Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako planiras da u toj stali drzis telce do nekih 250kg,onda mozes ici u dva reda i da ti jasla ostanu uza zid,jer bi time dobio prostora kroz sredinu za izdjubravanje,jer teletu ili ti vec junetu od 250kg nije potrebna duzina stjalista od 2,5mStala je stare izgradnje sa jaslama uza zid i jako je tesko hraniti krave.Doduse sada je prazna ali duzina je 11 sirina je 5 metara.Ako vec idem na jedan red onda da bikovi budu u sred a iza i ispred da bude prostor za izdjubravanje i hranidbeni hodnicic onda bi to nekako bilo najbolje.Stara jasla su u betonu to bih naravno razbio da oslobodim mesto za kanal za osoku i balegu.
Jede normalno i kad mu se naduje stomak.Ja kad mi se tele izduje dam mu rastopljenu mast,ali ne vrelu onako kad se smlaci da popije,tj sipam mu u usta i to se vise ne ponavlja....a jel preziva kad mu se tako naduje stomak?
Kako si naveo moze da bude ozbiljan problem. Moj savet ti je da ga odvojis od ostalih da mu ukines koncetrovanu hranu pa cak i lucerku, a da dajes ako imas livadsko seno i tulaj. Kada se na levoj strani gledajuci od pozadi pojavi lopta gore u slabini to je klasicno nadimanje buraga koje moze imati i fatalan ishod. Prva pomoc iz mog iskustva bi bila da mu masiras taj deo buraga. Znaci sa obe ruke pesnicama stiskas koliko god mozes u ritmu kao kod masaze srca jedno 50 stisaka. Mozes parce hleba i saku masti da mu gurnes u usta ili saku isecene slanine. Mozes da mu na silu das da popije pivo koka kolu ili kiselu sve ovo ce uciniti da mu burag proradi. Ja kad imam takav problem ako nista od ovog ne pomogne uzmem crevo za zalivanje pa kroz usta do buraga i izduvam ga, ali ti to nebi preporucio ako vec tako nesto nisdi radio. Od vet. lekova koristi se sikavet koji se izmesa sa vodom pa isto na silu. O ovom problemu se vec dosta pisalo. Ako se ne shvati ozbiljno i ne prekine se sa nadimanjem moze preci u hronicno i da se gotovo svakodnevno naduvava i da ima los zavrsetak sto sam imo slucaj kod mene. To se desilo nocu pa nisam imao prilike da ista uradim.Drugari imam jedan problem sa jednim teletom sto sam kupio pre 20 dana.Ujutru kad ih hranim sve normalno,al vec u toku dana i najvise uvece na jedno tele se izduje nenormalno stomak sa njegove leve strane.Sta to moze biti? Otac kaze da se izduje (ili kako ko kaze).Sta raditi? nisam se susretao s tim problemom do sad?
Drugari imam jedan problem sa jednim teletom sto sam kupio pre 20 dana.Ujutru kad ih hranim sve normalno,al vec u toku dana i najvise uvece na jedno tele se izduje nenormalno stomak sa njegove leve strane.Sta to moze biti? Otac kaze da se izduje (ili kako ko kaze).Sta raditi? nisam se susretao s tim problemom do sad?
Iz mog skromnog iskustva poremecaj flore buraga se desava kad se telad koja su pocela prezivati lece od proliva lekom streptomicin,on unistava i lose i korisne bakterije u digestivnom traktu.Ja sam tako napravio sranje,nicim nisam mogao da izlecim proliv i dam mu prasak streptomicin u hranu,proliv izlecen ali se tele pocelo naduvavati,svaka dva tri sata,sve tipa masti,ulja,mleka,koka kole pomaze ali kratkotrajno.Tom teletu se tacno videlo da nije dobro,neveselo,tuzan pogled,iako jede i preziva.Izduvavao sam ga crevom kad god vidim da se naduvao,svi veterinari su mi govorili da ga koljem.Nadjem ja na forumu savet,i kontam nemam sta da izgubim,donesem burag zaklanog bika,iscedim sadrzaj buraga i kroz crevo mu iz dva puta nalijem u burag,djeta dve nedelje,i sad Bogu hvala to tele mi je najnaprednije.Pisem ovo vec stoti put,ali meni je bas pomoglo iako su svi govorili da mu nema spasa.Drugari imam jedan problem sa jednim teletom sto sam kupio pre 20 dana.Ujutru kad ih hranim sve normalno,al vec u toku dana i najvise uvece na jedno tele se izduje nenormalno stomak sa njegove leve strane.Sta to moze biti? Otac kaze da se izduje (ili kako ko kaze).Sta raditi? nisam se susretao s tim problemom do sad?
Iz mog skromnog iskustva poremecaj flore buraga se desava kad se telad koja su pocela prezivati lece od proliva lekom streptomicin,on unistava i lose i korisne bakterije u digestivnom traktu.Ja sam tako napravio sranje,nicim nisam mogao da izlecim proliv i dam mu prasak streptomicin u hranu,proliv izlecen ali se tele pocelo naduvavati,svaka dva tri sata,sve tipa masti,ulja,mleka,koka kole pomaze ali kratkotrajno.Tom teletu se tacno videlo da nije dobro,neveselo,tuzan pogled,iako jede i preziva.Izduvavao sam ga crevom kad god vidim da se naduvao,svi veterinari su mi govorili da ga koljem.Nadjem ja na forumu savet,i kontam nemam sta da izgubim,donesem burag zaklanog bika,iscedim sadrzaj buraga i kroz crevo mu iz dva puta nalijem u burag,djeta dve nedelje,i sad Bogu hvala to tele mi je najnaprednije.Pisem ovo vec stoti put,ali meni je bas pomoglo iako su svi govorili da mu nema spasa.[/QUOT
Davanje sadrzaja buraga jeste najbolje ,ali treba naci mesara koji kolje da odes uzmes sadrzaj i da ga odma zalozis june ,jer nabolje regulises floru buraga.