Tov junadi

Jingis Друже ако већ одлучиш да га држиш до краја држи ти нож у близини за сваки случај...:zli::zli::zli:
Нажалост имао сам таква искуства са јуницом...

Znam druze, klao sam i ja u sred stale...u sred slobodnog tova nisam ni stigao da izvedem napolje...

Јбг такав нам је ризик посла...Да ти не причам у каквим сам ја проблемима јер сад у Рс нем наћи добро теле за тов да га је**** јер су све околне земље па и Србија прогласиле болест плавог језика,па нема увоза,само из Пољске,немачке,Ирске..хаос.а овде све мелези или црни холтштајни,доле по федерацији буше..пропаст.

Kolege forumaši:pročitao sam nekoliko strana o temi "tov junadi"i mogu Vam reći takve sam probleme i ja imao oko naduvanja buraga teladi pa sve sam i ja davao što ivi a najbolji uspeh je teletu dati 50ml maje za sirenje mleka (sirilo),flašom naravno,barem sam ja takav utisak steko,to moje iskustvo govori.Ovo važi ako je preživar stao-tele ne preživa.Posle nekoliko sati počeće sigurno da preživa i imaće dobar apetit narednih dana.

Ganjao sam i nikako da nađem.planiram okretati štalu i praviti vezove za bikove pa mi trabaju dimenzije boksa,dužina i širina.Mislio sam vertkalne lance tj vezove.Znam da je nalakše u slobodnom tovu ali pristup objektu i on sam ne odgovara nikako.Znači širina jasala,širina boksa,dužina boksa i dužina i visina pregrade.hvala

attachment.php

Slika od prošle godine, bikovi su izbačeni u 11mjesecu sa prosjekom od 550kg.

@prnjavor3

Kod mene je hranidbeni hodnik: 1m pa idu jasle sirine 70cm - visina 50cm, 1,80 leziste, i iza treba jos metar ipo - dva metra da se može komotno prolaziti, širina boksova treba biti 90cm...

Ovakav je i moj objekat,koja ti visina od jasala do ove prve poprečne cijevi i koliko si ju isturio naprijed.Ovakav sistem bi mi pasa

Ima li kanal iza za đubar i kojih je dimenzija ako ima?Sad sam išao mjeriti,od zida do nosivog stuba imam 363 cm.To izađe tačno 90 cm po boksu ali na svakoj pregradi gubim par cm.da li je dovoljan boks 85cm za bika.Toliko bi bio čist boks od pregrade do pregrade za bika od 650 do 700kg.

Poslednja izmena:
Verovatno si video moj objekat na prosloj stranici gde su oni veliki bikovi? Taj objekat je prvobitno bio namenjen za vezove sto se vidi na slikama pa smo ga mi prepravili na slobodno. Sutra cu bas izmeriti koja je sirina boksa pa cu ti javiti.

attachment.php

Slika od prošle godine, bikovi su izbačeni u 11mjesecu sa prosjekom od 550kg.

@prnjavor3

Kod mene je hranidbeni hodnik: 1m pa idu jasle sirine 70cm - visina 50cm, 1,80 leziste, i iza treba jos metar ipo - dva metra da se može komotno prolaziti, širina boksova treba biti 90cm...
koja je bila kilaza kad si kupio?

Putine, ja mislim da si već sam odgovorio, samo da kolega potvrdi.. Zeznuto sa njima...
Na pijaci prošle godine, ja sam prodavao jedno žensko, a do mene doterao čovek crno muško, stvarno lepo. Istorija teleta je da mu je majka simentalka, i to dobra, on je osemenio crno belim, da ako dobije žensko da ga ostavi za kravu, medjutim, kao iz inata, on dobije to muško.. Samo je malo na ledjima bilo svetlo, vuklo na simentalca, ostalo je bilo crno kao mrak... Tri puta ga vozio na pijacu i nije mogao da ga proda, na kraju ga ostavio, jer je uvek po povratku tele dobija proliv, tako da ne muči ni njega ni sebe..

На једној фарми са ове стране Дрине се увози из Румуније све и свашта,у белгијско плаво,и холштајн,симентал, једноставно човек купује око 4000 телади и свега има,и у тову је за све иста цена,нема ово је холштајн он је еуро ниже у откупи...То само нас ситне јебу накупци и остала багра.

drugari i ja imam slican slucaj zadne 3 nedelje sa teletom sto se tice naduvavanja,davao mu neosaningest i veterinar koje kakve inekcije i opet,alav je do zla boga,i pre dve noci opet kao balon i ja sta cu,dok veterinar dodje ode ovaj i nabijem mu crevo u usta i splasne,izdiva se kao probusen balon.i posle toga cini mi se da je poceo da preziva.

a ovo za maju nisam cuo,cuo sam za mleko od frisko oteljene krave. pa cu i jedno i drugo nedaj boze da probam.

- - - - - - - - - -

ma j.... ga, sve cu da probam.morao sam da ga izdvojim kao kolega gore koji je pisao,taj bre ne prestaje da jede.pa nesmes da ga ostavis.jednom prilikom sam se zajebao i vezao ga sa lancem kome ja alka izrdjala,sav napravljen koncentrat u stali za telad pojeo ,

- - - - - - - - - -

ja nemogu da se dokopam tih belgijanaca,inace se ne ogranicavam samo na simentalce.i crni holstaj i crveni,pre mesec dana mi je lik doterao telad gde je jedan ukrsteni belgijanac. ljudi svali misic se vidi.bio je najmanji a sad polako ali sigurno

@putin
Dva razloga su zašto neču više, slabije napreduju od simentalaca i na kraju mesnice manje daju novca...

Al uvijek eto ubacim jednog "križanca" pa kada ih prodam više komada ne gledaju tog jednog :)

Juce se tele naduvalo kao balon,nisam imao neosaningest,pokusam sa 50ml maje i dosad nikakvih problema.Zahvaljujuci iskustvima ljudi sa foruma brzo i bezbolno sam rijesio problem.

Nazad
Vrh