Toplotna izolacija kuce

U punom " malteru",najbolje nisko ekspandirajućom penom okvirom ploče i dijagonalno debljine najmanje 1 sm i na spojevima ploča .
Nikako nemoj dozvoliti rad s praškastim vezivima jer se posle par godina prosto odvoje od izolacije.A onda bolje da nemaš izolaciju.Radiš izolaciju sada i miran si više decenija.
Si siguran ti u ovo sto tvrdis?

Da li je ispitano koliko godina table zalepljenje penom mogu da "stoje"? Da li proizvodjac pene daje neku garanciju?

Nisam cuo da se odlepila tabla stiropora od malterisanog zida.
 
Оно што незнам не постоји.

Немам намеру да се надгорњавам ни са ким али,моје искутво је такво да рачуни за грејање стана у којем живом не прелазе у зимском периоду 8 000 динара(лети плаћам само техничко одржавање 1500динара).Било је повуци потегни са извођачем радова али када су морали да сруше постављену изолацију и на чисте зидове поставе изолацију по уговору мало су се бунили али како се десило да им уши добро зазвоне и мислим да им и данас малко звоне ја имам овакво грејањеа самим тим и трошкове.

То што ниси чуо не значи и да не постоји једино се људи питају зашто и поред изолације имају толике трошкове.

Постоји предмет који се зове термодинамика изолационих грађевинских материјала и везива и тамо је све лепо објашњено.

Уз извињење ако сам кога ненамерно увредио искључујем се из дискусије.
 
Nisi nikog uvredio, cuo sam ja da neko radi penom.Samo nigde nisam naso da se radi na veliko sa penom lepljenje tabla.
Da je to uslo u praksu, da je proslo ispitivanja i testove.

Naravno ako mislimo na istu penu npr. ct 84 ceresit ako je bese takav naziv.Ne na pene koje se koriste za izlovanje potkrovlja koje se nanose puskom.

Nisam siguran kako lose utice na lepljenje tabla sa lepkom na malter, naravno ako je malter zdrav da nije podlupio... Evo kod mene stoji nekoliko godina.
 
A sa čim treba lepiti table stiropora na fasadnu ciglu (crvenu ako to nekom nešto znači)? Mene taj posao čeka za par godina pa da na vreme sakupljam informacije...

Gledao sam nekoliko klipova na YT o postavljanju stiropora na zidove, i kad negde u selu vidim da se radi izolacija stanem i osmotrim detalje, i uglavnom svugde sam video nepravilnosti u odnosu objašjenja iz klipova (npr. uklapanje tabli oko prozora i ivica zidova). Prosto me panika hvata kome poveriti taj posao da se uradi sve po ps-u. Ja sam ne mogu to da radim jer na više od tri stepenice na merdevine ne smem a kuća je sa potkrovljem i potrebna je skela...
 
Naneseš pramjer ili podlogu kako je ko već zove i možeš da lepiš čime hočeš pramjer vezuje sitne čestice i drži ih na podlozi,tako da nema disanja ili odvajanja.

Što se tiče prozora nema tu folozofije samo iz komada,mnogi majstori hoće tu da stavljaju parčiće da kao uštede,a ušteda je u par tabli stiropora,a gubiš znatno više.
 
Tu nesto nije odradjeno kako treba cim se odlepilo.Nebitno sto nije tiplovano.Lepak kad veze samo jedino stemovanje pomaze da skines.Tiplovanje je plus, svakako ali nije obavezno.
 
Kad "majstori" rade, a investitori se ugrađuju sve je moguće. Na par zgrada kod nas fasada pada svakih 3-4 godine.


Da ne bude sve loše, mrežicu su utopili kako treba. Kad odvoji jednu tablu, povuče sa svih 9 spratova.
 
Pa mora da padne kad je lepljeno na pastetice, sigurno ni gore ni dole nisu lepo zatvorili izolaciju,nedostatak podloge...Na visiljim zgradama je obavezna kamena vune, stiropor je zabranjen zbog pozara.
 
