Tov junadi

Ma nije problem sa vitaminima, mozes im davati injekciono AD3K, ili u vodu, hranom...Neces pogresiti sa tim, samo nemojte preterati, ipak su i vitamini u vecim kolicinama stetni. Malo ih je ovo vreme uzbunilo to je neki moj stav, zato slabije i jedu. Ovo bre nije normalno uopste... Sredina decembra a 10 stepeni napolju. novembar bio topao sa par hladnih talasa... sad opet malo zahladilo... velike su to promene za zivotinje, pogotovo u tovu napolju kao sto su moji...

Društvo imam problem! Bikovi su mi 400+ kg i u poslednjih nekoliko dana su počeli da jedu manje,nekako nerado uzimaju hranu a ja pojma nemam šta se dešava.Inače hranim ih suvom detelinom,kukuruznom silažom i nekom smešom iz kućne radinosti od onoga šta imam(kukuruzna,pšenična,zobena prekrupa,sojin griz, itd.)Nisam ništa bitno menjao u ishrani a oni su jednostavno počeli manje da jedu.Zna li neko šta se dešava,hvala.
Sada je sve u redu,izgleda da su se malo prežderali.Nekoliko dana su dobijali manje hrane i sad je sve po starom.

@Danijella

I meni se isto ponekad desi, jednostavno se zasite hrane i počnu slabije jesti. Inače ih hranim na sledeći način:

1. Ujutru dobijaju livadsko sijeno, balirano.

2. Posle podne, oko 15-16h dobijaju silažu. Svaki par (imam ih 8 pa ih hranim kao 4 para, vezani su) dobije 2.5 kante od po 20L silaže (kante su natrpane). Inače, kada nakopam silažu (a to je velika patnja jer sam je djavolski nagazio a i pravo sitno isječena pa tu radi sjekira i mala krampa) istresem je na gomilu u jednoj prostoriji i tu na gomilu (10 kanti čiste silaže) dodam oko 6kg prekrupe od suvog zrna i oko 6kg ukiseljene prekrupe od cijelog klipa (mljeveno nakoon berbe i pakovano u najlonske vreće). Sve to zamiješam, potom kupimo u kofe i dajemo svakom paru po 2.5 kofe.

3. Oko 19h dobijaju jednu balu lucerke (bale su malo veća jer sam pravio mojojm MF14 presom) i rastresem jednu balu kukuruzovine pod njih. Jako vole da je jedu tako da pojedu mnogo kada završe sa lucerkom.

E sad, kada primijetim da su zasićeni počinjem da smanjujem udio prekrupe u silaži. Sama silaža ima u sebi jako mnogo zrna (siliran je AS72) ali sam primijetio da mnogo, mnogo bolje jedu silažu kada joj je dodano još svježe prekrupe. Dakle, prvo smanjujem udio prekrupe pa ako to ne ide izacim jedan obrok silaže i dajem im samo lucerku a ako ni to ne ide onda dobiju samo livadsku travu. Na taj način, kombinovanjem i povremenim mijenjam rasporeda ishrane navodim ih da jedu jako, jako mnogo. Na ovaj način gotovo uvijek imam bikove teže od 800kg (ne prodajem bikove lakše od 750kg sem u vanrednim situacijama).

Zombie_666 jel dodajes kakvih koncentrata u ishranu?
Sta sve radite ukoliko dodje do naduva u tovu junadi a da je efikasno,cuo sam za vise nacina kao sto su:slanina (to sam i ja davao mojim junadima i veoma je efikasno),a neki dan sam cuo da i totmast takodje efikasna.Da li ima jos nesto sto vi dajete kod naduva a da to nije onaj klasicni nacin izduvavanja crijevom?

Ja sam ranije davao Zejtin i vodu pola-pola ali je komplikovano za davanje.Sada im dajem jestivu mast,uvek drzim u zamrzivacu i kada zatreba odsezem jedno parce i gurnem u usta.Moze i slanina ali ja nisam davao.

@Miloš DT

Držim ih 16-17 mjeseci (prodaju najavim u 16.mjesecu pa to traje dok nadjem kupce) i za to vrijeme svi predju 750kg, najbolji primjerci budu i preko 800. Prije par godina sam imao bika teško 860kg.

