Tov junadi

da, samo zrno meljemo, al mora da bude vlazniji kukuruz, 6,7 vagona se samelje ... moze cekicar da melje i u klipu iz cardaka pa kad nestane silaze to smo davali bude lepo :)
a dajemo i ovu zelenu
2nbu49w.jpg

I mi koristimo, samo je jos kukuruz mlad, bar kod mene da bi se seckao i davao. Ima koristi, kako ne, kad se uporedi sa hranljivom vrednoscu kukuruza u vostanom zrenju ima vise proteina, vise nestrukturnih ugljenih hidrata (pre svega nizih secera, manje skroba) koji su izuzetno svarljivi. Jedina mana je prinos, koji u ovoj fazi nije velik, jer klip je tek formiran ali hranljiva vrednost je jako dobra i zivotinje ga izuzetno rado jedu

ako neko ima informaciju koji premiks se pokazao kao najbolji za ishranu junedi, i koji vi koristite ako uopste koristite?
kod mene ovde moze se nabaviti, pantin, sano, milkivit, gebi, dren, liramiks i sad od njih me zanima koji je no1. nevezano za cenu?

Potrebna pomoc,naime kupio sam juce jedno musko tele od oko 140kg,medjutim ponekad mu ispadne jezik i tako mu stoji pa ga posle uvuce,gazda mi je reko da je tako od rodjenja i da to nije nikakva bolest,e sad ja do sad se nisam susretao sa tim,pa ne znam da li je to opasno?

A dobra fora, ovo mi je ulepšalo dan!:osmeh: To je tele debil, kao u crtaćima kad lik gleda belo, usta otvorena i jezik napolju. Ovo je šala, ali ima istine i kod životinja postoje pametne i manje pametne životnje, ovo je ova druga grupa i jedna od karakteristika je isplažen jezik periodično, etologija je čudo, šta ljudi proučavaju. Imami ja trenutno slično tele, samo ga hrani i ne brini.

Uzeo sam juce telad staru 5-6 nedelja i tesku oko 80 kg za tov. Na farmi sa koje smo ih uzeli rekli su da im dajemo tri puta po dve litre zamene za mleko, male kolicine koncentrata i seno. Sad mene interesuje da li je kolicina mleka uredu ili ne, koliko je to malo koncentrata(predpostavljam par stotina grama), do kad da ih pojim po tri puta dnevno i dokle uopste da ih pojimo (procitao sam da treba dok ne pojedu dnevno po 1.5 kg koncengrata ali koliko su tad priblizno stari)

pa valjda dva meseca, ovo sam ofrlja sto bi se reklo al po nekoj mojoj logici i po starosti teladi koju sam kupovao za tov, tj datumima na pasosima...

Tako sam i ja nesto mislio da ih pojim jos 3-4 nedelje. Sledece nedelje da ukinem pojenje u podne, dve nedelje pojenje ujutru i uvece, posle toga nekoliko dana samo jednom i gotovo moje skromno iskustvo govori da bi to bilo to. Danas smo im dali oko 300-400 grama koncentrata po grlu (kukuruz 55% psenica 15% i 30 posto megija), da li je to dovoljno pojeli su sve i jeli sena koliko su hteli. Izvinite sto malo smaram ali apsolutno niko u kuci nema iskustvo sa ovim uvek smo kupovli pravu telad, a nasu pustali da sisaju kod svojih majki sa ovim zamenama za mleko i koncentratima smo slabi po znanju

i meni je ovo prva tura koju hranim, od pocetka u svaku smesu ubacujem inberg panto premiks za telad i juned, ima mnogo dobar miris, tako da mislim da ne bi bilo lose da i ti to ubacujes malo u hranu jer sad su im vitamini i minerali jako potrebni da se razvuju lepo i ne zastanu... juce im je 4meseca od kako su kod mene, za sad fino nareduju

Kao prvo hvala na savetima. Na farmi sa koje sam ih uzeo hranili su ih sa nekim dzos .... posto tati nije poslo za rukom da zapamti rekli su mu da je u narodu poznatiji kao usrani dzo ali da ni ne pokusava da ga nadje posto ga kod nas nema i da ce se najlakse priviknuti na sanov milsan i da njega kupi, a uz njega megi 35 posto ima isti miris (mi smo ranije za telad pravili koncentrat u sopstvenoj reziji i bili zadovoljni, sa ovim modernim nemamo iskustvo). Posto kod mene nema sanovog distributera u selu(ima ali sve moras da narucis 7 dana unapred) uzeli smo ga u drugom selu tako da bi mi panto bio dostupniji,imam ga na 100 metara od kuce. Sad ne bi uzimao panto da im opet ne menjam hranu bar do zaljucenja. Ako nije tajna gde si uzimao telad, koja je rasa i koliko si placao i nek ti budu korisni

bikovi su ti prva liga::super::, ni cena nije strasna. Meni su govorili da idem u Zavlaku da je solidan izbor i da su cene pristupacne, ali posto sam ja resio da uzimam u turnusima po 3 komada ne isplati mi se da placam kamion. Videcu za sledeci put pa mozda ih donesem u auto prikolici samo da nabavim neku ciradu.

hvala, jos su oni daleko od bikova :riba:
ma sta ce ti cerada, prekrijes ih cebetom, ususkas malo, sad nije toliko hladno i stavis nesto napred da ne duva direktno, i da moras biti oko 4sata ujutru tamo jer pocinje dosta rano... pozdrav

Mozda su daleko od bikova, ali su daleko i od teladi.Videcu, mozda i odem, ako ne budem mogao da uzmem odavde gde sam uzimao, posto me ovde dosta jeftije izlazi. sad je toplo ali ja sledeca 3 planiram da uzmem polovinom novembra, tad bi moglo biti hladno. :ppozdrav:

@Surdonja
koliko si placao tu telad od 80 kg ako nije tajna i gde si ih uzimao i koja rasa je u pitanju .. pozdrav !

Nazad
Vrh