Tu nesto nije odradjeno kako treba cim se odlepilo.Nebitno sto nije tiplovano.Lepak kad veze samo jedino stemovanje pomaze da skines.Tiplovanje je plus, svakako ali nije obavezno.
Padaju cele strane kad se čoškovi ne odrade sa smicanjem,tj da se svaki red propušta i ukršta sa susednim.Tiplovanje nije plus već je obavezno.Čak kad se radi po projektu radi se šema tiplovanja.

Početna lajsna kao i ugaona su takdoje obavezne.Nikakvu uštedu ne dobijaš ako radiš bez njih.
 
Pocetnu lajsnu sam hteo da kupim majstor mi rekao da nekupujem.Tiplovao sam mada za prizemne kuce mislim da nije potrebno, mozda gresim.

Naravno preklapane su table na coskovima, ugaone lajsne... Oko prozora ne sme se gadjati kraj table sa ivicom vec mora biti ukrojeno sa razmakom oko 15cm.Nije jedino stavljena pocetna lajsna, na nagovor majstora. Tiplovanje ne na krajevima coskovima, ivicama vec unutar table.
Neko mi je pisao ko se profi bavi time, kaze da se tiplovi stavljaju zbog pozara kada se upali kuca da ne dojde do naglog smicanja strane, i da iskljucivo radi metalnim.Plasticni se stope od temperature.

BIo sam prisutan kada je brat jedan hteo odlepiti tablu koja lepljenja lepkom to je nemoguce obiti rucno. Drzi bas cvrsto lepak.
 
Lepak drži samo za podlogu a ako dodje do smicanja ode cela strana.Tipl 10din nikakvo ulaganje isto kao i početna lajsna.A smicanje može iznenada da se dogodi pa posle češanje zbog par hiljada dinara.
 
Da znam za ubuduce, i pocetnu lajsnu cu staviti . Ima jos 2 kuce da se odrade.


Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Spajz mi je u potkrovlju i igrom slucaja nije nista radjeno u njemu, znaci kao da je tek pokrivena kuca. Sad preko ljeta bih tu provodio duze vrijeme pa me zanima vase misljenje za izolaciju plafona. Od plafona ima samo daska i iznad daske crijep. Kontam staviti stiropol ali mislim da moze bolje od samog stiropola.

Poslano sa mog SM-A415F koristeći Tapatalk
 
То са изолацијом поткровља је права наука. Ако треба да се живи испод крова онда се мора испоштовати редослед свега што иде. И не треба се жалити пара.
Прогуглај сам свој мајстор форум плус има доста стручни(ји)х чланака на интернету.
 
Trebao bih da kupim paropropusnu vodonepropusnu foliju za izolaciju tavanske ploče. Gledam cene, i tu su od 80 do 380 dinara po kvadratu, s tim što je ova jeftinija neka Bautop a najskuplja Knauf. Da li je razlika u kvalitetu tako izražena kao i cena? Ili se kod skuplje dobrim delom plaća ime. Planiram sa njom da prekrijem kamenu vunu.
 
Kada sam stavljao izolaciju na tavan(staklenu vunu) poslusao sam komsiju koji je godinama radio u Svajcarskoj kao gradjevinac. On mi je rekao da se tamo samo rasiri vuna i nista vise. Naravno ako ti je dobar krov.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока
 
Kada sam stavljao izolaciju na tavan(staklenu vunu) poslusao sam komsiju koji je godinama radio u Svajcarskoj kao gradjevinac. On mi je rekao da se tamo samo rasiri vuna i nista vise. Naravno ako ti je dobar krov.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока
Možda bi trebalo još i da je ploća ko u CH.
Generalno, stavi se paroNEpropusna folija, da vazdušna vlaga ostane na toploj strani, gde je T viša od tačke kondenzacije.
Ako ti vlaga odozdo uđe u vunu u negde u njoj se kondenzira, imaš malo po malo mokru vunu, koja ima izolativnu vrednost 0 ako.
To je u slučaju starijih objekata sa drvenim tavanom.
Ako je ploća betonirana, prolaz vlage je skoro pa nebitan.
 
Staklena vuna,paropropusna folija i na to alu folija. Tako je radjeno na one starije slovenacke montazne kuce

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Nazad
Vrh