S vremena na vreme, čitam pomalo ovu temu o tovu junadi. Mi krupnu stoku ne držimo od 2000. godine. A i kada smo je imali, to je bilo nešto sitno (1-2 krave,pa kad se otele, tele se ne prodaje, nego se tovi za prodaju). Štalu sam pre par godina srušio, jer je bila na sred dvorišta. U budućnosti imam u planu izgradnju nove štale , ali ne nešto velikog kapaciteta, max 20 grla. Poljoprivreda mi nije osnovno zanimanje, tako da pored svog posla za koji sam se školovao, ne mislim da bih mogao postići spremiti hranu za veliki broj grla (npr 50 i više).
Inače, kod mene u selu u poslednjih nekoliko godina, iako je poljoprivreda prilično zapostavljena zbog giganta Kolubare, ima više slučaja gde su ljudi započeli tov junadi (od 5 do 8 grla, uglavnom). I kada ih sve pitam, odgovor je isti: "Nema neke zarade, ali na jesen kad prodam eto para na gomoli pa može da se odradi nešto (kupovina traktora, priključaka, auta, zemlje, izgradnja nekog objekta, sredjivanje kuće i oko kuće itd)". Primetio sam da na forumu dosta njih koji tove bikove razmišlja ovako.
E sad, ono što me muči kod izgradnje nove štale jeste da li slobodni ili vezani sistem držanja junadi. Znam mane i prednosti i jednog i drugog načina. Imam dosta literature vezane za izgradnju poljoprivrednih objekata. I na fakultetu sam projektovao nekoliko štala.
No, ima dosta vremena do izgradnje nove štale, pa ću se odlučiti.
Ali, ono što me zanima je sledeće. Pročitao sam u nekoliko poruka da se razlikuje otkupna cena za vezane bikove od cene puštenih, odnosno da se više plaćaju bikovi odgajeni u slobodnom sistemu držanja. Pretpostavljam da je to zbog kvaliteta mesa. Da li je to tako kod većine otkupljivača? I da li je to s pravom tako?