Tov junadi

Sta kazu iskusnije kolege,da li se isplati uzeti malo tele od 7-10 dana i po kojoj ceni i hraniti ga zamenom za mleko,koliki su zapravo troskovi dok bi takvo tele doslo do kilaze od 150kg i vrednosti od nekih 450eura?da li se na taj nacin moze pojeftiniti cena ulaznog materijala za tov?:ppozdrav:

Sta kazu iskusnije kolege,da li se isplati uzeti malo tele od 7-10 dana i po kojoj ceni i hraniti ga zamenom za mleko,koliki su zapravo troskovi dok bi takvo tele doslo do kilaze od 150kg i vrednosti od nekih 450eura?da li se na taj nacin moze pojeftiniti cena ulaznog materijala za tov?:ppozdrav:

Jasam prije 10ak dana kupio 2 telica od 8 i 9 dana i hranim ih mlijekom, jednom smo probali te zamjenice za mlijeko od sana, tele nije imalo zdrastveni poroblema ali nije ni raslo!Umom kraja dosta se kupuju mali telici i hrane tom zamjenom za mlijeko , telici im izgledaju ko kod zle macehe, ali othrane bika i preko 600kg.

Moji telići napreduju pravo, naučili su da jedu kako treba (koncetrat za telad, sijeno, kukurzna prekrupa). Jedu male bikonje kao gusjenice, ma srce mi ko u vola kad ih vidim 8 kako se guraju na jaslama :)

ovo je sampion ovogodisnjeg sajma.doduse i jedini je izlozeni bik na sajmu.zove se Misko i tezak je 1518 kg.
2dme0sp.jpg

axzn1k.jpg

v86e0.jpg

ndsu90.jpg

Iz mog mesta je covek izlagao bilka na NS sajmu pre nekih 6 -7 godina.
Ne mogu se setiti kilaze, ali mislim da je bio tezi od 1500 kg.
Znam da bio star oko 3,5 - 4 godine.
Ako saznam nesto detaljnije, objavicu.

pre 4 godine bik po imenu roki 2045 kg koliko se secam,ali tad je bilo i 5-6 bikova,a ove godine samo jedan,a ceo jedan red za junice je ostao prazan.

ja neznam zašto svi trčite na te pijace i kod prekupaca da kupujete telad,razumem da je tako mnogo jednostavnije,ali da li shvatate da oni imaju zaradu od najmanje 60-70 evra,pa i više, po teletu? ako već ne možete naći telad u selu,onda idite u srbiju,tamo gde prekupci nabavljaju,nisu oni ništa pametniji od vas. ne govorim na pamet,već iz iskustva. da ne spominjem to što su takva telad rizična što se tiče zdravstvenog stanja,pogotovo zimi.

Poslednja izmena:
druze imali smo to pitanje na dnevnom redu i mi koliko smo uspeli da nadjemo resenje na forumu je - ko ima na prodaju neka javi u oglasima prodaja, a ko hoce da kupi da postavi oglas u potraznja

slažem se da bi to bilo dobro rešenje,kad bi neko imao dosta komada na prodaju,ali mislim da je to mala verovatnoća. ko kupuje,njemu treba više komada,barem 5-6,po mogućstvu približno jednakih teladi,jer niko neće ići iz vojvodine za srbiju,praviti 100 i više km. za manje od toga, a onaj ko prodaje,trebao bi imati barem 20-30 krava,da bi imao biše od 2 ili 3 teleta odjednom za prodaju. i zato mislim da se ovde niko neće ovajditi od kupovine. daj bože da pogrešim,jer je ovako naj jednostavnije naći. ja kad sam kupovao po selima u okolini aranđelovca,desilo se i da lutam po ceo dan auto,a da nađem samo jedno tele iako tamo imam drugara,koji je bio samnom. dakle,dolazimo do zaključka,da nama ovde treba farmer,član foruma, koji ima 50 ili više krava,a znamo da su takvi u srbiji retki. :pecanje:

mogu ti reci da ovde u mojoj okolini su ostali da se bave proizvodnjom mleka samo ljudi koji imaju 10 i vise krava, sve je manje onih koji imaju 3-4 grla ili povecavaju ili gase proizvodnju i sto se tice teladi ovi oko 100-120kg muski i moze poneko da se nadje za prodaju, al ovi sto se prodaju od 7-10 dana starosti tesko, jer ih svi traze - bez malo dolaze da vuku kad se krava teli

kristian892 Pa ti u dva posta iznese potpuon dve razilcite teze ,koliko te kostalo vozanje autom pa koliko transport do gloubinaca da bi nasao jedno tele.Ja kupujem 8-12kom. u jednoj turi i gde to da nadjem na jednom mestu.

tamo postoje i pijace,ali ja sam išao po kućama,jer sam hteo isključivo da kupim od vlasnika,mada postoje i otkupna mesta,gde nakupci isto kupuju. ja vam kažem da postoje i određeni rizici i da nije baš sve toliko sjajno,ali garantujem vam da se ušedi najmanje 50-ak evra po teletu,kad se odbiju svi troškovi,ja sam zadnji put doneo 5 komada u januaru u auto prikolici i ostalo mi je sigurno 250 evra u džepu,a dobio sam telad direktno iz štale,koja nisu išla po zimi po pijacama i nisam imao nikakvih problema sa bolestima,barem do sada. tamo je moguće čak zakazati otkup u određenom mestu,ukoliko poznajete ljude koji to rade. to je pomalo smešno,ali sam imao ponudu od čoveka,vlasnika neke tamošnje kafane,da mi zakaže otkup za 3 teleta koji su meni tada trebali. normalno,plaća se njemu 10-evra po komadu za organizaciju.

ja sam u postu od pre 4 sata odgovorio čika jovi koji je rekao da su nakon ranijih komentara došli do zaključka da preko ovog foruma,preko oglasa prodaja i potražnja,može da se iztrguje sa teladima.

Spojio sam Vam postove jer je u pravilima foruma navedeno da se ne pišu jedan za drugim. Z.K.

Poslednja izmena od urednika:
kristian892 znam ljudino da postoje i pijace isao sam i ja 3-4 puta u Petrovac ali sto mi se ne svidja sto se tamo sve odigrava po mraku.Nakupci su tamo navalentni i bezobrazni ne mozes ugrabiti tele od njih.Oni su tamo svaku pijacu a ja dva puta godisnje,svakom ko prodaje je bitno da zadrzi kupca i za sledece sto bude imao a mene dal ce jos videti u svom zivotu.

A ja sam čuo da se na tim pijacama gde se sve odigrava noću može zaraditi i nož u leđa::lose:: Bolje biti miran.

Takođe sam čuo da treba ići južnije,jer je tamo veća ponuda,a manja potražnja za teladima, npr. u okolinu Jagodine.

Čitam sve ovo pa nemogu da se ne ubacim u diskusiju!
Štaćemo sa onim ljudima što im treba 50 i više komada?
Kad ode na pijacu dole u Srbiju,od koga da kupi telad nego od švercera.
Sve je to povezano,šverceri i verterinari koji tamo obeležavaju telad,ne isplati se donositi u više tura telad,jel ko zna koliko su vozana po kamijonu i navukla kojekakvi boleština.
Znači OJEDNOM i rešavaš problem,ako ih lečiš lečiš sve,a ne kad kupiš u više tura pa taman jedni prebolu doneseš druge i tako dok ne nakupiš.(nedaj Bože da ode neko):cao:

Danas sam primetio da mi jedno muško tele pored testisa ima i sise:haha::haha::haha: Neznam dal je to iko ikad video:sta:Ja nisam.

Nazad
Vrh