Totalni herbicidi

Kod nas neki idu sa 1.5 litre a neki sa 3 litre,nevidim ja tu neku razliku odradi posao i jednim i drugima.Jedino sto sam primetio kad prskas po rosi najbrze deluje.

Odradi posao na sirku. Samo da li posle 1.5l se regenerise ili pitanje da li rizom sprzi u zilama? A bez 3-4l ne moze zubacu, piriku i slicne korovcine da odnese.

Ja prskao pre nekih 15ak dana pa danas isao u obilazak. Prskanje je uspelo, moze se reci. Isao sam na dozu od 8 do 10 litara totala po hektaru.
Jedino je divlja kupina prezivela. Tvrd je orah definitivno.

upload foto

8-10 litara totala na 330 litara vode. To je kolicina za jedan hektar.
Jedino ako je ova naknadno iznikla za 15ak dana al ne verujem. I mene cudi kako se odrzala a ostali jaki korovi unisteni skroz.

Jbg, sta je-tu je. Ipak je total neselektivni herbicid i mislio sam da ce svakom korovu dusu da sprzi.
Isto u praksi kazu da je siran bolji za sirak od totala. Ja nisam probao, al po slikama se vidi da ga je total unistio skroz.

Da te malo utesim,i ja sam sa obicnom dozom totala od 3litre unistio kupinjak a bilo je ovako,kada sam je ospricao kao da nije ni osetila,ali na prolece vise tu nije krenula,treba joj dosta vremena da uvuce herbicid/ to sam radio u krcenju sumskih puteva/ zmaj-propisana doza,nista vise i nista manje.

Pa vidi,strucnjaci kazu i do 1lit/h Matona,tamo gde ce ici repa,znaci moze i ta kolicina bez obzira sta sejes dogodine.

Kažem za proljeće kada pržimo iznikle korove sa 2.4d prije recimo soje , može al mora proći desetak dana prije sjetve . O tome smo proljetos diskutovali .

@markokg
Zastitari kada pricaju oko totala se baziraju na koncentraciji koja je potrebna za unistavanje korova. To su od skoro poceli svi da spominju. Dakle sa sto manje vode prskati po jedinici povrsine. Ja sam isao sa 100l/kj (175l/ha) i 3l/kj (5.25l/ha) totala i uspelo je odlicno. Prosle godine sam isao sa 200l/ha vode i isto 5.25l/ha totala, uspeh je isto bio dobar. Medjutim nemam divlje kupine, pa nisam bas merodavan za nju, ali prica oko sto jace koncentracije verujem da je istinita (ili bar delimicno istinita) - zato probaj sa manje vode prskati po hektaru.:cao:

Ja smatram da uopste nije bitna kolicina vode, vec kako si rekao, koncentracija i kolicina sredstva po hektaru. Kolicina potrosene vode moze zavisiti od brzine traktora, terena (veci gas za uzbrdicu), pritiska itd ali je bitno da se ta koncentracija totala raspodeli na jedan hektar.
Znaci, ako je za jake korove potrebna doza od recimo 8 litara totala po hektaru, nije bitno da li si koristio 175 litara vode ili 330 litara vec da je preporucena koncentracija totala "pala" na taj jedan hektar.

To nije koncentracija totala, vec kolicina po ha.
I ja sam to cuo - sto rece kolega od skoro spominju - da je jako bitna i koncentracija voda/total. Znaci - kazu - da nije sve jedno sa koliko vode (napr. 200 l/ ha ili 200 l/kj) potrosis istu kolicinu herbicida. Kazu da sto manje vode, pa ista kolicina totala (ali veca koncentracija) bolje suzbija korove. Doduse dosad nisam se uverio iste. "Nastelujem" preporucenu dozu, i obicno postigne zeljeni efekat. Ali probacemo - iduce godine - smanjiti kolicinu vode.

- - - - - - - - - -

Izvini, sad sam razumeo, ti pricas o koncentraciji po ha, a ne po l...

@Marko
O koncentraciji zastitari baziraju pricu. Dakle koliko procenata totala je potrebno u rastvoru u odnosu na travu koja se zeli unistiti. 5% je gornja koncetracija koja bi trebalo da sve sprzi. I meni je logicno da dejstvo preparata ne treba da zavisi od koncentracije vec samo doze po hektaru, ali izgleda da nije bas tako. U vocarstvu se takodje koristi koncentracija kao jedinica mere.

Uvijek je propisana količina sredstva po jedinici površine.Količina vode se prilagođava lisnoj masi tretiranog korova - uvijek treba voditi računa da se ne slijava sa listova - samim time je bolje sa što manje vode odraditi posao,ali na način da cijela lisna površina bude ravnomjerno pokrivena škropivom.Slijevanjem niz list se gubi određena količina aktivne tvari i time smanjuje učinak preparata.I to je to,bez ikakve drugačije predispozicije.

U fitozaštiti,kada se radi preventiva i potrebno je zaštiti list sa obje strane,u nekim slučajevima "kupamo" biljku,e,tu uzimamo postotak koncentracije,pa kolko suspenzije potrošimo......

Nazad
Vrh