Tov junadi

Ja sam mom dao amoksicilin gentamicin e sad pratimo dalje, ma od goveda nema veci narkomana samo iglai bodi

Može da duva direktno, a je problem da ne možeš to na pali-gasi.
Jer brzina strujanja koja ti kod 35° C jako paše je kod 25° C neprijatna.

Prskanje vodom je u redu, pravljenje magle ne baš.
Jer voda s većim kapima dođe na kožu i hladi, magla se uvati vrh dlaka.
Plus padne dole, ne leti okolo ko kad je usitnjeno do magle.

Magličenje ima efekt zbog kapacitete vode da potroši veliku količinu energije za promenu agregatna stanja.
Ali uz to diže relativnu vlagu što ima negativan utecaj i još više opterećuje stoku.
Plus te sitne kapi koje nisu isparile nekontrolirano kreću po objektu i sve se pomalo kvasi.
Od hrane, do ležaja...
Za junad nije tolika kriza ali kod muznih krava dolazi do porasta somatike i svih problematka koje se vežu na to...

Veliki tovljači imaju u sebi masu skrivenih detajla.
Ja sam jednom radio ventilaciju u štali sa oko 160 komada.
Ne kraj sezone sam se čuo s gazdom kako je bilo i on kaže da super i ništa nije crklo.
Izašlo je da su u tom objektu imali 'normu' da im preko svakog leta srčani udar od toplinskog šoka ubi 2-3 komada.

Ovo je link na neku prezentaciju utecaja toplinskog šoka.

Poslednja izmena:
Ma idi begaj taj objekat kod nas imaju samo tajfuni tu i nije problem rashladiti,mislim da i nemate temperature kao kod nas, cini mi se da je u Sloveniji problem velika vlaznost vazduha sto ja kazem tezak vazduh, u par stala sto sam bio u okolini Kranja koliko se secam dolina okolo planine i leti se nosi kaput jer zna da dune sa planina kisa vetar moz da se prehladis usred leta

Ne radi se o tajkunima nego o uslovima u kojim se drži stoka.

Onaj čovek je platio verovatno oko 15-20 hiljada € za ventilaciju.
Ne znam broj jer je kupio od tvornice na nekom sajmu, mene su uzeli da montiram.

Sad, struju je pokrio sa tim, da nije bilo pada konzuma i rasta u tom periodu.
A ako podeliš te pare sa vrednošću uginuća imaš i priod kad se ta investicija pokrila.

I nigde ne piše da se mora kupovat najskuplje.
Ako znaš što i kako, možeš i na otpadu nakupit materijala da lepo rešiš situaciju.

Vazduh je vreo, nema efekta ventilatori jedino da ugradim neki motor od aviona spitfajera ili mesersmita, temperatura do 3 ujutru preko 30 stepeni, popodne kad treba da popusti ono najvise pritisne i bude pik temperature, krenuo bos po betonu da obidjem goveda 20 koraka i bezi nazad, naslonio se na kapiju sa zapadne strane dvorista i opekao se na lim. 90 posto ovde su zidane stale sa betonskom plocom pravljene za umerenu klimu gde temperatura skace par dana pa zahladjenje a sad kada drzi 20 dana vrelo kad udjes u takvu stalu kao u mikrotalasnoj. Ta stala da se napravi sa snimka i opremi a i na kraju napuni treba par stotina hiljda eura tako da to nije za svakog ovde u Srbiji.

Jbg brate da je tako lako bi, od hrane treba da napreduju, pa da su zdravi, ta hrana treba da ih drzi site i mirne da veci deo dana leze i prezivaju a ne da skacu lome cevi i noge itd itd

Јел та марва иде у наше кланице?Док сам држао говеда Кукуруз,Јечам,Соја,сунц сачма,Жито,Детелина,Сено Ливадског,курзовина...Кад је добар материјал тј теле нема бриге ако је гад шкарт можеш му дати шта оћеш.Са генетиком смо ми отишли у ПМ...

Koliko otprilike bik može dobiti dnevno na težini ako mu je sada 500 kila..ujutro dobije malo sijena dok se krave muzu...pa koncentrata četiri plastične fangle,..na to sve Kantu silaže...u podne ponovo koncentrat i sijeno...uveče koncentrat i Kanta silaže..koncentrat ja pravim ...10 kila kukuruzne prekrupe..1 kila soje..2 kile suncokretove sačme..2 kile stočnog brašna..so i od sana premiks...mikrobul...imam dva po 500 kila

Nazad
Vrh