Tov junadi

@ D .i M.e
Kolike su dimenzije boxa,kolika je povrsina tog punog betona i koliko grla pakujes u taj box?

Димензије су око 7,5м са 3,24м. Решетке су 2,44м и 80цм бетон. То је у великом, у малом товелишту је дужи бетон али су боксови ужи.

Може десет великих да стане, тј. толико циљам да буде.

Ево неких слика отприлике како изгледа бокс:

Su sigurno 2,44 m ili koji mm gore ili dole? ;)

To su bile kući pravljene, da je taka dimenzija?

Su sigurno 2,44 m ili koji mm gore ili dole? ;)

To su bile kući pravljene, da je taka dimenzija?

Да, када је прављена зграда направљен је метални калуп и овде су изливане. Те прве у старом товелишту и даље трају иако су раније прављене, и трпеле и трпе веће оптерећење. А у малом нешто није у реду са њима па су после неколико година једна по једна кренуле да пуцају. Тако да смо пре неку годину куповали готове из бетоњерке у Сталаћу па врло добро знамо дужину. :)

A kako ste uradili kanale?da li crpite direktno ispod njih ili imate i jamu?

Нема канала него је у основи зграде велики бетонски базен. Базен је наведен у један угао, ту се са стране налази шахт за миксер и извлачење осоке.
Дакле зидови су на страницама базена а плоча и греде између боксова су на стубовима. Главни стубови иду до крова и држе кровну конструкцију (нема горње плоче).

Да се разумемо, нисам ја учествовао у прављењу зграда, то су моји направили када сам био дете. Осамдесетих и деведесетих је у мом крају доста товелишта направљено на сличан начин.

Možeš kombinirat (skoro) sve opcije donjeg dela sa (skoro) svim opcijama građevinskog dela.
Volumen se mora izračunat po dnevnoj 'proizvodnji' na grlo i periodu za koji trebaš držat oseku.
Najbitnja stvar u tehničkom vidu projektiranja je, kako će se to mešat i izvlačit.
Jer da ti je pola volumna jame sve vrema naslaga na dnu, to ti znači da moraš češče vozit.
Za sad mislim, da se u Srbiji još može izvozit bilo kad, a garant će skoro doć ograničenja i kazne, pa ćeš morat imat kapacitet za taj period. I dok je sve u radu, lakše se produži i produbi nego kad imaš štalu punu.

Nazad
Vrh