Tov junadi

Evo ovako varijanta A. Cene sami formirajte koje su u vasim krajevima, kupis tele,kukuruz ,seno ,detelinu racunas tvoj rad na kraju saberes koliko te to sve kosta i vidis gde si.Druga varijanta imas tele od tvoje krave ,proizveo si kukuruz,kosis svoju detelinu, ne racunas nikakve troskove i kad prodas utovljeno june dobijes lepu lovu a pride te ova nasa neznam kako da je nazovem casti 10000rsd po tvom tovljeniku, pa zar nije to lepo?

Po meni obe varijante se poklapaju u potpunosti ,ja proizvodim 95% hrane koju moja stoka koristi ,ali istu tu hranu racunam po trzisnoj ceni jer to joj je vrednost.
Kada mi ostane 150e po biku cisto, ja sam presrecan.

:cool:...nije ispravno računati tržišnu vrednost hrane u slučaju kada je sam proizvodiš...za početak da li bi uspeo da je plasiraš po toj ceni na tržište i u kojoj količini i rokovima ? koji bi troškovi tog plasmana bili ?? itd. itd....:cool:

Da objasnim kako je meni onjasnjeno.. On je racunao sve kao da je kupio, s tim sto nije racunao njegov rad. I to sto su bikovi neuhranjeni, hrani ih po obroku koliko on misli da im je dovoljno.. Tako da ujutru ociste jasle i do uvece nemaju nista.. Na moje pitanje sto su prazna jasla, odgovorio je da ako stalno imaju da jedu nece uvece da jedu koncentrat.. U silazu je racunao hektar kukuruza, znaci oranje, setvospremanje, seme, djubre, prskanje, dok same troskove izrade silaze nije racunao jer mu ja radim, a on mi bere kukuruz. Tako da je i tu zatajio 200 evra...
On sve stavlja na olovku jer mora da se pravda kome treba... Sada pravi jos jedan objekat po mojoj proceni za jos 10 komada.. I gledaće da kupuje kukuruz posle berbe, jer je tad najjeftiniji isplati mu se jer ima sigurno zrno, a ovako kad posadi nije siguran u rod...
Nemogu da sudim jer ne tovim, ali ako je njemu dobro i radi dalje, meni odgovara jer ne plaćam berbu...

Pa tro valjda sto ostane to je za nas rad,kako da uracunam u bika primer 100e za moj rad,i kao ostala jos 100e na bika zarada,pa i ta zarada je valjda moja,tako da ja u cenu bika ne racunam svoj rad,jer sve ono sto pretekne je zarada,tj plata za moj rad....sto se hrane tice,neka bude da nas 1kg kukuruza kosta 10din kad ga sami proizvedemo,sto znaci da kad ga prodamo na 20din imamo zaradu od 10din,a ne od 20dinara,a iskreno ja licno da mogu nekome da prodam kukuruz na 20din sve odjednom sto imam i da mi on odmah plati ja bih sejao 10ha kukuruza i sve prodavao na taj nacin,ali toga kod nas nema,zato hranu pretvaram kroz bikove u siguran $,sto se deteline tice ti je cena proizvodnje drasticno manja nego da kupis balu sena,kod mene je trenutno bala 250din,,,ostaje jos i silaza koja takodje dodje jeftinija od cene ovrsenog kukuruza i zita....kad imas svoje masine i kad ne placas primer berbu,zetvu ,siliranje,prskanje i sto sta jos mislim da moze da ostane neki $,ali da ostane 100E po biku,pa ja ne bih radio za te pare,to na 10 bika koliko ja drzim dodje 1000e godisnje,pa tu nema racunice nikakve...

