Tov junadi

Drasko,kako ti cistis ovim tvojim bikovima?
A,kako je najbolje uraditi pod,da bude beton ili samo zemlja?resetkast pod mi se cini preskup za sad.Mislim da sam ovde procitao da ljudi nisu bas zadovljni ishranom koncentratom na volju,da utrose vise koncentrata za kilogaram prirasta kad je ishrana po volji.

Poslednja izmena:
Pod za slobodnjake obavezno beton ,ako ostavis zemlju razgazice je i ukopati se u nju do trbuha pa posle ziv ne mozes to pocistiti.

sava21. Ja sam jedan od onih koji je pisao da u ishrani po volji vise potrose koncentrata za kilogram prirasta od onih sto dobijaju hranu za obrok, mada sam ja to zakljucio za period od dva meseca sto sam pokusao da ih hranim po volji a prethodno su bili obroceni, sto i nije bilo bas merodavno i zbog toga moje izvinjenje. Sada kada sam prosirio boksove tako da imam dvoje jasle po boksu stim da u jednim je uvek seno a u drugim koncentrat i tako od pocetka tova taj nacin ishrane daje rezultat. Mada u principu kada jedu po volji imaju dnevni brzi prirast i veci utrosak hrane kada dobijaju obrok imaju malo manji dnevni prirast i manji utrosak hrane i kada se podvuce crta to se svodi na isto. Evo Snimka mog tovilista i trenutne ekipe u njemu.

sava21. Ja sam jedan od onih koji je pisao da u ishrani po volji vise potrose koncentrata za kilogram prirasta od onih sto dobijaju hranu za obrok, mada sam ja to zakljucio za period od dva meseca sto sam pokusao da ih hranim po volji a prethodno su bili obroceni, sto i nije bilo bas merodavno i zbog toga moje izvinjenje. Sada kada sam prosirio boksove tako da imam dvoje jasle po boksu stim da u jednim je uvek seno a u drugim koncentrat i tako od pocetka tova taj nacin ishrane daje rezultat. Mada u principu kada jedu po volji imaju dnevni brzi prirast i veci utrosak hrane kada dobijaju obrok imaju malo manji dnevni prirast i manji utrosak hrane i kada se podvuce crta to se svodi na isto. Evo Snimka mog tovilista i trenutne ekipe u njemu.

dobri bikovi koliko su ti stari ovi veci otprilike?

Duzinu mogu da planiram dok cujem savete,posto je objekat 5 sa 3.Mislis da je dosta 80 cm za bikove od recimo 550 kg?da li bih onda trebao staviti pregrade izmedju svakog od njih ili ne?

Znam da imas slobodan tov,ali da si pristalica vezanog,mozes li mi reci iz tvog iskustva koje su prednosti i mane jednog,a koje drugog.
Ja najvecu prednost vidim u pocetku kad treba intervenisati sa inekcijama kad telad tek stignu,mnogo ih je lakse tretirati kad su vezani.jel duzina lezista 180 ok varijanta?

Mislim da može i kraće tj. zavisi od tipa jasala...
planiram takođe da pravim za vezan tov al još nisam odlučio kako i šta
što se tiče poređenja sa puštenim tovom,jedina prednost puštenog je što imam manje posla
uvek uvedemo par komada koji su lošiji i vežemo ih...na kraju prestignu ove puštene

Kakav tip jasala predlazes?ja sam zamislio nesto ovako kao sto ima kolega homoljac i za njih da ih vezem,naravno imao bih onu sipku da ne mogu da uskacu u jasle.

dali neko merio koliko % se dobije cisto meso kad se oddeli od koska?imam jedno tele za klanje oko 250kg.ziva mera, racunam meso so koska da pusti 50% znaci oko 120-130kg.meso so koska. e kad bi ga izvadio celo meso od koska koliko cisto meso bi ostalo? evo ovo je tele planiram da ga kolem za 2 nedelje ima li otprilike 250kg? visina je negde oko 120cm. dobro nabijeno.
jtsyf5.jpg

Neznam sta planiras sa tim mesom kad mora da bude ispandlovano, ali tu neces dobiti oko pedesetak kg mesa,to ti u velikoj meri zavisi od strucnosti mesara koji bude radio, znaci sve kosti moraju da idu na belo sem vrata i kicme. Moja ti je preporuka da ga prodas kao prednji ili zadnji cerek ili na polovine.

Nazad
Vrh