Traktorske kose

Evo ja ću samo da sredim donje tanjire.Ne zentam ni od jedne njive,šta sam sve kosio grahorica će doći kao veliki odmor.

Ne znam kako polog kosi sa 4 diska

Ja mislim (i siguran sam ) kad se dobro podesi kosa pravilno podesene poteznice i na lanac fiksira noseci deo da reduktor ne padne prenisko , ispravni nozevi (dovoljno dugacki) i na traktoru podesi 540 obrtaja vratila 1 i 2 brzohodni stepen prenosa na 539, 533 nesme biti problema .
Grahoricu valjam iz razloga poleganja da mi nesmetaju grudve prilikom kosenja jer nju brijem maksimalno nisko a sejem je i po 250kg/h i nikad problema a izvlacio sam i po 700/800 bala u dobrim godinama . Ujak sa dobosarom cesto nije mogao da pomaze jer se cesto gusila medju dobosima.

Ratko sanes i cimnes 2,3 puta hidraulik i teras dalje , gusi na onoj cevi , drzacu usmerivaca mase ako neides dovoljno brzo , digne obrtaje na 1900 i prva

Pa imami ja kicmu , teram i prvom.
Nisam se salio kad sam napisao 700/800 bala, prilikom kosenja ostane samo redic od onog usmerivaca ostalo je sve otkos . (skinuo sam onu cev nosaca cirade )

Ja imam poljakinju 135 (kupio sam je pre 3 godine i debelo platio tada je bila 1600 evra) kacim je na 539 i uglavnom teram 3 sporom retko 1 brza sisam na nulu kosim svoja 2 h i 1 od kolege svako kosenje pocinjem sa novim nozevima !Imam jednu parcelu koja je u velikoj strani (nju najesen preoravam) voda je napravila gadne kanale(vododerine) i nju kosim poslednju jer mi unisti nozeve!Voleo bih videti kosenje posle brzina koje su neki spominjali.Po mom misljenju 135 je pun pogodak za 539 tj spram vola i papak!

Oderali su vas pošteno.Mogli ste komotno 165-icu jer Poljakinje nisu teške kosačice.Dođite da vidite košenje kod mene.577 720 obrtaja kardan treća brza sa D.F 185 kosačicom,brije njivu bez obzira na pologe,samo dobro štelovanje i nema zime.

Ja imam 135 i teram sa 5911-ko da je ni ne vuče-jedino što moraš par puta više obići ali se brže suši.Jutro između 30 i 40 minuta,laganevožnje

Kupio sam je u Panonki kolega mi je tamo serviser za traktore i cena je bila ta cak mislim da je 165 bila neznatno skuplja dok je IMT sa 4 diska bila oko 2000 !Kolega je isto iz Bukovca i on je kupio 165 pa je odmah prodao jer ima 539 a mi smo na Fruskoj Gori i retke su ravne parcele , pravilnog oblika !Tako da sam po njegovom savetu uzeo 135 tek sam sada video koliko su te cene otisle dole!

Moj stric ima 135 Niemayer i Zetor 4712.Odlicna i kvalitetna kosacica ali po meni ima veliku manu kao i sve 135-ce.On svaki otkos pogazi sa zadnjom levom gumom.Guma 13-ca i sve utera u zemlju pa posle da bi se osusilo treba vremena,to je pogotovo problem u prvom kosenju kad je velika masa.

Ja imam poljakinju 135 (kupio sam je pre 3 godine i debelo platio tada je bila 1600 evra) kacim je na 539 i uglavnom teram 3 sporom retko 1 brza sisam na nulu kosim svoja 2 h i 1 od kolege svako kosenje pocinjem sa novim nozevima !Imam jednu parcelu koja je u velikoj strani (nju najesen preoravam) voda je napravila gadne kanale(vododerine) i nju kosim poslednju jer mi unisti nozeve!Voleo bih videti kosenje posle brzina koje su neki spominjali.Po mom misljenju 135 je pun pogodak za 539 tj spram vola i papak!
pa jel ti kosis ispod zemlje pa menja nozeve na 3 ha

Ništa nevaljaju vaše kosilice, kod mene se kosi sa automatskim kosilicama, sama određuje visinu, snagu ,rastojanje,.... brzina zavisi od veličine pršute koju pojedeš pre košenja. Kardan je od kvalitetnog čelika na latinski se zove Č.-Fagus-, a može i od Č.-Pinus silvestris-, on je nešta slabijeg kvaliteta al nije loš.

Nazad
Vrh