Kolege,gotovo deceniju ne tovimo bikove,presli smo na krave,ali neto zarade od 100-150 eura po biku su u ovakvoj ekonomskoj situaciji u ovoj usranoj zemlji ravne gotovo nicemu.Ulaganje,koje se uvek moze precizno izracunati,plus trud i obaveza oko njih,koje se tesko racunaju,plus veterinarske "usluge",koje su uglavnom neminovne i astronomske,plus jos koje cega neplaniranog (losa godina-susa,poplava,grad...) i sve to pokriti sa 100 eura po grlu ciste zarade,sramotno malo!
Medjutim,to je realnost od koje vec decenijama ne mozemo pobeci.Mozemo da oderemo kozu sa ledja od rada,uvek ce nas negde neko zavrnuti i pokrasti.U poljoprivredi se desi nekad izuzetak kada odredjeni proizvodjaci ubodu godinu sa proizvodnjom,te nesto konkretno i vajde.A onda sve to narednih par godina opet vrate lopovskim lobijima na neuredjenoj ekonomskoj sceni zemlje.
Iskreno,koliko treba stocar da bude zadovoljan sa 100 do 150 eura po biku na deset komada.Da li je 1.500 eura para sa kojom moze da se gura godina,uz neke druge dodatne manje prihode?Da li je i 3.000 eura dovoljno za godinu dana posla (eventualno 10 meseci),na dvadeset grla?A opet,koliko je stocara sa dvadeset ili vise grla,ne mnogo.
Kada se zarada od dvadeset grla podeli sa 12 meseci,doci ce se do mesecne plate od 250 eura.To je negde na granici drzavnog minimalca u privredi po jednom radniku,a oko tova je ukljucena,obicno,cela porodica.Plus sto moras ovde sam uplatiti PIO od te zarade.
Da ne filozofiram vise,hteo sam da kazem da je jako tesko baviti se rentabilno stocarstvom.Ostaje samo ona teza,vise puta iznesena ovde na forumu,da samo zaljubljenici u stocarstvo sa izvesnom porodicnom tradicijom i dalje nekako opstaju u ovoj marginalizovanoj i desetkovanoj oblasti poljoprivrede,

@Ivan Ilic
Odlican i sazet pregled stanja u stocarstvu. Kao i uvek vasi postovi su odmereni i tacni.:ppozdrav:

Elem, da malko pojasnim moju izjavu da ostane 100e po biku.
Ja posmatram tov iz ugla eventualnog proizvodjaca iz Stapara. Ne mogu da kupim tele po ceni kao na primer @Homoljac. Zasto? Zato sto telad iz krajeva oko Svilajca, Jagodine, pa sve do Vranja dolazi putem svercera do nas. Cena se uvecava za 50-70-100e. Pocetni trosak mi je veci. Sada da se osvrnemo na cenu proizvodnje bika. Ja nikako ne pristajem da se racuna u kalkulaciji cena KOSTANJA kukuruza, vec iskljucivo cena kukuruza koja moze da se postigne prodajom na pikolicu/kamion. Koja je svrha da kukuruz koji sam proizveo, prevezao kuci, skladistio i sada mogu da prodam na primer za 17din, ja ga racunam 12din? Sam sebi obaram cenu proizvoda:osmeh:
Detelina/seno - takodje ne mogu da racunam samo gorivo za kosenje, grabljenje, baliranje. U kalkulaciju opet treba uzeti cenu koju mogu da postignem za prodaju te deteline na kilogram/balu.

Najvazniji deo price po meni. Koliko realno vredi moj rad oko bikova? Moram SVAKODNEVNO da ih obilazim i 2x dnevno hranim. Nema crveno slovo, nema 3 dana hocu da odem na vikendicu i ne radim nista. I u firmi postoje subota i nedelja koji u normalnim firmama nisu radni, u stocarstvu toga nema - svaki dan je radan.

A kolika je onda zarada onog koji ima bikove od svojih krava i racuna hranu po vrednosti koja je potrebna da se hrana proizvede? To mu onda dodje malo vise od 100e po biku...

Bikovi nisu ništa drugo nego kao oročenje para u banci na 1,5 god uz minimalni postotak interesa ili kamate,i u banci i u tovu može da propadne uloženo i rizik snosi klijent.100% isto.

Ja to gledam ovako...gruba racunica : bik daje prirast 3:1, znaci 3 kg hrane za 1kg mesa, 3 kg hrane odnosno gotovog koncentrata kod mene kosta 90din+25 din seno (pricam o sopstvenoj lucerci)=115din; kg mesa 2e *115=230. Bik u proseku najmanje nabacuje 1,5 kg dnevno sto je 3e *115= 345 din, za 1,5 kg mesa pojede 4,5 koncentrata =135 din+ sopstvena lucerka oko 40din= 175 din= 345-175=170-20 vet usluge= 150 din dnevno po biku *30 dana =4500 din. E sad kazite vi meni gde ja to gresim u racunu ? Ulaz za telad ne racunam jer ista suma novca kruzi za kupovinu nove ture, racunam samo zaradu na prirastu. Moji bikovi imaju 3 obroka i jedu tek toliko da im ne ostaje u jaslama i da ne rasturaju hranu.

