Tov junadi

Ja mislim po trenutnoj ceni bikova i teladi,da moze da se ostvari dobit od oko 150eu po bika,ali pod uslovom da sam proizvodis hranu,znaci kukurz,jecam,psenicu,soju,i detelinu.Inace ako se sve kupuje tu nema nista,bar ja mislim da je tako,jer vec godinama sve sam proizvodim i cuvam od 15-20 bikova,a ima u mom selu koji cuvaju i do 50 ali kupuju hranu vecinom i ne vidim da su bas nesto zaradili.:osmeh:

Ja imam stalu za 50 grla plus boksevi za telad, ali sad imam samo krave (crni holstajn i planiram da ih prodam ili menjam za telad) i veliku obavezu oko njih: muza, osemenjavanje, obilazak pred telenje pa telenje pa placaj veterinarima ovo ono i plus jedna krava pojede dosta vise od bika. Al dobro to nije lose ko se opredelio za to i kome trebaju redovna primanja. Ali ranije ipak kad smo tovili bikove ni ne osetis da imas posla oko njih i imas vremena za druge poslove i kad prodje godinu dana a tebi pare tutnu na gomilu i svake godine kupis nesto krupnije traktor, presu ili nesto deseto. Zarada je veca nego sto je neko spomenuo nekih 50 eura. Ko ima zatvoren krug a pod tim mislim da ima svoju hranu i sve masine da ne placa nikom usluge.
E tu onda ima zarade!

@Gedeon

Tu si u pravu. Zarada nije sad neka da se obogatiš ali novac dospije na prilično velikoj gomili. Kod mene je ista takva situacija, imam svoje mašine i sve proizvodim, ne kupuje se apsolutno ništa od hrane.

zombie_666

Kakva je sad situacija kod vas sa cenom bikova i teladi? Kod mene su pre dolazili ljudi iz tvog kraja u kupovali bikove.
Pa neki su ih cak po njihovoj prici terali preko Drine i onda na vasoj strani ih pohvataju da nebi placali carinu ili sta je vec trebalo.

Komšija juče prodao par bikova po 4.1KM tj. 2.1 eura po kilogramu tako da je cijena dobra. Nadam se samo da će biti takva kada i ja budem prodavao moje, imam 8 komada, sad su nekih 400-450kg a prodavaću ih krajem jula ili početkom avgusta, tad će imati 750-800kg. Telad sad rijetko prebacuju preko Drine "plivanjem" jer bude dosta gubitaka pošto 99% teladi bude bolesno (upala pluća redovna) pa narod neće da ih kupi. Nekako ih prebacuju kamionima preko granice ili u gepeku auta, tako čujem. Svih mojih 8 je došlo iz Srbije mada ne znam kako :)

i kod mene je cijena od4 do 4.20 ali za telad je veeeliki problem.Moji izlaze iz tova u maju ili junu sada su oko 550 do 600 kg i sada bi kupio telad koja će popuniti njihovo mjesto al nema prave robe.Tele od 17 dana 250e a nisu čemu a velika 150 do 170kg od 6,60 do 7 maraka ili 3.30 do 3,50e što je previše brate.Dati za tele 550 do 600e i hraniti malte ne godinu ne ostane ni đubre.Ja takođe proizvodim sve kupujem samo premiks.

Cene su se ujednacile i zato nema u Srbiji kupaca sa BiH strane,a pre dok se radilo nisu preplivavali nego su isli camcima.Sad nesto malo ide legalnim putem preko izvoznih farmi.
I ovde kod nas je ista cena teladima ,ko se time bavi mora da ih kupi i da se nada najboljem.

Najbolje imati jednu visoko mlecnu kravu i kupujes telad od dve nedelje za 200 eura pa ih sam dojis i to mleko sto popiju ne bude tako skupo kao tele od 400 eura koje ne sisa pa puta koliko teladi imas i eto ti zarade na samom pocetku.
Kod mene telad sa dve nedelje vec piju mleko sa umucenim brasnom i tako jedna krava moze bez problema da podmiri pet teladi!

