Tov junadi

mehanizator je napisao(la):
Ja se bavim tovom junadi u slobodnom tovu, od ishrane se koristi kukuruz koji se kompletno melje (znaci kako dodje sa njive ide u cardak, zatim u mlin i u jasle kod bikova), od krmnog bilja dok su manji dajem seno do jedno 250 kg telesne mase, a zatim prelazim na lucerku. Bikovi stalno imaju prekrupe i lucerke pred sobom 24h. Kada kupim telad u martu ili aprilu oko 120-130 kg. Krajem avgusta ili u septembru ih prodajem sa nekih 630-670kg. Sto se tice silaze, znam pouzdano da kupci kad dodju ako i hranim silazom odmah daju 20e/centi manje.
Posto sam sa Poljoprivrednog fakulteta i znam neke od profesora, receno mi je da je najbolje kupovati telad u martu aprilu ili u septembru zbog klimatizacije isto tako su mi rekli da nije dobro da se u jednom boksu nalazi vise od 15 bikova, sve preko toga smanjuje dnevni prirast za 10% i vise. Telad se vakcinise tek 5 dan kad ih donesem, protiv proliva, kaslja i suge...
Post je spojen: [time]1297350245[/time]
Pozdrav prijatelju i hvala na ovim informacijama,samo mi 1 nije jasno,ako ih ti uzmes u martu-a uzimas ih kako kazes sa 120-130kg,oni do kraja septembra(racunajuci i mart) imaju 7 meseci(210 dana) da se natove do 630-670 kg,preko 500 kg ti nabace za 200 dana?? :sta: :sta:

i to u letnjem periodu,meni obicno slabije malo jedu,verovatno zbog vrucine...
druze ispada da ti imas dnevni prirast od 2.5kg :sta: :sta:
Svaka cast ako tako radis i imas takve rezultate::svaka cast::

Za mehanizator
Pozdrav prijatelju :cao: ,svaka tebi cast na ovim podacima koje si dao,ali ako je to tacno,i da si telice uzimao i sa 200 kg,onda znaci da ti je prirast bio preko 2.1 kg dnevno :sta: Nije mi cilj ovde nikoga da omalovazim ili ne daj boze uvredim,ali ako je to istina onda bi brate trebao ti da napises knjigu o tovu junadi i da ti drzis predavanja ovim tvojim profesorima,evo ja cu prvi da kupim tu knjigu od tebe i ne pitam koliko kosta,jer onda svi ovi profesori i doktori iz stocarstva sto su napisali da je maksimalni prirast u idealnim uslovima do 1,5 kg na dan ne znaju nista! A sto se tice toga kada su telad oteljena,nemoj uopste da se drzis do tih podataka,porucito zato sto to nisu tvoja telad-nisu kod tebe oteljena,jer mnogi judi ne prijave tele odmah,nego kad stignu-kroz mesec dva ili bas pred prodaju pozovu veterinara i udare zumbu pa posto su zaboravili kada je oteljeno-moguce da samo otprilike lupe datum,mada naravno da ima i onih koji su tu disciplinovani i uredno vode podatke! Opet kazem nisam imao nameru nikoga da uvredim samo govorim podatke koje sam procitao sto u knigama-sto na internetu od eminentnih i priznatih strucnjaka u ovoj oblasti! Ziveli :ppozdrav:

sve je dobro ali samo je zaboravio da kaze septembar iduce godine i onda se uklapa racunica ::svaka cast::

mehanizator je napisao(la):
Sto se tice silaze, znam pouzdano da kupci kad dodju ako i hranim silazom odmah daju 20e/centi manje.
Post je spojen: [time]1297350245[/time]
prva stvar koju ce te nauciti na fakultetu je sta je prihod , sta je prirast, sta je profit, sta je cena nekog hraniva - cena kostanja istog - i da bez silaze nema ekonomske racunice u govedarstvu :cao:

Zanima me čime pokrenuti želudac kad stane kod teladi koja doje zan li mozda netko, da dobije proljev ili nesto slicno.... hvala!!!

Mislim nemoj se ljutiti ali neznam šta je maja ni šta je sirište. Ima li neki drugi naziv za to ili dami pojasnite šta je to ... Hvala!!!

Barba, ako ne znaš to šta je znaš li šta je podlivak? A ako i to ne znaš onda si, bez ljutnje u pogrešnom biznisu.

Pozdrav svima na forumu. Vidim da je na nekim prethodnim stranama bilo reci o usluznom tovu junadi. Kod mene rade neki ljudi i kazu da su zadovoljni. Uslovi su: dobiju telad i koncetrat, tove ih do 550kg, koriste svoju kabastu hranu a konc. dobijaju po tablici 7kg za svako kilo prirasta od pocetka do kraja tova. Na te uslove sam mislio i ja da ubacim jedno 15-20 komada posto imam mojih 35, a imam dosta silaze da sastavim do sledece godine. Sta mislite o tome?

...Bitna je tezina na ulazu, kvalitet teladi, da li su samo muski, kakav koncentrat dovezu, da li placaju i kad.....
I koliko. I kako primenjuju tablicu normativa za vecu ili manju kilazu na isporuci.

Ma, proveri ti malo bolje kod komsija koji to rade kako sve to ide.

Ako imas viska kvalitetne kabaste hrane, onda mozes verovatno da napravis ustedu koncentrata pa njega da iskoristis za svoje bikove, ali.... tri puta meri, pa onda seci.

pre par dana sam bio kod momsije i rece mi da se dogovorio da uzme 20 telica od 150-180kg i dobija 6kg koncentrata po kg prirasta, njegovo je seno , lopata i kolica i treba da ih tovi do oko 350kg mase i za to ce da dobije 7000 po teletu...

jel cuo neko za takvu kombinaciju ?

cika_jova je napisao(la):
pre par dana sam bio kod momsije i rece mi da se dogovorio da uzme 20 telica od 150-180kg i dobija 6kg koncentrata po kg prirasta, njegovo je seno , lopata i kolica i treba da ih tovi do oko 350kg mase i za to ce da dobije 7000 po teletu...

jel cuo neko za takvu kombinaciju ?
moje misljenje je da to 7000kosta 50 bali deteline,i to pojedu do 350kg.

Telad su tezine oko 130-140kg prosek, sva su muska, kvalitet, jbg, domaci simentalci, nije holstajn. Po tablici dobija 7kg koncetrata za kilo prirasta tokom celog tova. Ako ima dnevni prirast oko 1.3kg to izadje dnevna kolicina koncetrata oko 9kg po grlu. Kaze da uz njegovu kvalitetnu silazu i seno jedu oko 5.5kg koncetrata tokom citavog tova (na pocetku malo manje, na kraju malo vise) Razliku od nekih 3.5kg koristi za tov svojih grla. Razgovarao sam sa jos nekima oni daju na usluzno musku telad oko 140kg, koncetrat daju po tablici do 350kg ide 5.5kg koncetrata za kilo prirasta, a preko do 550kg tablica se povecava na 7.5kg Na kraju daju 12din. za svako kilo prirasta. Koncetrat je Centin.

Nazad
Vrh