Tov junadi

Da Ratko, sve si objasnio na najjasniji mogući način. To je bit problema.

I ti si u pravu, brže okretanje tura je svakako mnogo dobra stvar jer pare češće stižu al šta je tu je, takvi su uslovi. Razmišljali smo da idemo na dvije ture po 4 bika, 4 mladja i 4 starija al ne valja ni to jer bih sad morao da uzmem jednu turu od 4 komada, čekam 4-5 mjeseci pa uzmem sledeću. Kako god okrenem, ne valja ni to, mnogo bi izdangubio. Ako nekad nadjem kakav posao uzimaću im koncenrate (ono čudo u malim kesicama) pa sam praviti mješavine, gotovim premiksima ne vjerujem niti bih to ikad uzeo.

Ja sam na te brze ture puko,imo sam dve ture na sest meseci po 20kom,poklopilo mi se da sam telad placao po 520evra a bikovi 550kg na kraju jedva 800 evra
Zarada nikakva,ponuda teladi nikakva(velika cena zbog nestasice)a gotovih bikova u ponudi puno
Ja mesto da kupim ponovo telad uznem neke masine i zensku telad 14komada,u tovu sam imao i 2 moja muska a bili pusteni
12 junica mi ostane steono a kad su se otelile samo 5 su bile solidne krave i sad drzim te krave i nihov podmladak
sve ovo se desavalo od 2005 do danas

Poslednja izmena:
Malo gresis, ono u malim kesicama su premiksi...

Ma razumijemo se, samo ovde to u malim kesicama zovu "koncentrat" jer je to kao koncetrovano tamo nešto a gotovu hranu zovu "premiks" jer je kao već gotova i zamiksovana ( :) ). Ova gotova hrana mi se nikako ne svidja od kad sam vidio kakav kukuruz melju u nju, sve najgori budjavi i nedozreli pokupuju i prave gotovu hranu.

@Ratko

Moj prvi komšija godinama radi tako i vidi da je u minusu i nastavlja da radi tako (sa junadima). Jedino ga krave i mlijeko drže na nekoj pozitivnoj nuli.

Mislim da se ne postize znacajna usteda, ako se u tovu koristi samo kukuruzna prekrupa. Junad je mnogo vise pojede da bi se utovila nego koncentrata. Kad se sve preracuna po meni je to negde isto, samo se koncentratom znatno ubrza tov. Ne znam kako je kad se koristi silaza, ja je ne koristim, a ni moji je nikad nisu koristili, mozda tad nije potrebno koristiti koncentrate. Ja mojima mesam kukuruz sa sojinom i suncekrotovom sacmom i mekinjama ubacujem i premiks. Za sada sam zadovoljan kako napreduju.

Ja bez silaže ne bih mogao ni da zamislim tov junadi. Sa vrlo male površine sam dobio toliko silaže da će mi biti dovoljno taman do prodaje ove ture bikova. Uz sve to je i najjeftinija, s obzirom na to koliko je hranljiva.

Znam ja sve to, jeste da nemam iskustva, ali sam ucio u skoli. Ove godine cu na jecmistu posejati kukuruz, ako vreme dozvoli. Nesto cu poseci u zeleno, a nesto isilirati za probu. Ako bude sve kako treba, 2013 cu raditi silazu ozbiljnije. U prethodnoj poruci nisam poredio tov sa silazom i koncentratom, vec samo sa prekrupom i samo sa koncentratom, ako me slucajno niste razumeli.

Evo kako ja praktikujem 1kg prekrupe na 100 kg tezine bika po obroku,ujutru i uvece .Deteline i sena otprilike bitno da ne ostaje u jaslama .ako ostane smanjivam.budu sasvim dobri bikovi bez ikakvih,premixa i koncentrata .I ja sam ko ratkko puko na jadnaj turi fest a bas sam tu turu forsiro vitamini ,minerali ,ganjevi i istala cuda.Onda i nikad vise,sad samo ovako.

silaza zrno-paspalj, zelena silaza, detelina, moze malo soja mlevena, sojina slama ... kad su mali, dok ne ojacaju mesavina paspalj-mekinje-premiks ... za oko 10 meseci sa 160-70 do 540-550 kg naguraju (prosek), slobodan tov

Silazu ne dajem jer nemam uslove gde da je smestim,jednom smo nesto improvizovali i pola smo bacili(pokvarila se).Kada su pusteni obicno se trudim da stalno imaju hrane u valovu,a kada su vezni dobijaju odrok ujtru i uvece deteline stalno u jaslama.Komcentrat nikada nismo davali samo jedu ono sto sejem.Klip kukuruza(ceo samleven),soja,stocno brasno,jecam,suncokret.Obicno uzimamo telad tezine 130 do 150 kg.Vrema tova nam je od 10 do 12 meseci i konacna tezina od 600 do 650 kg.Ova poslednja tura sto smo je dali pre neki dan imli su 490 kg i kod nas su bili 9 meseci(bili su malo kilavi kada smo ih doneli).Prodali smo ih samo zbig cene jer ce posle bozica psati a onda ispadne da ce mo dobiti iste novce.
@Slavko. Sta ti je paspalj?

Zaboravi sam jos da dodam od septembra do aprila dajemo im repin rezanac.

Poslednja izmena:
Ne smiješ bikovima davati previše hrane jer je jednostavno ili ne pojedu pa propadne ili je ne prerade kako treba - izbace je u izmetu nesvarenu. Zbog toga je potrebno kontrolisati izmet, ako primijetiš tragove prekrupe (dijelovo zrna kukuruza) odmah moraš smanjivati dozu. Ja i otac stalno variramo dozu koju im dajemo tako da su uvijek siti ali nikad presiti. Pratimo kakav je izmet, dali nešto ostaje u jaslama, piju li dosta vode, jesu li agresivni...Da tako kažem, držimo ih uvijek na ivici toga koliko mogu da pojedu. Znak da je hrana preradjena kako treba je da je izmet tamne boje, vrlo gust i da ga nema mnogo. Dobro je što tako miješaš hranu ali mislim da, prema tome što mnogo puštaju gasove imaš problem sa previše žitarica. Goveda nisu prirodno predvidjena da jedu kukuruz već praktično samo travu tj. jednu jako mnogo celuloze. Ljudi kao i mnogi drugi svaštojedi nisu u stanju variti celulozu ali goveda u svom probavnom sistemu imaju posebne bakterije koje služe za preradu celuloze. Problem kod davanja previše kukuruza (na kojeg goveda prirodno nisu prilagodjena) je što dolazi do prevelikog razmonožavanja tih bakterija i to goveda jako muči - varenje hrane slabi, javlja se mnogo gasova i nadimanje kao poseban problem, a neke od tih bakterija su čak i jako opasne kako za goveda tako i za ljude (jedna od tih bakterija je i E.coli) jer kod goveda izaziva proliv a kod ljudi jako teška oštećenja bubrega. Zbog toga je veoma bitno paziti na probavu kod goveda - ako u izmetu postoje tragove nesvarene hrane to je najbolji znak da nešto treba hitno mijenjati.
balega se šareni od koncetrata smanjujem sutra

малаксало

паспаљ је нузпроизвод млинске индустрије - у суштини то је ситно и ломљено зрно пшенице и уродице

Nazad
Vrh