Tov junadi

Sliperi od pruge,ako ih imas tamo gde kupiti,dosta su jeftini,a mnogo tesko trulu,prava stvar za praljenje silo jame.... :bravo: :bravo:

branko sto se tice hibrida za silazu moje iskustvo govori da je to zp 735 ,pravi momenat za siliranje je kad mozes zrno noktom da zgnjecis to jest cim izadje iz mleka. Takodje nemam mesta kuci za silazu pa je pravim na najblizu njivu kod sela sa jedne strane kamara mi sluzi kao zid , a sa druge strane napravim zid od dve bale po duzini i 4 u visini folija obavezno sa svih strana . Kad izgazis silazu onda sklonis po jednu balu od zida a te bale bacim preko silaze. Kao sto su kolege vec pisale tov zavisi od x faktora , ali u sustini trebas gledati da tov bude sto jeftiniji pa cak i malo duzi tako da nadjes najbolju racunicu za sebe. Lepo je cuti iskustva i misljenja drugih ,ali vremenom ces i sam uvideti sta je najbolje pa ces to u buducem tovu i primeniti.

ala ste se sinoc raspucali...
Branko
ako uzimas telice od 10 - 15 dana, onda mozes vec da razmisljas o kupovini pocetkom aprila, ako ces vece sacekaj bar da prodje zetva, imace sena, lucerke, mekinja...
i taman ce da zalete i stize ti silaza, kukuruz, soja...
735 je za silazu zakon - kod mene se razgrabi kako se pojavi
moj rov je od dasaka 3ka i bagrenovi stubovi na 1.5m, dugacak je 24m, a sirok 4.20, visina mi je oko 1-1.2m
sudansku travu ako mislis da dajes u zeleno samo negde da je blizu kuce, jer brzo preraste, a ne sme da se kosi dok ne predje pola metra, a kad preraste :zli: , nisam je balirao tako da neznam kako se ponasa kao seno, velika je masa neznam kako bi to otpustilo vlagu :sta: a recimo kisevit period
i ja sam razmisljao o kombinaciji ovas+ grasak < ili grahorica> , ali mi je ipak bliza kombinacija ovas+lucerka i to cu verovatno raditi, jer kada skinem ovas posle mi ostaje lucerka na toj parceli :cao:

Pozdrav društvo. Ja se bavim pretežno mlečnim govedarstvom, kao i čika jova, i hvala mu za informacije o cenama mleka, pošto je tu stalno aktivan. Da pređem na temu: svake godine utovim dva-tri bika pa mi je ova tema dosta bliska i iznosim moja iskustva u tovu: koncetrat uglavnom pravim slično kao i vi. tako i hranim samo umesto sena dajem lucerku sa silažom počinjem tamo od 5 meseca starosti kad nemam silaže onda koristim pivski treber,silažu sam unazad par godina pravio od mikada hibrid je dobar,prošle sezone sam radio od AS ovaj nov 160 silaž i mislim da je ekstra i da silaža bolje izgleda nego ranije a silos imam od tich pragova i sa strane fosna i obavezno folija,što se tiče sudanke mislim da je ekstra za goveda pošto je vrlo rado jedu i krave a i junad samo treba biti oprezan kakva se kosi u kojoj visini zbog toksina koje sadrži u sebi kao i stočni sirak ima na institutu NS zove se DŽIN čudo raste nenormalno i može se kositi i dva tri puta u godini ali siliranje sa redovnim kombajnom nejde nikako pošto se namotava na prednje privodne valjke i ima dosta vlage pa ga teško izduvava i zagušuje se.takođe mislim da i za senažu sudanke je neophodan kombajn za nisku silažu,ona se može i balirati ali tu jeste problem vlaga teže se suši.imam negde i slike silažnog kukuruza pa ću ih staviti ali pošto još neznam kako moram čekati klinca, :cao:

Kolega daniel c
Izneli ste dosta korisnih informacija. Problem je u razumevanju teksta. Zimsko je vreme, ne žurimo, pokušejte koristiti tačku, zarez, veliko slovo...
Nisam sitničar ali Vas je teško pratiti. Veliki pozdrav i razmišljajte o tome. :cao:

Ja kada napunim betonski silaznik, silazu sipam na zemlju bez ikakvih dasaka i ograda. Ja sam balirao sudansku travu, ali mora da bude jako dobra godina posto se dugo susi, i bikovi je lepo jedu baliranu. A sto se tice hibrida za silazu, ja sejem Mikado i mogu da kazem da sam zadovoljan. Ali bih najradije sejao ZP 735, sejao sam ga jedne godine i po meni je ubedljivo najbolji hibrid za silazu. Samo sto ne mogu da nadjem seme pa ga zato ne sejem

pocerina@
meni cale radi u institutu za kukuruz ZP, pa ako oces mogu da ti se raspitam za taj hibrid nije nikakav problem ! :ppozdrav:

Izvinite što se mešam u prepisku oko ZP 735, ali član Raša02 isto radi u ZP institutu, pa i on može pomoći...

Postovani, molio bih vas za malu pomoc. Kupio sam dva teleta starosti od 4,5 nedelja, nisu zaljucena. Potrebno mi e je znati koja je zamena za mleko najbolja, koliko je potrebno da ih jos pojim i dali je bolje pojiti da piju iz kofe ili da sisaju po cucli. Unapred Hvala. ::prica::

cujem da je milsan trenutno jako lose,u mom selu vise teladi su uginuli koristeci milsan u zameni.veterinar mi je rekao

cukaneca je napisao(la):
Milkivit, kod mene je 4100,oo- 25kg. Cucla :cao:

Druze jer dovoljno jos 2 nedelje da ih pojim posto ce imati skoro 5 nedelja, normalno uz postepeno dodavanje koncentrata i sena. Hvala

Nazad
Vrh