S vremena na vreme, čitam pomalo ovu temu o tovu junadi. Mi krupnu stoku ne držimo od 2000. godine. A i kada smo je imali, to je bilo nešto sitno (1-2 krave,pa kad se otele, tele se ne prodaje, nego se tovi za prodaju). Štalu sam pre par godina srušio, jer je bila na sred dvorišta. U budućnosti imam u planu izgradnju nove štale , ali ne nešto velikog kapaciteta, max 20 grla. Poljoprivreda mi nije osnovno zanimanje, tako da pored svog posla za koji sam se školovao, ne mislim da bih mogao postići spremiti hranu za veliki broj grla (npr 50 i više).

Inače, kod mene u selu u poslednjih nekoliko godina, iako je poljoprivreda prilično zapostavljena zbog giganta Kolubare, ima više slučaja gde su ljudi započeli tov junadi (od 5 do 8 grla, uglavnom). I kada ih sve pitam, odgovor je isti: "Nema neke zarade, ali na jesen kad prodam eto para na gomoli pa može da se odradi nešto (kupovina traktora, priključaka, auta, zemlje, izgradnja nekog objekta, sredjivanje kuće i oko kuće itd)". Primetio sam da na forumu dosta njih koji tove bikove razmišlja ovako.

E sad, ono što me muči kod izgradnje nove štale jeste da li slobodni ili vezani sistem držanja junadi. Znam mane i prednosti i jednog i drugog načina. Imam dosta literature vezane za izgradnju poljoprivrednih objekata. I na fakultetu sam projektovao nekoliko štala.
No, ima dosta vremena do izgradnje nove štale, pa ću se odlučiti.

Ali, ono što me zanima je sledeće. Pročitao sam u nekoliko poruka da se razlikuje otkupna cena za vezane bikove od cene puštenih, odnosno da se više plaćaju bikovi odgajeni u slobodnom sistemu držanja. Pretpostavljam da je to zbog kvaliteta mesa. Da li je to tako kod većine otkupljivača? I da li je to s pravom tako?

Uvek je veca cena pustenih bikova za 0.2 optprilike zato sto imaju veci procenat mesa,barem je tako meni jedan klanicar reko.I ja nikad ne bih pravio stale za bikove a da ne bude to slobodan tov,elem ja sam moju stalu koju sam nasledio od dede prepravio na resetke i mirna backa,pustis i hranis i gotovo,barem je kod mene tako.

To je tako kada je zasiceno trziste, ali kada je nestasica mesa niko ne pita da li je pusten tov ili vezan. Jedino neki trgovac koji hoce da izvacari pa izmislja nisu pusteni pa trazi kalu 5% i ti ga lepo ispratis na kapiju pa kad dodje prava musterija prodas bikove.
Moram da kazem da je pre oko 3 godine bila velika potraznja za mesom i onda su isli veterinari po stalama i vrsili testiranja na leukozu i meni su od 20 krava oko 10 najkrupnijih i najdebljih imale leukozu "navodno" i sve su morale da se prodaju u klanicu a nisam ja bio jedini koji je tako prosao. I kad je kriza prosla posle su izjavili da ipak mogu da se drze krave sa leukozom, posle toga nisam vise ni pratio sta sme a sta ne sme.
Da se vratim na bikove i kazem svoje misljenje o tom slobodnom i vezanom tovu kakav je kod mene. Mozda su mesari upravu za to sto kazu ali bikovi da bi nabili tu misicnu masu moraju da se krecu a samim tim trose energiju i vise vremena im treba da se utove od ovih koji su vezani. Dok ovi nemaju gde da je trose i samo nabacuju kile na sebe, imaju veci apetit i bolje jedu od onih u pokretu.
Ima tu jos jedna najbitnija stvar a to je sa cim se hrane.
Kod mene se na svakom biku lepo vidi da je mesnat i da je prva klasa pa tako da sam uvek prolazio najbolje sa cenom!
U svakom slucaju to mu dodje na isto vezan ili pusten tov, kod jednih je cena veca a kod drugih period tova kraci.
Ali sa dobrom ishranom kod vezanih postize se i jedno i drugo (ne mislim na koncetrate i kojekakve premikse).
E sad do gazde je da odluci kako vise voli da cisti stalu! :haha:

