Tov junadi

ova je uopstena tema o junadima,bikovima, prelistaj je nije velika ... imas i o smestaju ...

Danas sam kupio koncentrat Ibeka Panto r58 za tov junadi pa evo neke racunice koju sam napravio pri pravljenju hrane:dakle da bi napravio tonu hrane potrebno je:
700 kg kukuruza (to je nekih 130 eura)
95 kg soje (oko 40 eura)
80 kg suncokretove sacme (18 eura)
100 kg jecma (oko 20 eura)
25 kg koncentrata (22 eura)
Znaci tona hrane je izasla oko 230 eura.

koji sistem tova je bolji vez ili otvoreni imam u planu radit tovilište i ako idu vezovi koja je širina-dužina i koji pad ploče koliko %.Imam objekat 10x5 trebam ga adaptirat

Kada su vezani brze napreduju sa manjom kolicinom hrane a i veca je investicija napraviti vezove,pojilice ciscenje svaki dan ako nemas resetkasti pod.Kada su pusteni visa pojedu za kilu prirasta ali zato mozes da ogradis bilo kakvu supu netrda ti betonirani pod vodu piju iz jedne poilice ili bureta.Moja iskustva.

Pozdrav svima ovde, nisam cesto na forumu ali da izlozim neka moja zapazanja :)

Po mom iskustvu ,bolji je slobodan tov slican je utrosak hrane kao kod vezanih ali zato brze stignu i kvalitetnije je meso. Kod mene tele od 150-170kg za malo vise od 9-10 meseci stigne do kilaze od 570-620kg. U moj objekat je ulozeno 13000e, potpuno nov je izgradjen ali bez resetki, boksevi imaju blagi pad i kroz rupu na zidu ispada djubre, jednom u dve nedelje radnik izbaci vilom ono malo djubreta sto ne ispadne. Objekat je za 40 komada i novac koji smo ulozili vratili smo za manje od 3 godina. Tako da imam poruku za sve one neverne tome i na forumu i van njega da se tov junadi isplati. Predlazem da sve stave na papir i da se ne plase da primenjuju nove stvari u tovu, i siguran sam da ce im se rad i trud isplatiti. Osim ako se ne ponovi ono vreme kada su bikovi bili ispod 1.5e. Tad je za tov bila propast. Sa cenom od 1.8e do 2.1e koja se dosta dugo drzi bice uvek vise nego dobre zarade.
Evo i cime hranim moje bikove.
Od kabaste hrane kombinujem im luckerku, livadsko seno(nemam mnogo svog pa dokupljujem), koseni ovas i baliranu sumu. Za silazu nemam uslova ali planiram da napravim prostor da ove godine probam da uradim i nju.
Ne kupujem gotov koncetrat pravim sam:
Kukuruz 60%
Stocno brasno 21%
Suncokret 17%
Premiks (Magnavita) 2%
U periodu do 400kg dodam i 10 kg soje na 100kg koncetrata.
Jos jednom veliki pozdrav za sve forumase, dosta mi je pomoglo listanje ove teme i neka vasa iskustva :osmeh:

imam u planu kupiti 1 musko tele(za svoje potrebe) za tov pa me interesuje koja mi je kolicina bala sena potrebna.Hvala

Evo danas nešto slikao kod komšije.4 objekta sa svom pratećom opremom. Slobodni tov mislim po 150 bikova u jednom . Uglavnom mali dolaze iz Argentine ili nekih drugih zemalja a odlaze za Libanon na Bliski Istok. Samo što je ovakav obim za većinu nas veliki zalogaj.
hx3in7.jpg
nxnrq1.jpg
iw6e6g.jpg
907j1t.jpg

Nazad
Vrh