Tov junadi

Pa zadovoljan sam. Za 11 meseci 545 kila, nije toliko lose kako su mi delovali mali. 61,4 radman mesa,ali pojeli su jutarnji obrok jer je utovar bio u podne.

U principu mozda i nisu. Znam neke ljude koji su zadovoljni sa angusima u tovu, ali ja ih licno nikad ne bih kupio. Vec sam pisao za mene simentalac ubedljivo broj 1 pa tri mesta prazno pa hereford onda mogu da dodju limuzin, sarole pa opet tri prazno pa belgijanac, pa tri prazno i onda angus. Pisem iz svojih licnih iskustava, neciha su mozda drugacija.

Sto se tice tova: najdivljiji je od svih pomenutih(skaknje, jurcanje, bezanje...), ima mali prirast, veliku konverziju, puno loja i mesari ga izbegavaju, sto se tice lecenja nije tako lose ali je neuporedivo losiji od hereforda.

Pa nisu simentalci nista skuplji, nego belgijanci u nabavci. Jedino je problem skupiti 30-40 komada odjednom. Ko tovi po 10-15 komada uvek moze da dodje do dobrih teladi. Problem je sto bi mi da nam telad donesu u dvoriste i da budu top i da ne platimo mnogo. Dok sam kupovao telad za tov, iskljucivo sam isao sam po njih. Kad probijes led i krenes, svaki naredni put ide sve lakse, jer upoznajes sve vise ljudi. Na tome sto sam sam donosio telad ostajala mi je mesecna plata(u to vreme) koju bi mi nakupci uzeli da su oni donosili. Pritom biram sta hocu, a ne da mi oni uz 7dobrih uture dva skarta, i jednog bolesnog... Mnogo manje lecenja, tumbanja teladi, papiri uvek reseni...

Skuplji je kad ga kupujes kod svercera. Zakacis prikolicu i odes sam po selima i izaci ce te isto kao i belgijanac. Nemoj da gledas cene po oglasima, jer taj da je mogao da proda za te pare, ne bi tele ni stiglo do oglasa. Vise od 10 godina sam isao po selima od Djale do Aleksinca i donosio telad za sebe i drugove i danas sam u kontaktu sa mnogima od tih ljudi i znam posto se prodaju telad. A i u temi "cena teladi" vidis da su cene iste. Takodje i ja telad prodajem po 900 evra, a budu znatno tezi od tih uvoznih belgijanaca.
Takodje i znam kako izgleda i kupovina teladi u Rumuniji i vise puta sam pisao na forumu, da ja licno nikada ne bih kupovao tu telad.

Nazad
Vrh