Tov junadi

Razumeo sam ja polemiku,al sam cisto napisao za one koji neznaju ,koliko treba biku vremena da dostigne odredjenu kilazu na ispasi.

Talianu detelinu mozes u potpunosti da izbacis iz proizvodnje (jedino ako ne kupis malu telad pa im je potrebna detelina da se naviknu da jedu) napravi dobru silazu i ne sekiraj se u kombinaciji sa koncentratom gledaces ih kako napreduju , sto se tice stajnjaka mozes ga proizvesti u slobodnom sistemu koliko hoces bacas slamu pa ako mislis da ce biti malo stajnjaka uzmes crevo pa polijes malo pa ponovo slama a oni gaze li gaze i eto ti stajnjaka kolikogod imas slame,za silazu ti govorim iz licnog iskustva posto deteline nemam vec mesec dana ,a planiram ove godine da siliram 10 lanaca i da predjem samo na silazu.

Momci hvala na odgovoru samo me još interesuje šta znači "detelinu dok su mali".
Mislim do kog perioda bi ih "trebalo" hraniti sa detelinom.
Nije mi problem da spremim 500-tinak bala posejem 1,5 lanac uzmem koliko mi treba i ostalo dam čoveku što mi kosi,balira,prevrće .kako kažu kod nas na pola stim da ja ne radim ništa samo dam posejanu parcelu.
Mada nemam predstavu koliko bude deteline sa 1 ha godišnje.koliko vi dobijate deteline sa 1 ha?

sad cu probati sa sogorom da tovimo junad,kupicemo svako po jedan par teladi pa cemo toviti 12m i da vidimo ili li od tog vajde,sad na prolece krecemo u tov!

@talianu,covek ti je dao idealan predlog kako ce on odraditi,ko da je tu pored tebe.Vi mozete to na vise komada samo napred,ne izbegavaj rodbinu.

Po mom misljenju ne bi trebalo da dodje do pada jer bikova u principu nema,mada uvek dodje do kolebanja cena kad pocnu proletnji radovi.Za sad je potraznja jos uvek dobra i nadam se da ce ove godine oscilacije biti minimalne(to je moje nadanje kao proizvodjaca).

Nemam ja bikove, nego me zanima pošto mi je u planu da pravim štalu a ona će mi biti podalje od kuće. Lakše bi mi bilo ako bih išao dva puta dnevno.

Ljudi moze li jedna pomoc za drugara .Zanima ga sledece.Hoce da pravi stalu i polu otvoren tov,ali kakva je situacija sa dozvolama za gradnju i eko dozvolama pogotovo njemu treba spoljasnji zid da bude do ulice tj platno hoce da iskoristi i nadzida nesto dozita i spusti nastresnicu i to bi bilo to e posto se plasi da nece dobiti dozvolu on misli da ni necacka mecku nego da krene pa sta bog da ,a tu je i problem i septicka koja takodje mora da bude udaljena od puta ko zna koliko po zakonu a on hoce na 7-8 metara od puta .Sta vi mislite sta mu je ciniti ??

Dali neko moze da pomogne u vezi mog pitanja? Dali zna neko da razjasni ove stwari?

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi moze li jedna pomoc za drugara .Zanima ga sledece.Hoce da pravi stalu i polu otvoren tov,ali kakva je situacija sa dozvolama za gradnju i eko dozvolama pogotovo njemu treba spoljasnji zid da bude do ulice tj platno hoce da iskoristi i nadzida nesto dozita i spusti nastresnicu i to bi bilo to e posto se plasi da nece dobiti dozvolu on misli da ni necacka mecku nego da krene pa sta bog da ,a tu je i problem i septicka koja takodje mora da bude udaljena od puta ko zna koliko po zakonu a on hoce na 7-8 metara od puta .Sta vi mislite sta mu je ciniti ??
Ne poznajem toliko ovu problematiku,ali sam cesto u kontaktu sa komunalnom inspekcijom i mislim da bi mu za ovo odrali kozu sa ledja.Bolje neka se raspita,da se ne zalece da posle ima problema i da mora da sklanja to:ppozdrav:

• Like
Reagovanja: PKB
Nazad
Vrh