Tov junadi

Jel dovoljno na 9 bikova sad su 9meseci oko 500kg neki prosek, tako bar mislim, 2 normalne bale sena na dan? Plus silaza i jarma (koncentrat), konkretno svakom po 1 kanta Jupolova koliko god moze da stane silaze i oko 4.5 majstorske fangle koncentrata?

E sad, tesko pitanje kolike su, za mene normalne na oko a i po tezini, nekad se desi da je neka veca tj duza neka kraca iz dve prese su, pa ja kombinujem dajem dve srednje ili manju i vecu, ovo gore sto sam nabrojao bude im da kazem knap i nekad se desi da ostane malo silaze da ne pojedu ili jarmu uvece ali jako malo, preko toga dam seno i do ujutru nema nista. Naime, ovako ih hranim ujutru silazu i po 3fangle jarme, zatim oko 5-6 1.5f jarme i 2 bale sena i to im je za sad knap ako dam vise ostane, pa se pitam jel ispravno tako raditi, cini mi se da nisu losi za sad imaju slike na 44strani?

Ako im ostaje po malo to je druga prica,nevalja da im neostaje a ti nepovecavas.Probaj svremena na vreme da povecas ako hoce da jedu a ako nece to im je onda dovoljno,tako su navikli

Grla u tovu nemaju visoke potrebe za vitamiinima i mineralima, ali ih imaju. Najjednostavniji premiks za tov junadi (a generalno su najjeftiniji) im obezbeđuje sve potrebno, bez inekcija i tako tih čuda. Dobar posao će uraditi i univerzalni premiksi tipa kostanvit ili tako nešto.

Nisu ovi nesto ali da si video proslu turu, bila je mnogo bolja i izasli su brzo iz stale. Kad nema boljih dobri su i ovi mada sam ih skupo platio kao telad.

Zanima me kako se svrstavaju goveda po starosti po kategorijama,procitao sam da je do 6 mjeseci starosti(do 200kg) TELE,od 6 -18 mjeseci JUNE,od 18 mj. pa nadalje BIK,e sad zanima me koliko je to tacno,pridrzava li se iko toga?

Pitam jer imam par teladi koja su stara 4 mjeseca(simentalci i holstajni),cuo sam se sa lokalnim mesarom i kaze da to ne uzima jer nema racuna,to su kaze coklad da to ide po manjoj cijeni.E sad meni nije jasno kako tele od 130kg moze da bude cokle?Nekako mi to nije jasno nikako.Napominjem da nisam imao dosad problema sa tim stvarima.

Zanima me kako se svrstavaju goveda po starosti po kategorijama,procitao sam da je do 6 mjeseci starosti(do 200kg) TELE,od 6 -18 mjeseci JUNE,od 18 mj. pa nadalje BIK,e sad zanima me koliko je to tacno,pridrzava li se iko toga?

то ти пише у сваком уџбенику из сточарства, ал у пракси код накупаца то не иде, они гледају да узму максималан квалитет по најнижој цени, зато рецимо сматрају да је теле до максимум 130-140кг и вичу велико је , преко тога не купују или имају исту цену и за 130 и за 150кг, јер знају своју рачуницу и неће да раде против себе, хоће да зараде а не да губе, што је кад погледаш са њихове стране логично, углавном битно је да сиса, а суштина је да нема организованог откупа стоке у кланицама у одређеним регионима, или нема ту контроле у њима од стране ветеринарског инспектора већ свако ваћари како стигне - нема системског решења , већ је све ствар договора хоћеш- нећеш
тачније у куповини јуне не постоји већ само бик, за јунад не постоји цена, као да та категорија у продаји не постоји - као што у свакој продавници имаш јунетину, а нигде матору говедину ко да се краве и старији бикови не кољу у Србији

Evo 6 od mojih 8

34zavma.jpg

14bm2k2.jpg

Nazad
Vrh