Tov junadi

@ D .i M.e
Kolike su dimenzije boxa,kolika je povrsina tog punog betona i koliko grla pakujes u taj box?

Димензије су око 7,5м са 3,24м. Решетке су 2,44м и 80цм бетон. То је у великом, у малом товелишту је дужи бетон али су боксови ужи.

Може десет великих да стане, тј. толико циљам да буде.

Ево неких слика отприлике како изгледа бокс:

Su sigurno 2,44 m ili koji mm gore ili dole? ;)

To su bile kući pravljene, da je taka dimenzija?

Su sigurno 2,44 m ili koji mm gore ili dole? ;)

To su bile kući pravljene, da je taka dimenzija?

Да, када је прављена зграда направљен је метални калуп и овде су изливане. Те прве у старом товелишту и даље трају иако су раније прављене, и трпеле и трпе веће оптерећење. А у малом нешто није у реду са њима па су после неколико година једна по једна кренуле да пуцају. Тако да смо пре неку годину куповали готове из бетоњерке у Сталаћу па врло добро знамо дужину. :)

A kako ste uradili kanale?da li crpite direktno ispod njih ili imate i jamu?

Нема канала него је у основи зграде велики бетонски базен. Базен је наведен у један угао, ту се са стране налази шахт за миксер и извлачење осоке.
Дакле зидови су на страницама базена а плоча и греде између боксова су на стубовима. Главни стубови иду до крова и држе кровну конструкцију (нема горње плоче).

Да се разумемо, нисам ја учествовао у прављењу зграда, то су моји направили када сам био дете. Осамдесетих и деведесетих је у мом крају доста товелишта направљено на сличан начин.

Da li se za objekte sa resetkastim podom preporucuje zidani objekat ili se moze raditi poluotvoreni objekat kao kad se radi tov na dubokoj stelji?

Možeš kombinirat (skoro) sve opcije donjeg dela sa (skoro) svim opcijama građevinskog dela.
Volumen se mora izračunat po dnevnoj 'proizvodnji' na grlo i periodu za koji trebaš držat oseku.
Najbitnja stvar u tehničkom vidu projektiranja je, kako će se to mešat i izvlačit.
Jer da ti je pola volumna jame sve vrema naslaga na dnu, to ti znači da moraš češče vozit.
Za sad mislim, da se u Srbiji još može izvozit bilo kad, a garant će skoro doć ograničenja i kazne, pa ćeš morat imat kapacitet za taj period. I dok je sve u radu, lakše se produži i produbi nego kad imaš štalu punu.

Nazad
Vrh