talianu
Član
E ovo mi se sviđa sve više mladih poljoprivrednika gleda u pravcu stočarstva,samo napred druže nisi usamljen.Gledaj ovako.Imam šansu da kupim jedan da kažemo salaš na samo 250m od sela.Ima vodu i struju.Već ima neke objekte gde su se čak svojevremeno i tovila junad.Imam radnika koga plaćam te plaćam ,a više ne radi nego što radi.Imam odlične zemlje za lucerku jer za drugo i nisu.Presa,kosačica i paun mi nisu nikakva bitna investicija.Računam da će biti povoljnih kredita da se krene u stočarsto(od arapa) i da će biti subvencija i naravno državne zemlje po pravu prečeg.Ja ne krijem ništa i eto to su neki moji motivi.
Samo da kažem koju povodom polemike lucerka-silaža.
Ja sam takoreći okružen sa stočarskim familijama ima ih 3 u neposrednom komšiluku i još toliko malo dalje od mene.
Jedini vidljiv uspeh (naročito u kantama ujutru oko 8,prekoputa mi mlekara) vidim kod onih stočara koji koriste silažu.
Generalno manu vidim kao da svi drže većinom neke mešance valjda kombiniju ako je loša cena mleka da izvuku na tovu i obrnuto.I to mi se uopšte ne sviđa kao ideja.
Veliki problem je da proizvedu hranu iako imaju uslova za to jer hoće neku paru i od soje i suncokreta.Ako b to progurali kroz gotov proizvod sigurno bi više zaradili ali ok tako su i njihovi stari radili.
Uglavnom se oslanjaju na hranu,kukuruz,stočno,lucerka ,sojina slama. Nje mi jasno kako čovek ima 60 grla (svih uzrasta i polova ) i napravi jednu gomilu silaže cc 30-50 tona i hoće da ima rezultate.O opremljenosti štala i o mehanizaciji koju koriste ne bih da pričam.