Tov junadi

Ljudi moze li jedna pomoc za drugara .Zanima ga sledece.Hoce da pravi stalu i polu otvoren tov,ali kakva je situacija sa dozvolama za gradnju i eko dozvolama pogotovo njemu treba spoljasnji zid da bude do ulice tj platno hoce da iskoristi i nadzida nesto dozita i spusti nastresnicu i to bi bilo to e posto se plasi da nece dobiti dozvolu on misli da ni necacka mecku nego da krene pa sta bog da ,a tu je i problem i septicka koja takodje mora da bude udaljena od puta ko zna koliko po zakonu a on hoce na 7-8 metara od puta .Sta vi mislite sta mu je ciniti ??
Sve zavisi od komsije kakve ima,da ga nebi tuzili,on moze da napravi objekat bez dozvole i nikom nista,mada ja se ne bi igrao sa tim stvarima jer su sad zakoni po tom pitanju mnogo,mnogo stroziji nego pre.I cas komsiji moze nesto da se preokrene i onda cvorak.U mom selu je jedan covek taman sazidao stalu do puta i septicku jamu,i onda ga je komsija tuzio i gradnja je stopirana,ali je on uz pomoc vezice neke valjda dobio dozvolu,pa je nastavio gradnju.

• Like
Reagovanja: PKB
Ova drzava (koja ne postoji) bi takve ljude sa gradjevinskim ambicijama u vezi stocarstva trebala da podstice na sto vecu proizvodnju mesa , mleka , jer takvih radnih ljudi je sve manje a drzava jedva ceka da takvima skoci zavrat i pocne da bije po usima a tom komsiji sto ce da smeta stoka nek ide u bg kod mene u komsiluk sve starci tako da za par godina nece vise ni ko da ima da me tuzi.

• Like
Za 2-3 dana dobicete od mene nove slike : tov junica. Danas sam video , ali nisam imao pri ruci foto aparat.

• Like
Pa sto se tice komsija nebi trebalo da ima problema ,ima samo jedan komsija posto je kuca na cosku i taj komsija ima sazidan besprawni objekat za swinje za 100 i neki tovljenik a nema septicku i to je strasno pliva pola dvorista .Sto se tice komsije nema problema a i donekle i inspektora koji je napravio objekat preko objekta ima 40 krmaca radi za pecenjare .Nego npr napravi se neko pametan vidi sa ulice ode prijawi u opstinu i do djawola .Dali ima osnowa tako neki prolaznik da ode i da prijawi ?

Za pocetak samo zid na koji ce kasnije nasloniti grede i ploce odma vrsi useljenje teladi i krece sa poslom, ako je on na selu mogu da ga trgnu , a tih prolaznika njuskala ima svuda.

• Like
Dali moze neko jos nesto da nam objasni i da podeli neke informacije sa nama .Zanima nas sledece,koliko prostora je potrebno za odraslog bika po zakonu evropske unije u objektu zatvorenog tipa a koliko za otvoren tov??

Vakcinisete li telad prilikom kupovine,cuo sam da ljudi daje neke tri inekcije kad uzimaju telad,protiv suge,gripe i za apetit cini mi se pa ne znam sta mislite o tome,sutra uzimam telad pa sam ih mislio vakcinisati pa reko da pitam sta vi iskusniji mislite o tome?

Naravno uvek ih treba vakcinisati,jer tako se zastite vise od 50 posto od raznih boljki,bolje datii odma 10-15 evra za vakcinu nego posle 100.Samo te vakcine se tesko nalaze tj.veterinari izbegavaju da ih daju barem u mom kraju.Jednom kad sam to napomenuo veterinaru koji je kod mene leci sve on mi reko da nema vise to,kad sam ga pitao sto nema on kaze zato sto cu ja da izgubim poso,ali naravno posle ih je vakcinisao.

Naravno uvek ih treba vakcinisati,jer tako se zastite vise od 50 posto od raznih boljki,bolje datii odma 10-15 evra za vakcinu nego posle 100.Samo te vakcine se tesko nalaze tj.veterinari izbegavaju da ih daju barem u mom kraju.Jednom kad sam to napomenuo veterinaru koji je kod mene leci sve on mi reko da nema vise to,kad sam ga pitao sto nema on kaze zato sto cu ja da izgubim poso,ali naravno posle ih je vakcinisao.
Moze li se znati o kojoj vakcini je rec?

Ja za parazite dajem ivermektin a za proliv tylovet a za upalu pluća nedajem sam nego zovem veterinara,Inače počeo sam sam davati zato što su veterinari postali bezobrazno skupi,npr;ove godine ja zovem veterinara da dade teletu terapiju protiv proliva i on mi uzme 1300 din a ja sam za 1250 din uzeo bočicu tyloveta u kojoj imam za 20 terapija pa vi vidite.Da se razumemo,ja poštujem svačije zanimanje i svačiju školu i bio bih najsrećniji kad se uopšte nebih upuštao u takve stvari nego lepo nazoveš veterinara i rešen slučaj ali jbg neide.Tužno je to kad svi sve radimo i svi se pravimo pametni al šta da se radi sila zakon menja!

