uzmem to da probam dovesti u red....
Ako je uzmem i imam neke nejasnoce, opet cu morati da vas pitam za misljenje.... :udri:

Svaka cast Nesi , ali ja nikada nisam video kod njega nesto dobro. On ima samo neka groblja. A cene su poprilicno velike u odnosu na stanje robe.

Povodom oce zadnje kose sto je neko postavio, da mi pojasni, posto mi nije jasno dali......... Ova kosa se kaci naprd na traktor ili normalno klasicno odpozadi???
A ako je pozadi kako onda zamisljen rad takve kose, zar nece tockovi koje gaze kroz travu da je povaljaju i za zemlju zalepe..... Ne verujem da kosa obrije do zemlje pa i to povaljano pokosi...... :sta:

Nazad
Vrh