Evo ja da pomognem nekom ko hoce da tovi do 5 kom npr,(kazem za 5kom,jer za vecu kolicinu je malo teze naci telad od jednom);
1.uslov je da imas kravu sa bar 15-20l mleka
2. kupis telad od 20-tak dana ,cena teladi realno 250e ali ajde da racunamo 270e
3. piju mleko u pocetku 3x2l,a kad krenu da jedu 2x3l na dan + koncentrat (cena koncentrata 30din) u proseku 90dnan x 2kg
4. kad tele napuni 90dana prekine se s mlekom,laganno uvede silaza i krene da se forsira
Takvo tele izzadje odprilike 350e max 400e,treba uzeti u obzir da je tele vec 20 dana bilo predhodnog vlasnika
5. cena koncentrata za dalji tov je oko 22din x 5kg dnevno=110din na dan (da se sve kupi,ukoliko imas sopstvene zitarice,soju ,suncokret,cena naravno ide dole)
6. silaza mene kosta oko 2din jedu oko 10kg dnevno,mada mislim da je i preko toga 20din
7. seno oko 80bala po grlu na godisnjem nivou,nisam nikad racunao koliko me kosta seno
E sad svako ima svoju racunicu koliko ga hrana kosta,ako sve sam proizvodi i ima svu potrebnu mehanizaciju kao i svoju zemlju tov ce mu biti daleko jeftiniji,ako sve kupi opet zavisi na kojoj ceni kupi zitarice i seno,zavisi i koliko plati telad i na kraju zavisi koja je ceena bikova kad stignu za tov
Dakle racunica 370e tele+ 250e koncentrat+ 50e silaza+ 30e seno= 700e
Bik 500kg X 2e = 1000e
ostaju 300e u nih je uracunata amortizacija,vas rad,veterinar,struja,voda,i jos nesto ako sam zaboravio