Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@NenaNis
Hrane po volji znaci da u hranilici uvek treba da bude hrane. Pilici kada im se sipa hrana hoce da mogu da uskoce u hranilicu, ali kada se najedu oni miruju. Poneki tovljaci praktikuju povremeno da prodrmaju hranilicu i tako krenu pilice da jedu. Sto vise hrane unesu vise ce dobiti na tezini. Mislim da je neko postavio tablicu potrosnje hrane, treba malo prelistati temu. Sto se tice prehlade ako bude ozbiljnije obratite se veterinaru, nista na svoju ruku.
Pisao sam posta a nisam znao za post jovanips-a
@NenaNis
Desava se da sitna hrana udje pilicima u da tako nazovem "nos" pa ih to iritira i izgleda kao da kaslju.
Na slici se ne vidi ali hranilica je okacena o plafon a rupe sam po vasim savetima i slikama zatvorio selotejpom koji mi je bio jedini pri ruci tada. I pored toga je bilo rasipanja i sada ga ima ali ga ja ulovim u tepsiju i vratim im ga nazad malim djavolcicima.
http://www.2shared.com/file/fV4kO2_P/f15_broiler.html
Ovo je tabela u kojoj se nalazi prikaz težine i potrošnje hrane po danima. Podaci su manje više isti za sve hibride. Pilići su u tom uzrastu veoma osetljivi na padove temperature u toku noći jer sad su noći veoma hladne pa bi trebalo smanjivati ventilaciju. Postoji još jedan trik kod tova koji se praktikuje a to je da im se na par sati gasi svetlo a ne da ga bude svih 24 sata dnevno. Na taj način pilići po paljenju svetla navale na hranu i dnevni unos je veći a time i prirast. Period mraka bi trebalo biti do 2 sata dnevno a mislim da smo o tome već pisali. Ponašanje pilica je veoma važni i nekad neke čudne stvari mogu da ukašu na problem koji se ne vidi odmah. Kod jednog kupca smo imali problem da su pilići malo slabije napredovali a čudno je bilo što kad se udje u objekat pilići počinju da vas kljucaju po nogama. Kasnije se ispostavilo da u premiksu nije bilo svih elemenata pa kalcijum iz hrane nije mogao da se vezuje i kosti su im bile slabe. Uginuća je bilo malo a utrošak hrane takodje mali . Kod njega su bili i ovi sa Domaćina i na njihovom snimku se na kraju vidi kako navaljuju na noge. Link ka snimku je
http://www.youtube.com/watch?v=OKZNmNXtF6s
U farmi je inače u tovu 16000 pilića i ovaj tov je na kraju uspešno završen i pre dve nedelje je ubačenna nova tura.