zombie_666
Banned
Da Ratko, sve si objasnio na najjasniji mogući način. To je bit problema.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Malo gresis, ono u malim kesicama su premiksi...
To ti je velika greska,najveca kolicina kabaste hrane po jedinici povrsine se dobija siliranjem kukuruza. Ne znam kako je kad se koristi silaza, ja je ne koristim, a ni moji je nikad nisu koristili,
balega se šareni od koncetrata smanjujem sutraNe smiješ bikovima davati previše hrane jer je jednostavno ili ne pojedu pa propadne ili je ne prerade kako treba - izbace je u izmetu nesvarenu. Zbog toga je potrebno kontrolisati izmet, ako primijetiš tragove prekrupe (dijelovo zrna kukuruza) odmah moraš smanjivati dozu. Ja i otac stalno variramo dozu koju im dajemo tako da su uvijek siti ali nikad presiti. Pratimo kakav je izmet, dali nešto ostaje u jaslama, piju li dosta vode, jesu li agresivni...Da tako kažem, držimo ih uvijek na ivici toga koliko mogu da pojedu. Znak da je hrana preradjena kako treba je da je izmet tamne boje, vrlo gust i da ga nema mnogo. Dobro je što tako miješaš hranu ali mislim da, prema tome što mnogo puštaju gasove imaš problem sa previše žitarica. Goveda nisu prirodno predvidjena da jedu kukuruz već praktično samo travu tj. jednu jako mnogo celuloze. Ljudi kao i mnogi drugi svaštojedi nisu u stanju variti celulozu ali goveda u svom probavnom sistemu imaju posebne bakterije koje služe za preradu celuloze. Problem kod davanja previše kukuruza (na kojeg goveda prirodno nisu prilagodjena) je što dolazi do prevelikog razmonožavanja tih bakterija i to goveda jako muči - varenje hrane slabi, javlja se mnogo gasova i nadimanje kao poseban problem, a neke od tih bakterija su čak i jako opasne kako za goveda tako i za ljude (jedna od tih bakterija je i E.coli) jer kod goveda izaziva proliv a kod ljudi jako teška oštećenja bubrega. Zbog toga je veoma bitno paziti na probavu kod goveda - ako u izmetu postoje tragove nesvarene hrane to je najbolji znak da nešto treba hitno mijenjati.