Tov junadi

@Surdonja Да ли, када, и чиме дохрањујеш краве које су на отвореном?
Не знам да ли би био исплатив мало измењен систем: краве на отвореном али само на пар хектара, тако да би морала спремљена храна. Јер овде нема пашњака нити слободне земље.

Dohrnjujem ih od prvog snega do otprilike 20. Marta. Zrnastu hranu ne dajem nikada, a kabaste dobijaju kao da se muzu. Seno, lucerka,silaza, senaza, kukurzovina slama... Desi se nekad da moram i u avgustu da im dodajem hrane, zbog suse. Ali se isto tako desava da zbog blage zime u sumi bude trave u februaru, pa im prepolovim dohranu. Trenutno 120
odraslih krava plus telad su pusteni na nekih 80 hektara livade i 100 hektara sume i to im je knap. Sto se tice tvoje ideje po prici ljudi koji su tako radili ne isplati se, ali po mojoj logici isplativije je nego hraniti bikove. Telad prodajem po 900 evra direktno sa pasnjaka. I dobijem 40 000 subvencije po kravi. Kad hranis bika za njega dobijes 1800 evra i 22 000 subvencije, odbijes tele i ostane ti 900 evra i subvencija. Krava kad bi je hranio cele godine pojede vise kabaste hrane, ali nemas koncentrata. Tako da mislim da bi mogla da se napravi matematika. Samo bi bila znatno losija nego na pasnjaku.
ps. Inace obe krave sa slika su iz tvog kraja.

Moje buše

Sto ne napravis slobodan tov? Nije to malo bikova da svaki dan cistis stalu. Belgijancu treba vise vremena da stigne od simentalca, i problem je sto ima vise masti u sebi nego simental. Ja ako uspem sledece godine, bice ovaca kuci a bikovi idu u istoriju.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Ovo su stare zidane stale,ranimo sa glave a cisti se rucno. Adaptacija takvog objekta je moguca da se npr napravi 4 boksa po 5 komada ali opet bi rucno ciscenje bilo.

A trenutno sam imao neke druge investicije i nisam u mogucnosti raditi nov objekat za tov junadi.

Ko da radi nesto gde je tolika obaveza, a zarada upitna. Koliko bikova trebas da utovis za neku platu od 80000din neto, smrdeli bi mnogi samo da imaju koristi od toga.
Ne znam tesko mi je da izvucem racunicu u ovom poslu zbog kabaste hrane.

Nisam imao problema do sad sa nogama, seno mora pomalo da se dodaje jer hoce da navuku na resetke pa onda ako odma ne ocistis propadne u kanal pa moras dizati resetke da se ocisti. Telad primam na slamu i tu ostaju 3 meseca, posle idu na resetke prvih 15 dana se privikavajy slabije jedu posle toga sve normalno.

Nisam imao problema do sad sa nogama, seno mora pomalo da se dodaje jer hoce da navuku na resetke pa onda ako odma ne ocistis propadne u kanal pa moras dizati resetke da se ocisti. Telad primam na slamu i tu ostaju 3 meseca, posle idu na resetke prvih 15 dana se privikavajy slabije jedu posle toga sve normalno.
To znači da nemaš rešeno mešanje oseke u jami.

@Surdonja Да ли, када, и чиме дохрањујеш краве које су на отвореном?
Не знам да ли би био исплатив мало измењен систем: краве на отвореном али само на пар хектара, тако да би морала спремљена храна. Јер овде нема пашњака нити слободне земље.
Svako grlo ri traži određenu površinu da ga držiš vani.
Preko prsta, da su vani preko zime, trebaju (bar) toliku površinu ko da ih držiš na ispaši.
Na kršu možeš da se zezaš time, a na mekom terenu sve će plivat.

Na mekanom terenu to moze da se resi velikom kolicinom prostirke. Oko pojila, hranilica i putanje kojima se one krecu i traktor sirimo puno slame tako da nema propadanja. Preko leta to ugori i svake jeseni izvucemo oko 1000 tona stajnjaka. Jeste posao, ali vestacko djubrivo skoro i ne koristimo.

A na kolikoj površini rasipate toliku prostirku onako od oka?
Bio sam na dve farme ni jedna nema ispust tj Isto oko njih ogromne količine slame spremne za zimu.

ps. Inace obe krave sa slika su iz tvog kraja.

Значи да је наша генетика проверена у оваквим условима. 😀 Хвала ти на објашњењима.

Marko da li im oticu noge posto su na resetkama i da li izvlace kabastu hranu na resetke?

И мени је исто товелиште са решеткастим подом. Само што је код мене мало другачији распоред, боксови су више издужени паралелно са ходником, а краћи од јасла до зида позади. Уз јасла је исто прво раван бетон, а онда један ред решетки које стоје попреко у односу на ходник (супротно од Маркових), па одмах зид.

Са ногама нема неких проблема, а што се тиче хране ако има мало грла у боксу онда они хоће да расносе више, овако ретко, ако буде баш неки лош бик. Мислим да то више зависи од тога колико су дубока јасла и каква је ограда на њима. Никада нисмо морали да чистимо решетке због хране, а тек не да их дижемо. Добро је изведен пад у јами тако да може да се извлачи кроз шахту.

Пошто сада узимамо малу телад од 15-20 дана, они иду на сламу до својих три, три и по месеца. Онда иду у мање товелиште где су новије решетке па су мањи отвори између решетака. После три-четири месеца иду у велико товелиште. Ту су решетке већ доста окрзане јер су старије а бикови су сада доста тешки.

Једини проблем са биковима на решеткама је кад пукне решетка. 😀 А дешавало се.

Objekat je bio na prostirku napravljen pa je radjena prepravka na resetku, nisam mogao da ukopam kanale vec sam dizao u vis, nemam dovoljnu dubinu napravljeno kako sam mogao i morao i to vec 10 godina funkcionise, nema ciscenja, cisterna sve zavrsi izvuce raspe troskovi su minimalni,kod mene u kraju samo ja imam resetke i nisam imao gde da vidim svi su rekli da to nije pametno al sad da gradim novu farmu obavezno resetke u pod

Nazad
Vrh