Totalni herbicidi

Godisnje minimum 15 litara totala proteram samo kroz ledjnu prskalicu na sitnice,vrzive,uvratine,oko voca, itd itd. U njivama takodje, strnjika i posle setve kukuruza obavezno...

juce sam posijao kukuruz na strasno travnoj njivi i danas sam poprskao sa mont-om i terbis-om i total.valjda nece sprziti i kuruz kada nikne?

to mi je predlozio momo saric sa foruma i ja sam ga poslusao.vrijeme nije dozvolilo da se radi prije, a ko je i uradio pred vaskrs , kise i hladnoce su sve unistile, pa su ljudi opet presijali pa je onda naisao potop i sve unistio. ali zato trava po oranju je odlicna, moze da se balira, i muka ju je sjeci tanjiracom.

Kod nas veci poljoprivrednici tako i seju jer ne mogu da postignu.Prskaju na crno i jos dodaju malo totala za preko lista.Njive ciste kao sunce..

Budući da nemogu otvoriti novu temu, postojeću ne vidim, pitati ću ovdje;

Ima li netko iskustva s desikacijom pšenice?
Do ove godine na to nisam niti pomišljao, ali sad moram. Zanima me u kojoj fazi se prska, te kad se poslije toga kombajnira?
Da se ispravim: Prska se 14 dana prije žetve, ali kako da odredim kad je to..

Sorry, znam sve, u BBCH 89, a vidi se na http://smapvex12.espaceweb.usherbrooke.ca/BBCH_STAGING_MANUAL_CEREALS_CORN.pdf (
Fully ripe: grain hard
difficult to divide with thumbnail)

Poslednja izmena:
Da kad se stvrdne zrno da se nemože lako zgniječiti izmedju noktiju. Zašto moraš da radiš desikaciju ? Oćeš nešto postrno da posiješ ili šta ?

Postrno ide uljana rotkva, a desikacija je zbog korova (pretežno slak i osijak)...
Dakle zbog lakšeg kombajniranja.

26072014208.jpg

Kolege interesuje me dali utiče visoka temperatura pri prskanju na efikasnost herbicida ? Dosada sam uve prskao kada je temperatura vazduha bila do 25 C a juče kada sam obišao strništa uplašio sam se koliko su korovi porasli, pa planiram sutra prskanje ceo dan bez obzira na temperaturu vazduha, šta mislite jel može da umanji efikasnost ? Znam da pri prskanju useva nesma da bude veća temperatura od 25 da nebi oštetili usev .

Ja sam juce prskao oko podne,bilo je toplo,ali tako svake godine radim i nisam video da nesto fali,osusi se sve.

ja cu takodje prskati sutra, najavili su cele nedelje pretoplo, a korovi rastu lepo....takodje nisam nikad video da mu je falilo nesto, zato samo unistavaj ::namigivanje::

Verovatno je malko smanjena efikasnost. Medjutim kako prskas totalom, nemas usev koji moze da nastrada. Zato udri:osmeh:

elem, da pohvalim Stoctonov total (mislim da je Bingo). Danas posle 10 dana sve izgorelo. Doza 3l/kj. Cak i sirak koji je preko 1m visine bio potpuno crkao.

Nazad
Vrh