Tov junadi

Jeste cena 10 centi veća za slobodan tov i mesnatiji su bikovi ali proizvođač nema koristi od toga.

Pa naravno, ti gledas da zaradis a ne sta je za klanicara bolje!
A najbolje i najjeftinije je ko moze da ogradi pasnjak elektricnim pastirom u pusti bikove na pasu. Tako smo nas desetak iz sela pre 2 gonine nasli coveka koji ce da cuva krave i oterali telad i junice s'proleca i na jesen nemozes da ih prepoznas koliko su izrasli a nemas da cistis stalu i da radis oko njih. E sad za bikove ne znam kako bi to islo mada je bilo i ovamo par komada ali su ih vec sa 400 kg vracali kuci.

---------- Poruka napisana u 22:58 ---------- Prethodna poruka je at 22:56 ----------

A ti mislis na jarmu, mislio sam da pricas o psenicnom brasnu...
To se kod nas kaze "zob" ali mislimo na isto.

Evo i ja da se malo ukljucim u tamu.Citam ove komentare pa ne mogu da odolim da i ja napisem nesto.Tovom junadi sam se bavio celih 10 godina .najbolje sam prosao na prvoj turi 2002 godine.utovio sam 20 komada za 10 meseci i prirast je bio fantastican .tad sam kupio 37 teladi i usao sa jos vise volje u taj posao.ali ne lezi vraze desilo se to febeno vanredno stanje 2003 godine ,stao promet stoke totalno i ja umesto da zaradim 3-4 hiljade eura izgubio petnaestak hiljadarki.umesto da prodam bika od 12 meseci ja sam ih drzao skoro 18/pojeli su mi dve godine usev i sto je najgore otisli su za jedan euro po kili.posle ove propasti jedva sam se vratio u zivot ,ali sam opet nastavio da tovim junad sve se nadajuci da ce biti bolje .a to bolje nisam uspeo da docekam do 2010 godine kad sam prestao da se rtim bavim.ne kazem da nije bilo matematike u tih osam godina ali meni nikako nije uspevalo da ih prodam po najva=ecoj ceni iako sam imao uvek ekstra bikove.kad je cena 2,15 moji juncici su bili oko 350-400kila.kad dodju na 550 kila cena ode na 1.6.i tako par godina do 2010 godine kad sam prodao 10 bikova od 540 kila po 1.4 eura.itad mi je pukao film i novcanik naravno i rekao sam sebi dok se tu ne urede odnosi ja ih vise necu drzati.a iskreno da vam kazem prijatelji i kolege tovljaci da me srce bole sto mi stala zvrji prazna.nadam se da nece dugo jos duvati promaja.<br><br>

Gedeon Uros b92 je pricao o leukozi u sakulama a ti kazes da i kod tebe ima leukoznih krava ,znaci li to da u tvom mestu ima dosta zarazenih krava?

@ Gedeon Druze ako moze jedna informacija. Da li koristis bas ovakvu kanticu za napajanje, kao na slici sto si okacio. Ja imam identicnu i nigde ne mogu da nadjem cuclu za nju. Sve koje sam nalazio su sa debljim prstenom{obodom na pocetku}, pa moram da ih modifikujem. Ako koristis gde nalazis cucle? Ova kantica mi je bas zgodna sto pri cimanju nema prosipanja, samo me te cucle muce. Pozdrav!

Koliko stajskog đubriva može da proizvede jedno grlo za 12 meseci tova?
Nešto razmišljam da ubacim u slobodan tov 10 grla , imam radnika, imam mesta, hrana mi nije problem.Interesuje me vaše mišljenje oko ishrane.
Hteo bi da u potpunosti bude izbačeno seno,lucerka,detelina i sve što se balira osim slame. Da li ima mogućnosti ishranu potpuno zameniti sa silažom i konscetrovanim hranivima.
Veliki bi mi problem bio spremanje suve balirane hrane.
Isključivo bi držao bikove radi stajnjaka stim da bi i radnik imao cele godine posla (platu),a pride bi novac od prodaje došao kao ušteđevina na gomili a verovatno bi i pretekla neka čista dobit kad se odbiju rashodi.

