Tov junadi

Petre ime dedino :)) koliko imam proteina u ovoj kombinaciji:
60 kukuruz
15 sojin griz
13 jecam
8 suncokret (zrno)
3 premix
1 so

Sta da izkorigujem,sa postojecim bez dodavanja drugih komponenti...
Oko 14 % :ppozdrav:
Ali s obzirom da ide i griz i celo zrno suncokreta kao i 60% kukuruza,energetski je dosta jak,ima dosta masti u njemu:ppozdrav:

Evo mojih goveda, ovi matori (prvi) kupljeni su 15 avgusta...

03032015441.jpg
03032015444.jpg

03032015445.jpg

a ovo su mali (drugi) 6 komada, njih sam uzeo 26 decembra...

03032015437.jpg
03032015439.jpg

03032015446.jpg

- - - - - - - - - -

E sad imam problem sa ovim samcem. Zadnja slika gore. On je bio sa onim manjim vezan ali sam ga izdvojio zbog problema a sad cu vam i reci kojih pa ako neko ima resenje. Da napomenem izdvojio sam ga pre oko mesec dana. U pocetku je bilo sve ok posle nekog vremena je poceo da se duva leva strana. Jbg nekako smo to sanirali pa neka dijeta malo pa sam postepeno povecavao hranu. Sve je bilo ok 15tak dana i jedno jutro kad sam dosao u stalu bio je toliko naduvan da je to strasno. Ja sam mislio da ce uginuti. Opet smo ga nekako spasli i doveli ga u ovu drugu stalu gde je sam. Od tada se vise nije duvao. Ali sad nastaje drugi problem. U pocetku je opet krenu da jede dobro i samo od jednom je stao, nista da stavi u usta a nije ni kasljao. Zvao sam veterinara kad mu je izmerio temparaturu imali smo sta da vidimo 41.3 temparatura. Veterinar kaze da ukrsta zadnjim nogama da ima problem sa besikom ili bubrezima ili crevima. Davali smo mu antibiotike 3-4 dana i sveli smo temparaturu na normalu. Da napomenem da balega nekako kao brabonjke, kao ovca. Od tada bas slabo jeden nemam pojma sta mi je raditi a i slabo napreduje naspram onih sa druge i trece slike od dole. Ako neko ima nekakav predlog bilo bi lepo. Ili na klanje.

@Jingis

Za brabonjanje, proveri prvo jel ima vode u pojilici, to moze da im se desava kada ne unose dovoljnu kolicinu vode. Mozda ni ne pije dovoljno vode...
Vidi jel mu je suva njuska, oci upale, mozda je dehidrirao, pa zato nece ni da jede.

Skrati muke i sebi i njemu prodaj ga i kupi drugo zdravo tele , varijanta za najmanje glavobolje inace progutace ga dr vet (sad cemo da probamo ovo ,a drugi put e sad znam sta je uzrok temperaturi treci put e sad je sigurno ovo...)

Ako mu se stabilizovala temperatura ja bi ti preporucio da u vet. apoteci kupis neosaningest. To je prasak koji pomesas u dve litre vode i das mu da popije. Obicno uz pomoc flase. Taj prasak je dobar jer obnavlja floru buraga i poboljsava prezivanje. Probaj nista te ne kosta. Da li si ga slucajno ranije lecio od proliva preko usta? Brabonjci su verovatno od visoke temperature, a moguce i od nedostatka voce.

Ma nije do vode sigurno, u to sam 100% siguran. Probacu ovo sa neosaningestom koristio sam ga par puta u nekim proslim turama. Ima je proliv u pocetku pa sam ga zalivao streptomicinom ali od toga je proslo mesec ipo.

Govedima je bolja opcija davati antibiotike injekciono bas zbog opasnosti od narusavanja flore u stomaku.
Uz neosaningest mu daj i tecnost od prokuvanog lanenog semena ,odlicno je za crevnu floru....

Streptomicin mu je narusio floru u buragu,ja sam tako zajebao jednog,problem je resilo davanje svezeg sadrzaja buraga zaklanog bika.Streptomicin je vise za malu telad kojima nije razvijena funkcija prezivanja.A brabonjanje je rekao bih od temperature,ako sad ne ukrsta nogama verovatno ste izlecili infekciju,pa jedino ostaje hrana,posto nece da uzima cvrstu hranu probaj ga pojiti mlekom ili zamenom,cuo sam da je to uspevalo da sacuva june kad prestane da jede.
Pankin je u pravu,soda bikarbona u koncentratu regulise nadune.

Pa ako svi dobijaju isti koncentrat, verovatno da nije do nedostatka proteina.... Ja sam ti preneo licno iskustvo, jednom, jedna junica isto tako pocela da brabonja, bila vezana, a ja nisam proveravao pojilice svaki dan.. Od jednom ja vidim da joj nije dobro, oci joj upale, njuska suva, ne znam zasto, ali do tada nisam nikada proveravao pojilice, izasao onaj osigurac i nema vode... strasno ali istinito... Od tada, svaki dan proveravam pojilice... Temperatura se svakako moze vezati za dehidraciju organizma...

Pa jbg, zalivao sam i onih 5oricu sa streptomicinom pa su ok. Nego ja mislim da je on pre nego sto je dosao kod mene hranjen samo mlekom, da mu stare gazde nisu uopste davale ovu cvrscu hranu. Ne kazem da ne jede uopste, jede on ali mrljavi, ne jede kao ovih drugih pet. Probacu ovo sa neosaningest+lanene semenke. Ako ni to probacu od komsije koji jednom sedmicno kolje bika da vidim da iscedim sadrzaj buraga. Samo me interesuje sta se cedi iz buraga koji deo?
Sto se tice ukrstanja nogama to i dalje radi i brabonja.

Jos jednom da napomene, zadnjih mesec dana mozda malo manje nije se duvao uopste. Samo je problem sto slabije jede, ukrsta zadnjim nogama i kenja brabonjke.

- - - - - - - - - -

Da li je previše tvrda balega, nedostatak proteina?

Pa ne znam, dajem mu isto sto i ovima ostalim pa nemaju taj problem.

Danas kupio dva komada Belgisko plavo od 20 dana.Cijena 700e , poskupi su ali za 20 dana to je nenormalno koliki su.Veterinar mi reče da su ekstra za tova,prvi put ih imam i prvi put sam ih vidio danas.Sutra idem za njih pa će biti koja slika.Je li ko ih imao,kakva su iskustva?

Jingis.... Jel se stabilizovo telac?

Ma slabo brate, nek se nosi u pm smucio mi se...fali jos malo da ga opicim sekirom i zavrsim sa zajebancijom. Samo mulja nema da jede ko normalno june. Jede ali slabo i preziva to sam pratio zadnjih par dana. Pre neki dan sam vezao jednog od ovih vecih bikova pored njega (negde je sjebao nogu) pa sad ima drustvo mozda ce uz njega krenuti da jede. Ima da ga drzim do kraja pa sta mu Bog da.
Davao sam mu neosaningest i samleveno laneno seme, pomesao to dvoje u litarsku flasu i zalio ga sad dal mu je pomogle ne znam, nista ja tu ne primetim. videcu da uzmem mleko pa da mu dajem malo.

Nazad
Vrh