Ali nesto mi ne stima u racunu kako naveo danas bik pojede 1kg odnosno 1.5 kg lucerke i to izadje 40 din , ovo ne stima .

Verovatno je računao cenu po bali,košenje,sakupljanje,baliranje i to. Nije računao da ta bala košta i do 2,5 evra u zimskom periodu. Složio bi se sa postom člana @ Bojčetić,niko se poljoprivredom ne bavi iz hobija,već da bi zaradio,sva ta hrana ima neku cenu,rad i muku. Trenutno zarada od tova bikova ostane samo stajnjak .

:cool:...SAŽET PREGLED ODABRANIH POGLAVLjA POLITIČKE EKONOMIJE SA MODELIMA PRIMENE U TOVU JUNADI

Učim i ja dosta od Vas pa je red da uzvratim sopstvenim znanjima za koja sam se školovao, a i lično sam zainteresovan za temu i ekonomiku tova junadi.

Ulazni troškovi u tovu junadi: tele, hraniva, voda, premixi, veterinarske usluge, amortizacija objekata i opreme, radna snaga.

Hraniva.

Zadržaću se na razmatranjima deteline i kukuruza kao najzastupljenijih hraniva, no sve rečeno se može primeniti i na druga hraniva.

Proizvodna cena ( PC) je zbir svih troškova uzgoja, pripreme i skladištenja hraniva iskazana po jedinici proizvoda, kg ili t.

PC deteline=cena goriva (za pripremu, setvu, zalivanje?, kosidbu, transport) + cena đubriva (mineralno i/ili stajsko) + cena hemije (herbicidi i/ili pesticidi) + stopa amortizacije mašina, objekata i opreme za detelinu + cena radne snage !!!

Normalna cena ( NC) je zbir proizvodne cene i stope akumulacije. Iz akumulacije se vrši obnavljanje i proširenje proizvodnje, zanavljanje i modernizovanje opreme.

NC deteline=PC deteline + stopa akumulacije

Prodajna cena (PdC) je zbir normalne cene i dobiti. Dobit je zarada vlasnika kapitala i ona je oporeziva.

PdC deteline= NC deteline + dobit.

Kako bi se dobit maximizirala vlasnici kapitala maximiziraju prodajne cene (PdC) proizvoda u skladu sa mogućnostima na tržištu.

Za kukuruz, bilo u zrnu, bilo silaža je identičan obračun.

Svi ulazni parametri u ovim obrascima manje više su jasni i njihova veličina je sadržana u cenovnicima dobavljača, zar ne?

Nepoznanica je cena radne snage kao činioca proizvodne cene.

Rad u poljoprivredi spada u najprostiju vrstu rada i samim tim je njegova cena minimalna. Kao orjentir se bez problema može služiti minimalnom cenom radnog sata koja u ovo trenutku u Srbiji iznosi nešto oko 200 dinara bruto, odnosno 150 dinara neto za radni sat.

Primer proračuna proizvodne cene juneta uz uslov sopstvenog hraniva.

PC juneta=cena teleta + PC hraniva + cena vode + cena premixa + cena veterinara + stopa amortizacije štale i štalske opreme + radna snaga

Normalna cena juneta:

NC juneta = PC juneta + stopa akumulacije

gde je stopa akumulacije zbir stopa akumulacije i hraniva i juneta

Prodajna cena juneta je:

PdC juneta= NC juneta + dobit.

I ovde je cena radne snage minimalna.

E , tako. Ovo kaže struka i nauka, a i Vi tvrdite isto ovo samo što jedan sabira babe, drugi oduzima žabe, a četvrti pridodaje jare.

Bojčetić samom syebi zaračunava maximizirane cene inputa i bi da ostvari maximizirane cene juneta, što naravno u uslovima svetskog tržišta ne prolazi, a ovaj mališa lepo rezonuje da cenu njegovog rada uvećava ukupna dobit.

Da li se isplati toviti june ili je isplativije prodati detelinu i kukuruz po dostupnim tržišnim uslovima pitanje je sad ??? ...:cool:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh