Tov junadi

Milos D.T Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem.Naj bolje bi bilo da i kod nas postoji kao u Italiji ili Austriji organizovana berza.Ulazio sam na austrijski sajt o simentalcu,i tamo postoji svake nedelje izvestaj o prodaji po kategorijama goveda. za danijella pogledaj malo bolje ikod ostalih i videces da imaju svi,zakrzljale ali ih imaju.

Upravo sam doneo soju sa ekstrudera,e sad pošto nikad nisam koristio sojin griz u ishrani goveda moželi mi neko reći koliki procenat tog griza smem da stavim u smesu?

Tako sam nešto i mislio oko 15-20 % samo što su moji manji,možda nešto preko 200kg. Probaću sa tih 15% kao što kažeš,valjda im neće naškoditi.

MONTOYA; Jel može neko pojašnjenje zašto 10% soje daje bolje ili iste rezultate od 15% soje i zašto bikovima preko 300 kg treba to izbaciti:sta: Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Proteini se kod većih goveda koja su potpuno razvijena kao preživari uglavnom razgrade još u buragu pa od toga i nema nekog efekta osim povećanja cene koštanja tova.

JA mojima izbacujem soju kad imaju oko 370 380 kg, od tada im ubacujem samo suncokretovu sacmu[/QUOTE
Dajete li suncokretovu sačmu telićima kada ih odbijete zajedno sa sojinom sačmom ili kada izbacite soju a uvodite suncokret? Posto ja moje hranim do kraja tova sa sojinom i suncokretovom sačmom stim sto oko 350 do 400 kg. popolovim udio sojine i suncokretove sačme! Na to jos dodajem kukuruz, pšenicu i ječam kada dotekne.

kad pogledate tablice koji poznati prizvođači preporučuju uz svoje premikse videćete da je tako...
sa suncokretovom sačmom nisam ekspermentisao jer se ovde ne seje a ne kupuje mi se....ali bi voleo da čujem nečija zapažanja

ja se ne bavim tovom junadi al sam gedao danas emisiju ,,znanje na pokoln'' i video odgaivaca koji umesto sojine sacme koristi sacmu uljane repice i to po ceni od 20 din kg.. i kaze da je dosta smanjio troskove u tom smeru.. a zadrzao kvalitet.. a o bikovima koje su prikazali u reportazi svake reci su suvisne.. ono je neverovatno... svakog je mogao da izlozi na novosadskom sajmu otprilike :))

JA mojima izbacujem soju kad imaju oko 370 380 kg, od tada im ubacujem samo suncokretovu sacmu[/QUOTE
Dajete li suncokretovu sačmu telićima kada ih odbijete zajedno sa sojinom sačmom ili kada izbacite soju a uvodite suncokret? Posto ja moje hranim do kraja tova sa sojinom i suncokretovom sačmom stim sto oko 350 do 400 kg. popolovim udio sojine i suncokretove sačme! Na to jos dodajem kukuruz, pšenicu i ječam kada dotekne.
Od odbijanja dajem suncokretovu i sojinu sacmu ili sojin griz. Sa 380 kg im izbacujem soju i ostavljam samo suncokret

Evo i mojih mališana,malo su se popravili.
156vdk4.jpg
[/IMG]
2exuivk.jpg
[/IMG]
2ecey4y.jpg
[/IMG]
1zv7bxx.jpg
[/IMG]

Nazad
Vrh