@Obrljan94

Ne dodajem ništa, nemam novca za to. Naduv mi se nije desio nikad od kada držim mušku junad, prije dok sam imao krave njima se dešavalo ponekad ali tu pomaže slanina.

stara mast, slanina,svargla a moze i Coca Cola :osmeh:

Poslednja izmena:
čitam kako zombi hrani pa ja sam ona lud nemam iskustva držim nako usput 3 kom.sad imaju po 10 do 11 mjeseci ja im dajem vako ujutro sijeno u 10 3 kante od 12l. silsže pomiješane sa 11 kg koncetrata pa oko 13 mokra rola pa oko 1 8 0pet silaža i koncetrat pa sijeno.samo prde i podriguju se a i ostavljaju pomalo

Ne smiješ bikovima davati previše hrane jer je jednostavno ili ne pojedu pa propadne ili je ne prerade kako treba - izbace je u izmetu nesvarenu. Zbog toga je potrebno kontrolisati izmet, ako primijetiš tragove prekrupe (dijelovo zrna kukuruza) odmah moraš smanjivati dozu. Ja i otac stalno variramo dozu koju im dajemo tako da su uvijek siti ali nikad presiti. Pratimo kakav je izmet, dali nešto ostaje u jaslama, piju li dosta vode, jesu li agresivni...Da tako kažem, držimo ih uvijek na ivici toga koliko mogu da pojedu. Znak da je hrana preradjena kako treba je da je izmet tamne boje, vrlo gust i da ga nema mnogo. Dobro je što tako miješaš hranu ali mislim da, prema tome što mnogo puštaju gasove imaš problem sa previše žitarica. Goveda nisu prirodno predvidjena da jedu kukuruz već praktično samo travu tj. jednu jako mnogo celuloze. Ljudi kao i mnogi drugi svaštojedi nisu u stanju variti celulozu ali goveda u svom probavnom sistemu imaju posebne bakterije koje služe za preradu celuloze. Problem kod davanja previše kukuruza (na kojeg goveda prirodno nisu prilagodjena) je što dolazi do prevelikog razmonožavanja tih bakterija i to goveda jako muči - varenje hrane slabi, javlja se mnogo gasova i nadimanje kao poseban problem, a neke od tih bakterija su čak i jako opasne kako za goveda tako i za ljude (jedna od tih bakterija je i E.coli) jer kod goveda izaziva proliv a kod ljudi jako teška oštećenja bubrega. Zbog toga je veoma bitno paziti na probavu kod goveda - ako u izmetu postoje tragove nesvarene hrane to je najbolji znak da nešto treba hitno mijenjati.

Zombi druze, puno dugo ti njih drzis u tovu...

Kao što RatkoPa reče, pošto ne dajem koncentrate uopšte nije mnogo. Svi koje znam drže bikova isto toliko pa i duže ali niko ne prodaje veće. I u prošloj turi a i u ovoj zadnjoj po dva bika su otišla u Albaniju i Crnu Goru na svadbu - domaći kupci kojim prodajem dovedu konačnog kupca da izabere, uvijek traže bika težeg od 800kg za ražanj. Prije desetak godina imao sam bika koji je bio težak 906kg - tokom pokušaja utovara prevrnuo je komšiji IMT traktorsku prikolicu u dvorištu , na pijaci je posle vaganja (koje je trajalo sat vremena uz angažovanje nekih 15-20 ljudi) uspio da se otme, polomi 4-5 ljudi (sreća pa mu tad već nisam bio vlasnik), pobjegao je u šumu i gotovo sedam dana su ga lovili po šumi dok ga neki lovac nije uspio ubiti onim metkom za veprove, sreća pa su ga kerovi istjerali na mjesto gdje su mogli prići kamionom da ga odvezu u mesaru.

Da napomenem da ih držim do 16-17 mjeseci starosti a kupujem ih sa neka 2 mjeseca, tako da su kod mene 14-15 mjeseci.

---------- Poruka napisana u 21:33 ---------- Prethodna poruka je at 21:31 ----------

Zar ne bi bilo bolje da im ubacis koncentrat i da ih prodajes malo lakse, onda bi brze okretao ture....

Problem je što nemam novca za koncentrate, pošto ih je 8 treba mnogo toga da se kupi a kućni budžet je u ku*cu, imam teškog srčanog bolesnika u kući (mama), ja sam nezaposlen, mala beba je tu, očeva plata nije mogla sve da pokrije a otac je sad otišao u penziju tako da smo baš otišli u tri majčine...

Zar ne bi bilo bolje da im ubacis koncentrat i da ih prodajes malo lakse, onda bi brze okretao ture....
Kako dajes koncentrat tako smanjujes vreme tova a povecavas troskove i samim tim imas manju zaradu
Treba maksimalno smanjiti ulozeno a izvuci sto vecu zaradu u odnosu na ulozeno
Kod mene junad dobijaju koncentrat do oko 200 kg posle toga samo kukuruznu prekrupu i tritikale

Nazad
Vrh