Torpedo

Treba povesti nekog majstora da pogleda taj traktor inace lepo je usminkan a i cena nije jako visoka.A njemu je dosta pisano u ovoj temi treba samo prelistati malo unazad.

Prijatelju,naravno nisam ni pomisljao da idem sam a ovaj traktor nije komentarisan ovde sigurno ove godine,prosle ne znam...Ne znam od kada se prodaje,nalazi se u Njegosevu neka braca ga prodaju...

Prijatelju,naravno nisam ni pomisljao da idem sam a ovaj traktor nije komentarisan ovde sigurno ove godine,prosle ne znam...Ne znam od kada se prodaje,nalazi se u Njegosevu neka braca ga prodaju...

Kazi sta te konkretno interesuje o tom traktoru i sa mojim caletom je isti slucaj samo sto on od starih traktora radi samo Torpede pa cu ga pitati ako ti nesto treba da saznas o njima.Ono sto je za 75-icu sigurno to je da je jako mali potrosac u odnosu na traktore u svojoj klasi i ima dosta snage, ali ima osetljiv menjac, mada to nije nikakav problem ako se pazi sa njim traje on godinama.Sto se tice cene delova dosta su skuplji od IMT-ovih.Kvalitetni delovi za menjac na 75-ici su skupi mada ima i jeftinih turskih.Na menjacu cesto stradaju sinhroni.Sto se tice delova za motor ima domacih koji su povoljni (npr. sklop je oko 55 evra, glava 110, ulozak dizne 9 evra itd.), a ima i nemackih delova za motor skupih ali su i dobri(sklop oko 90 evra, glava 150, ulozak dizne 27evra...)Pitaj sve sto te interesuje rado cu pomoci. :cao:

Hvala,javljam se ako mi nesto ne bude jasno,jos nista nisam kupio...Dosta stvari znam,ali covek se uci dok je ziv...Pozdrav druze,hvala na informacijama

Evo ja bih pitao nešto, pošto ću kad tad preći sa 560 na nešto malo jače i udobnije. Do sad sam razmatrao samo Rusa (i to jednog konkretnog, meni poznatog, al' sve nešto ide ka tome da je mala šansa da taj rus bude na prodaju), pa sad gledam i druge opcije spram mojih finansijskih mogućnosti.

Da li je adrijatik kabina tiša nego npr. IMT-ova i Rakovicina (široka)? Imam oštećene slušne živce i traktore uvek vozim sa antifon slušalicama, sa IMT-om uvek a sa Rakovicom ponekad. Kakav je po pitanju buke taj traktor?

Drugo, svi govorite da je osetljiv na menjaču i da kad se koristi pažljivo nema problema sa njim (govorim o 75-ci). Šta znači to pažljivo? Ima li konkretno nešto što ne sme da se radi (npr. čupanje iz blata, izvlačenje prikolice kad se zaglavi i sl.)? Podrazumeva se da se sa palicom radi pažljivo, odnosno da se ne šopa i ne znam kako još dodatno biti pažljiv prema menjaču...

Treće, spominjete sinhrone, da li je menjač na 75-ci sinhro ili običan?

Četvrto, kakav mu je hidraulik, da li može da ore bez točka? Da li ima precizan "položajni" režim rada (npr. želim da podignem prskalicu ili ciklon do jedne visine pogodne za rad, da li onda samo povučem ručicu do te visine (kao kod IMT-a) i on onda podigne radilo na tu visinu i održava je posle sam, ili moram da ciljam do koje se visine se podiglo radilo pa da tu prekidam dalje dizanje (kao rus, a i Rakovica) i u slučaju da ako upušta hidraulik moram sam to da primetim i ponovo podignem radilo na potrebnu visinu?

