Tov junadi

Pa bolje je na cuclu ali kada nece bolje i ovako. :cao:

Ma samo da piju ide to .
Nego dali semeju junad sa zitom da se hrane.jer cu ove sto su mi sada u tovu malo duze da drzim barem do 650 kg . A avgusta cu ostati bez kukuruza a stize mi zito pa neznam dali bi moga da im dajem zito i rezance mesano sa sacmom mesto kukuruza.Neki mi kazu da ga potopim u vodu da nabubri pa tako da im dajem

Zanimam me kakva su vasa iskustva s razlicitim mlijecnim zamjenama koje su bolje na kojoj bolje napreduju i manje proljeva imaju... a kako sa cuclama mislim dok su nove pretvrde su telad se umori nece da piju a kad se smekšaku malo telad ih progrizu sta vi poduzimate po tom pitanju...:haha:

Pa proseci cuclu ,barem ja tako radim i nemam problema
Post je spojen: [time]1299492979[/time]
Sta je bolje toviti .Mene je mojih sedmoro teladi koje sam u toku cele prosle godine nakupovao kad god sam imao novca . To su i sisancad i odrasla telad od 6 nedelja ima svega imam dva simentalca ,tri dobra meleza i dva isto meleza samo sto lice vise na holstaine .I sve me je to kostalo 1600e narvno u tu sam cenu uracunao i mleko koje su telad popila dok nisu odrasla i tako .E sad za te pare sam mogao kupiti cetiri dobra simentalska teleta pa se sada ja pitam sta je bolje, koja varijanta dali ta sto sam uzeo sedmoro raznih da tovim ili da sam kupio cetvoro pravih simentalaca i tovio .
Sta je po vama bolja isplativija varijanta.Kupiti pravog simentalca za 400e ili meleza za 230e pa toviti .

Pa mozda bi bilo isplatljivije toviti ciste simentalce . priras i cena su bolji .ali koliko je to vise sto dobijes za jednog cistog simentalskog bika iz tova ili za nekog meleza koji su isto vreme proveli u tovu

Najbolje je kupiti 4-5 simentalaca, iuz njih uzeti 1-2 meleza, pa kad prodajes obicno i za ta dva meleza daju cenu kao za simentalce, s tim sto ces ih jeftinije platiti

Moje je misljenje da je bolja varijanta ova sto trenutno radis uz opciju da imas bar 3 simntalca i pored njih da ti prodju u otkupu i ostali, ipak je 7 kom prema 4 bolja varijanta. A misljenja sam da je 400 e za tele puno jer u danasnje vreme kada cena za manje od godinu dana varira od 1,3 do 2 e neznamo sta nas sutra ceka i da za bika gde si tele platio 400e dobijes 600e ulazis u veliki minus a kada ga platis 270e ipak je razlika. To je moje misljenje.

@isidor
Sto se tice tova bikova sa psenicom. Neces imati problema ako su preko 300kg. Stric je godinama to radio, kad cena zita bude losa on ostavi psenicu pa njom hrani bikove. Cak je njegovo misljenje da bolje napreduju.

Kolika je razlika u ceni izmedju sementalca i holstajna po kg? :cao: Zadnju turu kad cale kupovao telice ubacili mu i jednog holstajna i posto je doslo sad vreme za prodaju ne znam da li se razlikuju u ceni?

Cuclu da bi odmekla stavim u posudu i kuvam jedno 15-20 min ali je veoma bitno i kako izbusite rupu na cuclu, ja je izbusim sa usijanom zicom ili ekserom i onda bi trebalo da traje do zaljucenja.

kod nas uvek 10 dinara manje
Post je spojen: [time]1299530635[/time]

evo kako clan Daniel C planira da zatvori stoku
6zt3et.jpg

pametno - vezani, zatvoreno sa tri strane, a izdignuto, balegu samo svuces dole na beton, a dole traktorom na djubriste

@miroslav k

Jel ima neka cerada za zadnji deo da se nakaci zimi ili je preko cele godine ovako otvoreno :ppozdrav:

A sto bi bilo tesko udariti pozadi tri sipke i pustiti ih? Jos ako ima a treba da ima pad 5% poda onda djubre samo bezi napolje.

:cao:Pozdrav ljudi ovo sam slikao u okolini Šapca i učinilo mi se vrlo zanimljivo rešenje za tov.Nadam se da nam neće vlasnik zameriti na fotkama.Mislim da je ovo dobro rešenje za brdski predeo,gde je teren malo nagnut,vlasnik kaže da ne zatvara odjekat zimi. Pošto imam štalu za krave isto nešto polu otvoreno,mislim da nevalja rabota kad temperatura pada na -8 tu se odmah primeti pad mlečnost,a verovatno utiče i na tov i prirast. :nono: Nije loše objekat zatvoriti da nema promaje,ali ne sme biti zagušljivo i bez svežeg vazduha. :ppozdrav:

Nazad
Vrh