Tov junadi

Pozdrav kolege tovljači, koliki procenat proteina preporučujete za telad u tovu od oko 170-180kg? Uzeo sam ih na nekih 135-140 kg prosek. Do sada sam koristio premikse od lokalnog malog proizviđača koji je bio tehnolog u nekadašnjem UNIPU. I bio prezadovoljan. Koncentrat je stalno ispred njih i jedu po volji. Ide do 50% kukuruza,10%soje,10% suncokretove sačme,ali stavljam i do 20% mekinja iliti stočnog brašna. I malo malo po neki proliva. Koristio sam Enrocin ali slabi rezultati, pa sam im davao Tylozin(Tylovet). Razmišljam da im razblažim proteine i pojačavam slamu umesto sena koje je ionako livadsko. Tovim bikove već par godina, i imao sam fantastične rezultate, ali ovoga puta zbog promena vremena, dosta njih je imalo proliv, infekcije, temperaturu…pa neki saveti? Lepo je čuti i druga mišljenja j iskustva. Hvala unapred

Sent from my iPhone using Tapatalk

Proliv moze biti virusni da je donesen u stado, moze biti kokcidija u tom slucaju probaj sulfo preparate hemosul moze inekcije a mozes da zalivas, ja sam kupovao telad kod dobavljaca blizu mene u macvi ubi proliv kokcidioza bude i krvavog, pogotovo ako telad provedu u stali par dana kod njega, Hemosul inekcije i zalivao solit i medicinski ugalj, sto se tice koncetrata sve ok dodaj minazel ili neki apsorbent miko toksina mozda ti oni prave problem oko proliva, a seno jbg ako je lepo i nije kislo i prasnjavo ne bi trebalo da bude problem jedino i tu neka trava moze da se pokupi i napravi problem obicno gledam da je ono cista trava ko divlji ovas ili ljulj sve sto mi sumnjivo izbacim

Nisam primetio da je nekad stetilo zdravim govedima. Ja kad kupim telad odmah u hranu preventivno izmesam prasak.

Nisam primetio da je nekad stetilo zdravim govedima. Ja kad kupim telad odmah u hranu preventivno izmesam prasak.
Nista lose,ja se secam nekad da sam procitao kao nezeljena dejstva da steti bubrezima,jetri,moze izazvati proliv...
Skoro sam bio prinudjen prasicima u vodu,tako da su i zdravi pili,ali samo 3 dana

Mozes bez problema 7 do 10 dana neosulfos (galofak) u vodi za pice, plasticna kada najbolje, praviti ujutru i uvece svez rastvor ili barem jednom dnevno jer ne valja da stoji

Mozes bez problema 7 do 10 dana neosulfos (galofak) u vodi za pice, plasticna kada najbolje, praviti ujutru i uvece svez rastvor ili barem jednom dnevno jer ne valja da stoji
20 do 30 grama na dan

kod prasica i zivine je lakse jer ih mozes kontrolisat na vodi a kod teladi,junadi stavimo odjednom pa kako koji pije

Nisam bas zadovoljan prirastom belgijanaca...

9 meseci kako su kod mene
Po obimu grudi jako sarena kilaza
1 od 325 kg
2 od 350
6 od 375
1 od 410
na oko kad ih gledam ne bi im dao 350 kila

Doduse jesam malo stedio na suncokretovoj sacmi i jeli su neko gadno seno i budjavu detelinu... ali opet mi nekako malo kilograma za 9 meseci.

Ja sam na njih presao zbog saradnje sa djurdjevicem oni su mi najmirniji imaju dobru narav lako se radi sa njima, sve ostalo sto stigne ludo ko k...c ja ih imam sve u tovu ne ocekujem neku veliku kilazu i prirast al aj iso sam na varijantu za iste pare veci broj glava ista tonaza na kraju a nema skakanja tuce i ostali gluposti lako ga savladam ako moram da lecim. I tvoji su od Djurdjevica, Marko Gmizic prodaje za njih telad mogu ti kasti povoljnije nego kod Djurdjevica pratio sam telad koja su mi nudili kod Djurdjevica po 750 eura i to da mi ucine zavrsila su kod Marka i on ih prodaje ispod te cene

Ne tovimo sigurno deset godina.Sve se promenilo od tada.Gledam drugar non stop ima oko 70 komada i vise.Pa to non stop jebacina sa bolestima,upalama,virusima,...
Sve je manje nas stocara, niko ne zeli da ima obavezu jutro vece. Niko ne zeli da smrdi...
Ali sta mi mali da radimo kada do zemlje i nekih ozbiljnijih povrsina od velikih doci ne mozemo.
Mi smo protekle godine sve sto smo zaradili gurali u papke, koliko smo zaradili ne znam, znam samo da sam dnevno cistio po 10-12 kolica stajnjaka.

Mali off topic, takodje tovim junad, vecinom simetalce od nakupaca kupujem, zanima me u vezi stajskog đubra, koliko je realno prodati, tu prikolicu vagonku koja bi tu realna cena bila?

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Sve je manje nas stocara, niko ne zeli da ima obavezu jutro vece. Niko ne zeli da smrdi...
Ali sta mi mali da radimo kada do zemlje i nekih ozbiljnijih povrsina od velikih doci ne mozemo.
Mi smo protekle godine sve sto smo zaradili gurali u papke, koliko smo zaradili ne znam, znam samo da sam dnevno cistio po 10-12 kolica stajnjaka.
Sto ne napravis slobodan tov? Nije to malo bikova da svaki dan cistis stalu. Belgijancu treba vise vremena da stigne od simentalca, i problem je sto ima vise masti u sebi nego simental. Ja ako uspem sledece godine, bice ovaca kuci a bikovi idu u istoriju.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Mali off topic, takodje tovim junad, vecinom simetalce od nakupaca kupujem, zanima me u vezi stajskog đubra, koliko je realno prodati, tu prikolicu vagonku koja bi tu realna cena bila?

Sent from my SM-A525F using Tapatalk
Ovde kod mene ti je oko 70 para kg(7000 din.vagon),ako uspes da prodas.

Послато са SM-A207F помоћу Тапатока

Ko da radi nesto gde je tolika obaveza, a zarada upitna. Koliko bikova trebas da utovis za neku platu od 80000din neto, smrdeli bi mnogi samo da imaju koristi od toga.

Nazad
Vrh