Eto za sad toliko, ako vidim negde nekog povoljnog Torpeda biće pitanja još jer taj traktor ne poznajem uopšte.:ppozdrav:

Posto sam vlasnik Torpeda 7506 (bas tog koji tebe zanima) , mogu reci uopsteno da je sto se tice kabine sigurno jedno 80% tisi od IMT-560 , a i od ostalih IMT-a i IMR-a , iako moj nije Adriatic , nego Special iz 1984 , nebitno kabine su im odprilike iste , moja kabina je pritom tapacirana i ima mogucnost (kao i ostali TD traktori , da me neshvatis pogresno) grejanja kabine , koliko-toliko , gde se sa glava motora uzima vruc vazduh i putem impregniranih creva se dovodi u kubinu , mogucnosti su ispod papuce kvacila , sto ce reci kod nogu , i ispred volana ili ti soferke.Toliko o kabini , e sad menjac jeste ''osetljiv'' ali za ljude koji su veci deo radnog veka u nekom kombinatu radili sa Ursus-ima , Belarus-ima itd... , salim se malo , menjac je sasvim normalan i mnogo laksi za upotrebu i promenu brzina ujedno , dijapazon brzina mu je sasvim zadovoljavajuci (12 napred-4 nazad) i menjac nije skroz sinhronizovan , ali koliko sam ja upoznat ima na svakoj brzini kao ''ogrlicu'' koja ublazava krcanje i omogucuje sasvim laku promenu brzine (za ovu ogrlicu , nadam se da ce se neko strucniji , obratiti da mi pomogne u objasnjavanju , hvala) i hidraulik je super , sto ce reci da moze da radi , ''ore'' bez tovka , ima jako finu regulaciju dubine bez obzira da li je u pitanju setva , oranje , setvospremanje , prskanje... tako da sve u svemu odlican traktor srednje konjske snage , sto bi ja reko za poslove od A do S , e to je neko moje predstavljanje torpeda u dve , tri (malo duze) reci , cucemo jos nekog nadam se... ;))))

Fabrika je prestala sa radom cini mi se 1996, ko pravi sad te jeftinije delove ,nasi, turci, kinezi? Ovi skuplji delovi su sigurno sa dajca , tako?

Jeftini delovi su turski a ti kvalitetniji nesto nasi a nesto i Nemacki mada kazu neki prodavci delova da ima i u Hrvatskoj nekih proizvodjaca tzv. "mala privreda" ali za to sam samo cuo da li je tacno neznam.

Jeftini delovi su turski a ti kvalitetniji nesto nasi a nesto i Nemacki mada kazu neki prodavci delova da ima i u Hrvatskoj nekih proizvodjaca tzv. "mala privreda" ali za to sam samo cuo da li je tacno neznam.

Tako je. Nešto odgovara i od orginal Deutz. Ali su skupi djelovi. Onda ima kod nas neka privreda koji pravi dijelove.
A i dijelovi se mogu naći kod majstora koji su prije radili u tvornici torpedo. Prije nego što če se raspasti tvornica, pokupili su dijelove i kući odnijeli za crne dane...

A da li bi neko mogao da mi da raspored brzina za torpeda 7506 sa prednjom vučom? I šta mu ono dođe beli zec, crni zec?

Bjeli zec znači radna brzina
Crni zec znači brzohodna brzzina

83841471.jpg

Evo ovu sam našao nabrzinu na internet.

Hvala kolega, znači ima 4 brzine, koje se mogu koristiti za :rikverc, sporohodne =kornjača, i brzohodne(kod kojih postoji još jedna podela na belog i crnog zeca), jel tako? Crni zec je predviđen za transport, tako?

Pretpostavljam da su ručice menjača ovo što sam označio sa žutim, a ručni gas ono označeno crvenim? A šta je ono što sam zaokružio plavim?

Tako je. Crni zec transportna, bijeli zec radna brzina. Ovo što si označio žuto to jest menjač. Crveno je ručni gas. To si pogodio :D
A plavo zaokruženo ti je kardan.
Taj kardan povučeš prema sebi, ima jedna poluga dolje ispod sica. Ako gurneš tu polugu naprijed onda je 540 a nazad je 1000. Dakle uključiš kardan i tu ručku gurneš nazad i tako se pali kardan. Preporučljivo je da se ne drži dugo zakočen kardan. Tj isključen.

Koliko je meni poznato, ali ne moram biti u pravu to je spojnica priključnog vratila ili kvačilo kardana.Ja još nisam čuo da kardan može neko da povuče?

Nazad
Vrh