Tov junadi

alfa 9 je napisao(la):
cujem da je milsan trenutno jako lose,u mom selu vise teladi su uginuli koristeci milsan u zameni.veterinar mi je rekao

Zbog toga što neko "čuje" propadaju i kompanije a kamo li telad.

Ovo sada pišem kao potrošač SANO prizvoda a ne kao urednik. Voleo bih da na pp porazgovaram sa tim Vašim veterinarom.

Telad bi trebalo da sisaju do 2 meseca starosti, ispred njih uvek drzi koncentrat i seno da imaju po volji. Tele ne sme da sisa manje od 45 dana, jel mu se tek tada u potpunosti razvije sistem predzeludaca
Post je spojen: [time]1299183678[/time]

kod mene svi sto ostaju sisaju 3 meseca - na kantu, 2 i po meseca 3 puta dnevno, posle dva puta, i posle zadnjih 5 dana jednom i to jutri da se ne dere preko dana :haha:

Pa moje iskustvo sa sano mlekom je OK .Cak sta vise bolje mi je nego Ibeka panto ,ajer sa ibekinim mlekom imam vise problema sa prolivom .Nacuo sam ija razne price ali u sustini veoma je vazna higijena kanti i temperatura mleka .Ja kupujem telad od 7 dana starosti koja su odsisala kolostrum .]
Ja se drzim nekog redosleda kada mi stigne tele .Prvo zovnem veterinara da mu da inekciju nekih vitamina nesto kao oligo selen i slicno .Nikako mu ne dajem punu meru prvog dana bolje malkice da gladuje. Mleko obavezno prva dva dana spravljam sa pirincanom vodom i cajem od kamilice .Obavezno kod kuce imam kolivet antibijotik da se nadje ako krene proliv .I prve nedelje obavezno prokuvana voda nikako boelerusa .posle moze i boelerusa samo da temperatura bude odgovarajuca .u trecoj nedelji pravo da vam kazem vise ni nepazim na temperaturu mleka da bude tacno u stepen samo da nije bas hladna voda . Koncentrat mu dajem posle druge nedelje zajedno sa senom i voda takodje stim da mu svaki dan obavezno dam pola litre caja na cuclu dok nevidim da pije vodu .Ido sada nisam imao nekih vecih problema .
Sad je sve vec preslo u rutinu

I kod mene isto tako..
Pitam kako je kod Vas komšija,jer sam načuo da u Mađarskoj i Rumunjskoj je VELIKA potražnja za junadi,i nude čak po 3€ za kg žive vage...

Kod mene komsija juce utovario bikove po 1,9 evra i ceka pare mesec dana. A pocetkom februara je imao ponudu za 2 evra i pare odmah. Al sta ce covek nadao se boljem, al ispalo gore

Bili u od 580 do 650 kg. A sta da ceka, vidis da je pala cena, a niko ne garantuje da ce ici gore ponovo. Kako se setva priblizava tako i cena pada, tako je bar bilo do sada

isidor je napisao(la):
Pa moje iskustvo sa sano mlekom je OK .Cak sta vise bolje mi je nego Ibeka panto ,ajer sa ibekinim mlekom imam vise problema sa prolivom .Nacuo sam ija razne price ali u sustini veoma je vazna higijena kanti i temperatura mleka .Ja kupujem telad od 7 dana starosti koja su odsisala kolostrum .]
Ja se drzim nekog redosleda kada mi stigne tele .Prvo zovnem veterinara da mu da inekciju nekih vitamina nesto kao oligo selen i slicno .Nikako mu ne dajem punu meru prvog dana bolje malkice da gladuje. Mleko obavezno prva dva dana spravljam sa pirincanom vodom i cajem od kamilice .Obavezno kod kuce imam kolivet antibijotik da se nadje ako krene proliv .I prve nedelje obavezno prokuvana voda nikako boelerusa .posle moze i boelerusa samo da temperatura bude odgovarajuca .u trecoj nedelji pravo da vam kazem vise ni nepazim na temperaturu mleka da bude tacno u stepen samo da nije bas hladna voda . Koncentrat mu dajem posle druge nedelje zajedno sa senom i voda takodje stim da mu svaki dan obavezno dam pola litre caja na cuclu dok nevidim da pije vodu .Ido sada nisam imao nekih vecih problema .
Sad je sve vec preslo u rutinu
o

Hvala, komsija. Ja sam kupio Ibekino Panto posto nisam imao u okolini da kupim Milkivit ali ovi vec imaju 4-5 nedelja pa mislim da nebi trebalo da imam nekih vecih problema. Hvala puno na informacijama. Ako dodjem do Ecke castim :ppozdrav: :cao:

Ima te li neke preporuke za mlijeko koje je najbolje, i za cucle kad stavim nove budu pretvrde telad jedva, a čim se malo smekšaju odmah ih progrizu pa cure previše..:haha:

Ja i moj deran doneli juce jedno siroce ,
2rgf1pu.jpg
Neki mesanac ali bice nesto od njega valjda

Lepo telence. bice ako da bog do godine 550 kg. I ja sam u subotu doneo 2 kom, ali imaju 5 nedelja, nece cuclu nikako samo iz vedra da piju mleko, jedu i detelinu i malo koncentrat.

Pa moje ima 7 dana . Gazda od koga uzimam telad teladima od prvoga sata daje mleko na cuclu.
Tako da nemam problema sa sisanjem iz kante .
Mada neki i forsiraju telad da piju mleko iz kante a ne da sisaju posto je lakse .Ali kada sisaju bolje im se razvija burag , listavac cinimi se

Nazad
Vrh