Tov junadi

Stigla telad...
01a01d44454788daacbcfc78d38246d0.jpg
78c306a4480f5d3a69fba3e39ecc360f.jpg
1b016902407031d667dd4bb92914adb8.jpg
12cb0eb0b4d9c3009dc986c5614a857b.jpg
26c97380f9a3d1250964b3a8d86cf75c.jpg

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Dobra kao i uvek. Koliko su kostala?
Hvala... 480 evra prosek 131kg ... Ali ima velikog razmaka . Ima i od 105 i od 160kg... jedino tu nisam zadovoljan...vise volim kad su svi u 20..25kg razlike ali tako se prikupilo.. a inace sve je lepa i tovna roba..

Telad su sa pestera.. uglavnom Zlatibor.. Nova Varos .. Ivanjica

Pogadjam na nevidjeno ali vec dugo radim sa covekom tako da nema problema... Telad vazem svako posebno .. zna se kilaza od ...do i koja je cena... a roba mora da bude dugacka.. ciste glave ..noge.. tovna.. Cena se 9dogovori unapred i nema menjanja... Ukoliko neki nije u dogovoru ili mi se neki manje svidi ili ga vracam ili se pogadjamo za njega posebno. Znaci nemoram da kupim.

Vecinom su to sve ista telad... zavisi od velicine. Zadovoljan sam sa teladima jer su zdrava i vesela... nisu napacena telad ali daleko je sve to od A-KLASE. To kod nas nema ili bi moralo da se bira i skuplja duzi vremenski period.. Ovo sto ja uzimam su odlicna simentalska telad ali daleko od A klase dok god seljaci uzimaju seme od 1500din a ne od 5000ili 7000.. ali nisu oni krivi.... treba drzava da im refundira skupog i kvalitetnog bika odnosno seme od njega da se napravi grlo sa izrazenim tovnim karakteristikama.

Sjenicki seljak u poseku koristi seme od 500 din.Retki su edukovani koji koriste skuplja semena i eurogenetik,bayergenetik ,CRV itd,.
Takodje retko ko i trazi cevcicu nakojoj pise hb broj i ime bika,tako da veterinari ko zna sta uvaljuju.A najveca steta je sto vise od polovine uopste i ne semeni nego pusta razne bikove koji su totalno neprovereni.Tako da ti Srdjane mogu reci da se tvoj dobavljac posteno pomuci dok nadje takvu klasu za tebe barem u Sjenici.Ima domacina koji imaju i A klasu ali su retki.

- - - - - - - - - -

Sve vreme pisem o bikovima kombinovanih svojstava retko ko koristi za osemenjavanje bikove tovnih karakteristika.

- - - - - - - - - -

Jeftino seme jer su sela udaljena od grada i kada se uzme rad i prevoz to izadje 500+1500=2000 din sto je za njih skupo.

I ja mislim da sve i da drzava subvencionise troskove osemenjavanja semenima kvalitetnih bikova, tesko da bi se iko odlucivao za seme bika sa naglasenim tovnim karakteristikama.

Nisam video da si pisao o zaradi od prosle ture utovljenih bikova?Ili si se razocarao ili neces da dosadjujes sa pisanjem?
Nisam se razocarao... Naprotiv izuzetno sam zadovoljan ali nisam pisao sve jer sam pola tova hranio kojcentratom a pola miks obrokom tako da ne zelim da iznosim netacne informacije. Sad ovu turu teladi koji su 300.. 350kg pratim i pisem sve ... pa kad ih prodam znacu. Samo znam da je potrosnja koncentrata smanjena jako a prirast je otprilike isti.. mozda za nijansu manji.

Nazad
Vrh