Tov junadi

Po meni je laksi rad na resetki ali kome treba dobar djubar .. onda je kosi pod bolji... Sve po potrebama... Ja nisam u jesen bacao djubar zadnjih 10godina... Svake godune predjubrim od 50 do 70jutara sa stajnjakom... Pred spremanje u prolece se doda 100kg ureje i to je to...

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Po meni je laksi rad na resetki ali kome treba dobar djubar .. onda je kosi pod bolji... Sve po potrebama... Ja nisam u jesen bacao djubar zadnjih 10godina... Svake godune predjubrim od 50 do 70jutara sa stajnjakom... Pred spremanje u prolece se doda 100kg ureje i to je to...

Da... Pod suncokret ni netreba nista... Velika je to usteda

Tacno da je stajnjak sa kosog poda bolji ali i osoku ja koristim u ratarstvu i tamo gde sam je prosuo ne bacam vestak, samo sto prskam vise puta po istoj duzini tako da napravim deblji sloj pa onda zaorem,u poredjenju sa njivama gde sam sipao osoku i gde je bacen vestak nisam primetio neku razliku u prinosu.

Imam problem sa jednim teletom. Sada je tu negde oko 200 kg. Normalno je jelo i napredovalo. Evo sada vec par dana non stop izgleda sito i stomak mu je konstantno naduvan,ne nesto preterano ali naduvan i to traje vec jedno 4-5 dana. Hranu jako slabo konzumira,pojede mozda saku prekrupe i jako malo deteline...ne izgleda neveslo nije obesio usi. ne znam koji mu je cao,kao da ne preziva i cini mi se da 2 dana nije balego. Kljukali smo ga svacim,pocev od neosanigesta za prezivanje,pa da svinjske masti i ostalih bakraca...ima li neko ideju sta moze da mu bude?

Ja se secam kako je moj otac radio,u 1L vode stavio kvasac i sipao u usta da proradi zeludac,moguce da ti je pojeo najlon neki pa zbog toga je naduvan burag...

Na smes da mu dajes da jede 5 dana.Naj bilje da zoves veterinara.Imam ja jednu junicu koja ima takav problem,napravi joj se tvrda lopta u buragu i ne moze da je razbije.Kada je bila tele nalivali smo je sa tom hemijom za probavu.Ali smo je i srusili pa smo je prevrtali da bi koliko toliko razbili tu loptu.Moras paziti jer moze lako da ugine od toga.

I ja sumnjam da je nesto pojeo...a tu mu pomoci nema... Bio veterinar pipkao stomak kaze nije nista strasno tvrdo(u fazonu nije opasno)...

Nismo probali...

Da li postoji neki koncentrat za razvijanje stomaka kod teladi da se kasnije nebi napinjali?

Послато са LG-H650 уз помоћ Тапатока

Koncentrat za pravilan i zdrav razvoj buraga je ustvari predstarter koji se daje teladima dok se napajaju mlekom. Značajan je da potpomaže razvoju buražnih resica i kapacitetu buraga kako bi se mogle što bolje i efikasnije mogle koristiti hranjive materije iz hrane, a i lakše i bolje zalučenje teladi. Međutim ni jedan koncentrat za telad ne može da spreči kasnije nadune kod junadi, to ti je sve do ishrane u tom dobu. Postoje predstarteri koji se daju u periodu napajanja i idu bez sena, ali moraš da ograničiš količinu mleka koju pije tele tj. nakon mesec dana da mu smanjuješ mleko kako bi on sve više konzumirao predstarter i tako polako navikao tele na čvrstu hranu.

Kod mene vec drugo tele sa dvadeset dana pocinje prezivat.Kad se oteli svezem ga odmah do majke...mirniji su oboje stim da kravu muzem i dajem teletu ograniceno.Kad dajem sijeno stavljam i pred telce a tako i sa koncetratom.Ovom najmladem je 16 dana i pojede po koju slamku sijena a sjenaze malo vise

Dajem im sano milsan mleko u prahu. Piše da ima potrebne bakterije za razvijanje buraga. Nego da li dajete nešto posle zalučenja. Čuo sam da postoji nešto i da se posle ne napinju. Da li je to tačno?

Послато са LG-H650 уз помоћ Тапатока

jer mesa neko u koncetrat zive celije kvasca?davao bi ne 5 teleta od po 240 kila nekao slabo jedu al neznam kolko da im dajem?

Nazad
Vrh