I ja praktikujem cim uzmem telad odmah vakcinisem od suge glista i vlasaca dajem ivermektin nekih 3 ml teletu pod kozu i tada udaram i vitamine dajem neki 7-8 ml vitamina u misic po teletu i dajem vitamin neovit c,imam lijekove pa ja udaram jer idem za veterinara jeste da sam treci srednje ali volim to i udaram svojim teladima.Bas sam pre mesec dana kupio tele koje posle nekoliko dana prestalo da jede i bilo je neveselo odmah sam udario 3 ml ivermektina i 7 ml neovit c i drugi dan je tele vec pocelo da jede a izbacio je dosta smotova glista zato obavezno udarati od suge glista i vlasaca bolje napreduju i nema problema sa stomakom,imam jednu turu junadi koje sam uzeo u oktobru mesecu tada udario nekcije i prije nekoliko dana ponovio jer je dobro da se posle 5-6 meseci ponovi od suge glista i vlasaca.

Kad pitam veterinara napisacu:osmeh:

Mi ih uvek vakcinisemo od ibr-a, nisam siguran sta jos pokriva ista, mislim da se vakcina zove Respi-ol. Onda sa proleca nema bojazni da ce ih zakaciti virus i da ce produvati. Ne znam kakve su vase navike, al mogu vam reci da vredi... :osmeh:

Evo pronasao sam konkretno:
SASTAV: Vakcina sadrži imunogene sojeve virusa: parainfluence-3 (PI3) i infektivnog bovinog rinotraheitisa (IBR). Virusi su umnoženi na kulturi ćelija, inaktivisani su formalinom i suspendovani u vodenoj fazi uljnog adjuvansa.
DELOVANJE: Vakcina podstiče organizam vakcinisanih životinja na stvaranje specifičnih antitela protiv patogenih virusa PI3 i infektivnog bovinog rinotraheita (IBR).
INDIKACIJE: Aktivna imunizacija zdrave teladi i junadi protiv oboljenja respiratornih puteva, uzrokovanih virusima PI3 i IBR.
DOZIRANJE: Vakcina se aplikuje u volumenu od 5 ml bez obzira na starost i veličinu životinje. Telad se vakcinišu dvokratno i to u starosti od 3 do 5 nedelja. Buster efekat postiže se vakcinacijom u starosti od 6 meseci. Nevakcinisane i životinje koje potiču sa različitih mesta, vakcinišu se takođe dvokratno u dvonedeljnom intervalu. Revakcinacija se preporučuje jednu nedelju pre transporta.
NAČIN PRIMENE: Vakcina se aplikuje s.c. u predelu vrata.

evo izvora informacija ako nekog zanima vise da procita.
http://www.victoriagroup.rs/img/story_file_437vademecum katalog_OR.pdf

Poslednja izmena:
Jedan moj prijatel ima oko 80 dikova u tovu i nekoliko krava na muzi i uoprte im ne daje detelini i seno_Od kadaste hrane jadu samo silazu.Zanima me sta vi mislite i tome?On ja zadovoljan i kaze da je cak bolje i ekonomicnije.

Kod mene kada stignu telad sa oko 2 meseca starosti jedu seno i koncetrat, posle 2 meseca im polako ubacujem silazu a smanjujem seno. tako da im potpuno izbacim seno posle 3-4 meseca tova i do kraja samo silaza i koncetrat. Tako godinama i zadovoljan sam.

Iskreno mislim da bi u svakom slučaju bili bolji rezultati kada bi bar kukuruzovinu dobili a kamoli seno u obroku koji već dobijaju. Junad to mnogo bolje podnose u odnosu na krave, ali podnose, to nije normalna situacija za njihov sistem za varenje. Nedostatak vlakana (celuloze) smanjuje broj buražnih pokreta, smanjuje se mešanje sadržaja, više nestrukturnih šećera iz koncentrata i silaže narušava se pH, stvara se više mlečne kiseline a manje sirćetne, dolazi doj ruminitisa (akutnog i subakutnog), smanjuje se broj i veličina buražnih resica koje apsorbuju svarene produkte a samim tim i iskoristljivost hrane. Ovo ne bi trebalo da bude stalna praksa već u iznuđenim situacijama, jer u svakom slučaju to su preživari i treba im celuloze u ishrani, tj neophodna je. Evolutivno su se tako razvili, ami sad za 30 godina hoćemo to da promenimo.

Nazad
Vrh