kod mene te niko ne pita jesu li pušteni ili vezani cijena je ista

---------- Poruka napisana u 13:27 ---------- Prethodna poruka je at 13:25 ----------

Najbolje imati jednu visoko mlecnu kravu i kupujes telad od dve nedelje za 200 eura pa ih sam dojis i to mleko sto popiju ne bude tako skupo kao tele od 400 eura koje ne sisa pa puta koliko teladi imas i eto ti zarade na samom pocetku.
Kod mene telad sa dve nedelje vec piju mleko sa umucenim brasnom i tako jedna krava moze bez problema da podmiri pet teladi!
kako im mutiš mislim na postotak i koje brašno

@Darko Dren
Recicu ti da je skoro pa svejedno da li su pusteni ili vezani kad je dobra roba.Pre je bila znacajna razlika u ceni kad su kupovali Grci i Izraelci(cak i do pola DM).Sad kad idu ,idu svi kad ne idu ,nece ni jedne.Gradi stalu prema svom afinitetu ,oko pustenih je manje posla i jeftiniji je objekat,vezani brze napreduju i lakse je ok njh u slucaju ne daj Boze bolesti.Ja imam i jednih i drugih pa ti pisem iz iskustva.

@Gedeon
U svakom slucaju to mu dodje na isto vezan ili pusten tov, kod jednih je cena veca a kod drugih period tova kraci.

Potpuno se slažem.
Plus što mi pričao drugar što otkupljuje za jednu klanicu kada tovari iz slobodnog tova toliko ih poplaše i razjure da 10 bikova garantovano kalira 100 kg.Jeste cena 10 centi veća za slobodan tov i mesnatiji su bikovi ali proizvođač nema koristi od toga.

Ako planiras da drzis 100 ili vise komada onda je bolje kada su pusteni.Salim se naravno.Lepo prodjes po komsiluku kod prijatelja vidis sta ti se najvise svidja i tako napravis.
Sto se tice cene,da li je pusten ili nije.Kupac ce da ti trazi dlaku u jajetu ako je resio da ti skine cenu,moze da te pita da li si zatvarao stalu nocu ili nisi.Ako si zatvarao onda manja cena.

kod mene te niko ne pita jesu li pušteni ili vezani cijena je ista

---------- Poruka napisana u 13:27 ---------- Prethodna poruka je at 13:25 ----------

kako im mutiš mislim na postotak i koje brašno

Obicno cisto brasno od kukuruza koje dajes i kravama umutis u ovakvu kanticu i das teletu da sisa.
Prva 2 ili 3 dana onako malo tek da se navikne a posle dodajes sve vise i najede se od toga vise nego od icega.
I za par dana se gura u jasle da jede brasno.
tn3364.jpg

i kod mene je cijena od4 do 4.20 ali za telad je veeeliki problem.Moji izlaze iz tova u maju ili junu sada su oko 550 do 600 kg i sada bi kupio telad koja će popuniti njihovo mjesto al nema prave robe.Tele od 17 dana 250e a nisu čemu a velika 150 do 170kg od 6,60 do 7 maraka ili 3.30 do 3,50e što je previše brate.Dati za tele 550 do 600e i hraniti malte ne godinu ne ostane ni đubre.Ja takođe proizvodim sve kupujem samo premiks.
Kod nas se telad 7-10 dana starosti cijene i prodaju oko 300 eur. Naravno da je simentalac i rasan. I velika je potražnja.

Nazad
Vrh