Tov junadi

Samo malo dobre volje i strpljenja da pročitate šta je napisano u prethodnim postovima na tu temu.
Ako ne pronadjete odgovore onda krećemo iz početka. :cao:

Jesu brate dobri...prava roba. Dosli su 25. decembra sa 180kg prosek, sad mislim da imaju preko 300kg prosek.

Kostali su puno, 550 evra po komadu ali mesec dana posle nego sto sam ih kupio drasticno je skocila cena teladi. Mi smo po kili placali oko 3.10 evra a ljudi koji su posle mene kupovali mesec dana su placali cak 3.50 evra. Kazem ovde kod mene ne na pijacama.
Nadam se da ce se isplatiti.

Uf dobra mu je pečenjara, ali i telad. Bogami lepa je to cifra za tele, ali opet tov junadi u najgorem slučaju je oročena štednja za seljaka, samo bez kamate. Uvek neka para kapne otnekud, on kupi seno, koncentrat, nekog velikog posla i nema oko njih i kad ih proda ima pare na gomili. Od njih odvoji za telad a ostatak može da investira u mašine ili šta već hoće.

Uf dobra mu je pečenjara, ali i telad. Bogami lepa je to cifra za tele, ali opet tov junadi u najgorem slučaju je oročena štednja za seljaka, samo bez kamate. Uvek neka para kapne otnekud, on kupi seno, koncentrat, nekog velikog posla i nema oko njih i kad ih proda ima pare na gomili. Od njih odvoji za telad a ostatak može da investira u mašine ili šta već hoće.

Upravo tako...jesu malo skuplji, isli smo pre u petrovac na mlavi po telad ali cimanje je i malo jeftinije i jos kad odem pitanje dali cu spariti sve odjednom. Ovako covek mi je komsija i biram jes skuplje al sta da radis i brate jedu odmah cim udju u stalu.

da pitam nesto iskusnih odgajivaca. hteo bih da uzmem 3 telinja oko 100-120kg. interesuje me za koliko vreme bi imali oko 300 kg.i koliko hrana bi pojeo jedno grlo.koliko bala seno ili lucerke i koliko zitarica. na lager u moja blizina imam samo premiksi od sano.ako ima nekoj takvo iskustvo so sano premiksi neka pise.pozz svima.

Pa od 100-120kg do 300kg bi im trebalo oko 4.5 do 5 meseci sigurno a sto se tice sano mislim da ta hrana nije losa samo sto telad od 100-120kg nebi odmah hteli da jedu to. Njih bi prvo morao mlekom ili tome slicno da hranis pa postepeno da ih uvodis u pravu hranu. A koliko bi tacno sena pojeli to stvarno nemam pojma niti sam ikad racunao. Kod nas su jasle uvek pune.

Pozdravljam sve ucesnike foruma.pored svinjarstva i sad ovcarstva moja porodica se ranije bavila tovom junadi,ali zbog visoke cene teladi za tov smo od toga odustali,medjutim ja razmisljam da se polako vratim tome,hrane imam dovoljno,ali mi je potrebno naci sto jeftiniju telad,kao i svima vama.vasar u Zablju danas sverceri donose jako lepu telad oko 150 kg iz sumadije i centralne srbije i ne daju ispod 450evra za tele.zna li neko koliko oni takvu telad tamo placaju?da li mi se isplati sesti u kamion i otici tamo da izaberem materijal za tov?:ppozdrav:

Cena teladi kod mene je jos uvek 3e ali.. Mislim da im je zarada oko 30-ak najvise 50 evrica po komadu.

Zemo jesili kupio telad od 10 dana ili ove od 2 mjeseca?kod mene ove velike nit ko prodaje niti kupuje a male da mogu uradit ultra zvuk krave kaparisalibi u kravi!cijena malih je 500km.

Nazad
Vrh