Tov junadi

Moji lagano napreduju, sutra im je 3 meseca kako su kod mene.
b96602fa487267bcb05ad86cc7891774.jpg
e46a50ba900f50a87bbc9782e193c7f5.jpg

Послато са SM-G925F уз помоћ Тапатока

Koncentrovani deo mi je jasno kako dozirate, a kako dozirate kabasti deo? Da lis te probali sa 1.2% hrane u odnosu na telesnu masu? Svakih koliko dana/nedelja merite bika da bi mu pojacali hranu?

Ko sa njima provede vise vremena stekne "znanje" koliko je potrebno hrane . Nije to auto pa da trosi toliko i toliko . Utrosak hrane zavisi od mnogo cega . Ako danas ne pojede dovoljno sutra ce da nadoknadi ili ce da se dere . Ko ih namiriva ce po tim znakovima da zna dal da poveca il zmanji obrok . Ako zaostaje za vrsnjacima dobice vise proteina od drugoga itd .

Mi smo ih tovili u pustenom rezimu, i doza je bila kao sto ste napisali ako pojedu sve malko im se pojaca, ako malko pretekne onda se smanjuje itd. Utrosak u takvoj ishrani je bio veci nego kod 1% ishrane jer on pojede vise nego sto moze da ugradi u sebe. Medjutim to su bila srecna vremena stocarstva i nije se ni vodilo racuna koliko jede. Znalo se kada se proda tura bikova 15-20komada da ce se uraditi neka znacajna investicija i opet kupimo male telice od novaca od psenice i opet u krug. Sve do 2006.

@Dobrinčan,kolega odlicna posada,uspjesan tov do kraja bez ikakvih problema vam zelim,inace trenutno studiram ali zelja mi je jednog dana bez obzira sta radio i na kojoj funckiji bio,da imam ovako nesto kao vi,jednostavno ja volim poljoprivredu,traktore,zivotinje i smatram koliko god lose stanje bilo u poljoprivredi,onaj ko zna raditi on ostvari profit,sto bi rekli englezi BTW da i ja dam opasku vezanu za koncentrovanu hranu,ja svom dajem koliko god hoce tj do neki dan sam mu sipao 4x dnevno po 1,5 kg mozda i malo vise,i vidim da se razlaufao pa sam mu povecao na 2kg,i cim vidim da se zasitio tj da ostaje hrane,da je ne jede sa onim zarom kako je prije,ja mu odma smanjim da to on prevari da se uzeli i opet kad vidim da moze vise pojesti ja mu povecam,jednostavno mora se balansirati

Kako stoji računica sa crnobelim holštajnom za tov?Vidim da ih kolega Dragan 18 drži kolega ako imaš volje malo detalja,jer sam i ja zainteresovan za tako nešto?

Vise puta sam pisao svoja iskustva sa crnim hoostajnom u tovu i mogu reci da sam sve u svemu bio na istom. Crno tele je 150 evra jeftinije, a skoro isto toliko manje dobijem za bika na kraju. Konverzija za nijansu veca, ali to sto su vise pojeli taman popuni tu razliku do 150 evra. U momentima dobre ponude nece da dodju ni da ih pogledaju, ali kad nastane kriza eto ih. Sto se kilaze tice imao sam tezih holstajna od simentalaca na kraju tova. Ishrana je u fulu koncentrat sa predvidjenim procentom proteina za taj uzrast+ lucerka. Ja sam imao trziste za crne bikove i malo jacu cenu od uobicajene pa sam na njima vise puta prolazio i bolje nego na simentalcima.

Nazad
Vrh