Tov junadi

cekajte ljudi malo...evo rizikovat cu ja sa svoja 2 bika od oko 330 kg.dosad sam im pravio smjesu 60 kg kukuruznog brasna,30 kg psenicnih mekinja,15 kg tritikale i 10 kg sojine sacme.kolko sad smijem dodati uree da im ne naskodi na ovu kolicinu i smjesu.evo ja cu rizikovati pa ako crknu crkla su 2 bolje nego nekom da crkne 10 30 ili 50 komada.

Evo ja da pomognem nekom ko hoce da tovi do 5 kom npr,(kazem za 5kom,jer za vecu kolicinu je malo teze naci telad od jednom);
1.uslov je da imas kravu sa bar 15-20l mleka
2. kupis telad od 20-tak dana ,cena teladi realno 250e ali ajde da racunamo 270e
3. piju mleko u pocetku 3x2l,a kad krenu da jedu 2x3l na dan + koncentrat (cena koncentrata 30din) u proseku 90dnan x 2kg
4. kad tele napuni 90dana prekine se s mlekom,laganno uvede silaza i krene da se forsira
Takvo tele izzadje odprilike 350e max 400e,treba uzeti u obzir da je tele vec 20 dana bilo predhodnog vlasnika

5. cena koncentrata za dalji tov je oko 22din x 5kg dnevno=110din na dan (da se sve kupi,ukoliko imas sopstvene zitarice,soju ,suncokret,cena naravno ide dole)
6. silaza mene kosta oko 2din jedu oko 10kg dnevno,mada mislim da je i preko toga 20din
7. seno oko 80bala po grlu na godisnjem nivou,nisam nikad racunao koliko me kosta seno :D

E sad svako ima svoju racunicu koliko ga hrana kosta,ako sve sam proizvodi i ima svu potrebnu mehanizaciju kao i svoju zemlju tov ce mu biti daleko jeftiniji,ako sve kupi opet zavisi na kojoj ceni kupi zitarice i seno,zavisi i koliko plati telad i na kraju zavisi koja je ceena bikova kad stignu za tov

Dakle racunica 370e tele+ 250e koncentrat+ 50e silaza+ 30e seno= 700e
Bik 500kg X 2e = 1000e
ostaju 300e u nih je uracunata amortizacija,vas rad,veterinar,struja,voda,i jos nesto ako sam zaboravio :D

Po meni je ova tvoja matematika realna mi ne tovimo neku kolicinu mada imam nameru da povecam jer kad uzmemo pare na kamaru ima i da se trose.
ne koristimo silazu vec vise od deset godina kazu keva i cale ne valja ja sve mislim da nisu dopro spremali.. ne kupujem za njih koncetrate uopste osim mleka kad zatreba za telad, jedu baliranu detalinu, seno, kukuruzovinu, ove godine oko 1000 bala sam izbaliro posle zetve onu travu sto je nikla, prekrupu, mleveno zito i jecam, od pica piju samo vodu, vezan tov, tov traje oko 15 meseci prosek stignu od 580 do 650 kg mada razlika moze da bude i po 2 meseca starosti iskljucivo simentalci male sam placao od 250 do 300 evrova dve tri nedelje starosti, predprosle godine sam prodao na liniju klanja najlosiji 58,5% najbolji 61,3%.
prosek u evricima oko 1300 po komadu plus subvencije
za proslu godinu nemam komentara nisam jos izreguliso
sa mehanizacijom i objektima smo vrlo dobri za ovu kolicinu.

Mislim da pored dodavanja uree mora obavezno da se koristi i premiks zbok sadrzaja minerala i vitamina koji pomazu lakse varenje i izdvajanje proteina, ja licno nisam koristio ureu ali sam isto kao i Milan zainteresovan za takav nacin ishrane. Znamo da smo u ovom nasem poslu na granici isplativosti, a posto je za tov najbitniji veci procenat proteina a svi znamo posto je sojina sacma svaki jevtiniji izvor protejina nama cini da ovaj posao nama bude vise isplativ. sto se tice stetnosti, nismo mi izmislili takav nacin ishrane, nego se primenjuje u ishrani goveda godinama unazad, tako da bi dosad vec neko javno zadranio pripremanje koncentrata na taj nacin.

Krave dobiju u najboljim uslovima kod gazde, koji zna 1000% što radi max. 80-120 grama uree na dan.

Tovljenik verovatno osetno manje, jer pojede i potroši manje nego visoko produktivna krava.

Treba imat u obroku pored uree i dovoljno energije plus još šta.