Slama nije problem,ostane na njivi i pokupi se ,problem je lucerka,košenje baliranje,transport više puta u toku godine.
Za silažu se organizuje ekipa za par dana gotovo.Stajnjak mi treba zbog voćki. Planiram još 5 ha da proširim i tu je potrebna pozamašna količina.
Imam povoljan stajnjak ali...na kraju izađe skuplji.
Uvek ga uzimam svežeg (tako ima u ponudi) pa ga tovar,istovar,ostavi kako treba pa opet utovar i rasturanje..itd.
Sve to košta više radnika ,više vremena...ovako bi moj radnik kad god ima vremena mogao da polako kamari.
Druga stvar ljudi u ta đubriva bacaju svašta,kanapa,dasaka,cigli,crepova i što je za mene najgore puni su semena korova pa samo dovođenje voćnjaka u red posle đubrenja takvim stajnjakom je prava zaj***cija.
I naravno više posla za radnika i veća plata samim tim i on zadovoljan.
Nadam se da sam vam malo objasnio šta je prioritet a ako nešto pretekne dobro došlo.

---------- Poruka napisana u 21:55 ---------- Prethodna poruka je at 21:55 ----------

@talianu ima na prethodnim stranama o tom nacinu tova, otprilike negde na polovini teme ako se dobro secam.
Sad prelistavam,hvala.

Gedeon Uros b92 je pricao o leukozi u sakulama a ti kazes da i kod tebe ima leukoznih krava ,znaci li to da u tvom mestu ima dosta zarazenih krava?
Jeste pre par godina sad se to sve ocistilo, ja sam imao tad zabranu pa ispraznio stalu, oprskali mi ovi sa instituta sa onim specijama i posle odredjenog vremena sam mogao da drzim opet. Nakon toga sledile kontrole i utvrdili da je sve potpuno cisto.
Ima i sada jos po neko, ko pusta krave u pasu sa drugim kravama iz sela.
Ali moram da napomenem da ja do tad nikad nisam pustao krave iz stale i nisu se mesale sa drugim kravama.

Pitaobi nesto , neznam dal je na pravom mestu .
Kad bi se uvelA ishrana silazom (kukuruznom ) zimi a leti sudanskom travom svezom i stocnim keljom i perkom dali bi se ishrana pojeftinila do nivoa rentabiliteta tj dali bi 0 presla u +

@ Gedeon Druze ako moze jedna informacija. Da li koristis bas ovakvu kanticu za napajanje, kao na slici sto si okacio. Ja imam identicnu i nigde ne mogu da nadjem cuclu za nju. Sve koje sam nalazio su sa debljim prstenom{obodom na pocetku}, pa moram da ih modifikujem. Ako koristis gde nalazis cucle? Ova kantica mi je bas zgodna sto pri cimanju nema prosipanja, samo me te cucle muce. Pozdrav!
Da,bas takvu! Kod nas ima gde god hoces! U poljoprivrednoj apoteci, ima i po vasarima i pijacama, kako to da kod vas nema takve? Probaj nesto preko interneta da narucis!

---------- Poruka napisana u 00:20 ---------- Prethodna poruka je at 00:13 ----------

Kad imas raznovrsnu hranu bolje napreduju! To je kao kad bi ti jeo samo meso i hleb pa bi ti bilo dosta jela! Ovo su reci od jednog dobrog veterinara.
A za stajnjak je potrebno dosta slame kao sto je neko vec rekao i ako ga imas dovoljno da toris sve njive, vestacko djubrivo ti skoro nece biti ni porebno! Naravno zavisi koliko ces baciti stajnjaka!

---------- Poruka napisana u 00:21 ---------- Prethodna poruka je at 00:20 ----------

Pitaobi nesto , neznam dal je na pravom mestu .
Kad bi se uvelA ishrana silazom (kukuruznom ) zimi a leti sudanskom travom svezom i stocnim keljom i perkom dali bi se ishrana pojeftinila do nivoa rentabiliteta tj dali bi 0 presla u +
Moj zet bas tako radi! A pitacu ga koliko ustedi!