Sto kaze clan @vladj@ bacite ureu na njivu, naberite vise kukuruze ili silazu i mirno spavas. Hocu mojim teladima da izbacim koncentrat (davao sam patent, mesec ipo dana) pa bi hteo da im sam pravim smesu, kukuruz, sojina sacma, suncokret, tritikal i mekinje. Interesuje me koji postotak soje i suncokreta vi stavljate. Telad su od prilike 200kg i vezani su.

Kukuruz 40%,tritikal 35%,mekinje 8%,sun.sacma 10%,soja 6%,premix1%

A mozes do 350kg da zamenis kolicinu sun.sacme i soje, da bude soja 10,a sun 6,pa od 350 kg da ides kako je gore navedeno....ovo je naravno moj predlog ne znaci da je ispravan :D

Ja radim sa Pantom r 58 i super sam zadovoljan,kukuruz 75kg,ječam ili pšenica 10kg,suncokret 8kg soja5 i premiks 2,5kg.Ovo je za 350kg pa na dalje.
Što se ureje tiče,može se trpati ali ne dugo tj.ide 6mjeseci i tad je jetra u bika gotova.To je ako se trpa u fulu do 4%.Sav amonijak se taloži u jetri i to ga lagano truje.Zbog toga se pretežno počinje u drugom dijelu tova,tj od 350kg ili 400.ja lično ne podržavam upotrebu ureje.Njihovu jetru malim prstom probiješ,bude kao trula.

Ja radim sa Pantom r 58 i super sam zadovoljan,kukuruz 75kg,ječam ili pšenica 10kg,suncokret 8kg soja5 i premiks 2,5kg.Ovo je za 350kg pa na dalje.
Što se ureje tiče,može se trpati ali ne dugo tj.ide 6mjeseci i tad je jetra u bika gotova.To je ako se trpa u fulu do 4%.Sav amonijak se taloži u jetri i to ga lagano truje.Zbog toga se pretežno počinje u drugom dijelu tova,tj od 350kg ili 400.ja lično ne podržavam upotrebu ureje.Njihovu jetru malim prstom probiješ,bude kao trula.

jesi li probao to s ureom ima li rezultata s ukupnom masom na kraju...

Nisam radio niti ću.Ovo o urei sam danas razgovarao sa našim načelnikom koji je inače doktor,magistar i još štošta veterine

Ti si jedini koji je napisao konkretno zasto nebi trebalo na taj nacin hraniti junad sto izuzetno postujem, jako me nervira kada je neko protiv necega a ni sam nezna sta je ustvari stetno da to jasno napise nama koji to neznama i tako nastaje glupa polemika oko stvari u koje se nerazumemo. Mene si ubedio da nastavim sa ishranom kao i do sada.

Kukuruz 40%,tritikal 35%,mekinje 8%,sun.sacma 10%,soja 6%,premix1%

A mozes do 350kg da zamenis kolicinu sun.sacme i soje, da bude soja 10,a sun 6,pa od 350 kg da ides kako je gore navedeno....ovo je naravno moj predlog ne znaci da je ispravan :D

A npr. dali moze bez premiksa, jer necu vise da kupujem nista od koncetrata i premiksa?

Jingis moze naravno,ubacis mekinje ili tritikal umesto premixa,mada moje misljenje je da to nije neka infesticija,imas jeeftinjije premixe ispod 100din,a dosta znace kad ih ima u hrani,mada to je tvoja odluka,u ovom koncentratu imas malo preko 14% proteina:ppozdrav:

Kako nije investicija? Pa patent za telad od 10kg 990 din., sca 25kg 2500 din. Patenta treba 3 dzaka od 10 kg za 100kg smese pa ti racunaj. Za ove znam a za ostale nemam pojma. Mislio sam da napravim ovako: 65kg kukuruz, 20kg tritikal, 9kg suncokret, 5-6kg soje i dodao bi 5-6kg mekinje.

I gebi ima dobre premikse. KALF za telad 3%. cena 3kg je 375dinara. BUL za junad 2% 25kg 1880 din. Kad gledas ucinak i nisu skupi.

Jingis tu bi imao negde oko 13-13,5% proteina

Uzmes primer ovaj bull sto ti je coci064 reko i ides 1%,to ti dodje oko 75din na 100kg

Ja sam jednom prilikom bio uzeo cantavirov 750din je bio 10kg,unutra samo jarma bila,i nkon toga uzimam onaj gbijev stimuplus 130din kg,univerzalan

Petre ime dedino :)) koliko imam proteina u ovoj kombinaciji:
60 kukuruz
15 sojin griz
13 jecam
8 suncokret (zrno)
3 premix
1 so

Sta da izkorigujem,sa postojecim bez dodavanja drugih komponenti...

Nazad
Vrh