@Gedeon nema, sve su za one Sanove kante bez poklopca, cak i tu gde sam kupio kanticu imaju samo te sa debljim prstenom i manjim unutrasnjim precnikom. Obigrao sam sve apoteke u okolini, u Sapcu i u Obrenovcu i nigde ih nema. Odustao sam od dalje potrage, jer sam mislio da nema bas nigde. Sad cu nastaviti potragu, malo si me ohrabrio da cu ih naci, ipak ih negde ima. Hvala za odgovor!

Pre 2dana im je bilo punih 9meseci od kako sam ih uzeo, kako vam se cine?
wtjme.jpg

t00tbr.jpg

1zgxc3m.jpg

o88i02.jpg

bg8ton.jpg

@surdonja slicne cucle proizvodi gumil indjija a u rumi na vasaru imas raznih vrsta da biras, mislim da sam i tu sa poklopcem vidjao

Sta znam, planirali smo krajem Maja dok ne pocnu jake vrucine.
Jednog sam uzeo na vagu imao 165kg, on me tad izasao 535evra, e sad, rukovodeci se njime bio je jos jedan mozda 5-6 kg manji i jedan 5-6kg veci od njega, tri su bila nesto sitnija racunam oko 130-140kg, ostala tri negde izmedju ovih kilaza. 495 Evra bio je prosek svih, plus za 6 sam dao 30 evra za prevoz od Prnjavora do mene, plus posle inekcije i lecenje kog srecom nije bilo dugo mozda nekih mesec dana ali s vremena na vreme proliv da se pojavljivao kod nekog nista strasno znaci maksimalno 100evra lekovi i prasak od proliva sto sam tih dana ubacivao u smesu sto sam im pravio. To me kostali u startu da kazem to mi je neki ulaz

Gedeon sto je napisao za tov bikova na pasi,treba biku 2.5 godine da dostigne 800 kila ,bez ikakvog doranjivanja sem zimi kad je sneg , sena ili kokurzovine,to znam iz iskustva posto imam uvek,1do 2 bika na salasu,zbog pripusta.Posle tog vremena moras da ga prodas posto vec kidisu na coveka,posebno holstajni oni su puno ludji od simentalaca.Sto bi rekli cobani nema boljih jasala od Bozijih.

Gedeon sto je napisao za tov bikova na pasi,treba biku 2.5 godine da dostigne 800 kila ,bez ikakvog doranjivanja sem zimi kad je sneg , sena ili kokurzovine,to znam iz iskustva posto imam uvek,1do 2 bika na salasu,zbog pripusta.Posle tog vremena moras da ga prodas posto vec kidisu na coveka,posebno holstajni oni su puno ludji od simentalaca.Sto bi rekli cobani nema boljih jasala od Bozijih.
Polemika je bila oko pustenog i vezanog tova i kvaliteta mesa! Ja sam za vezan tov jer je tako najkraci period do prodaje, kao sto sam vec i pre toga napisao. Ali sam ovde govorio o kvalitetu mesa i o licnom iskustvu za te junice. Inace ta godina je bila veoma kisna i hrana izuzetno dobra!

---------- Poruka napisana u 08:34 ---------- Prethodna poruka je at 08:26 ----------

@Gedeon nema, sve su za one Sanove kante bez poklopca, cak i tu gde sam kupio kanticu imaju samo te sa debljim prstenom i manjim unutrasnjim precnikom. Obigrao sam sve apoteke u okolini, u Sapcu i u Obrenovcu i nigde ih nema. Odustao sam od dalje potrage, jer sam mislio da nema bas nigde. Sad cu nastaviti potragu, malo si me ohrabrio da cu ih naci, ipak ih negde ima. Hvala za odgovor!
Nije neka cifra kupiti i tu Sanovu kantu ali kad nema poklopac pola se isprosipa! A naci ces ih taman kad se budes najmanje nadao, tako to ide!:ppozdrav:

Nazad
Vrh