Toplotna izolacija kuce

Jesenas uradimo stiropor 10 cm preko lepe pikovane fasade,koja je koštala nov stojadin u to vreme(deda se nvr prevrće u grobu).Zidovi sa ulice cigla ipo veliki format .Oko nove godine zamenimo i stare prozore .Uzet pvc 3 stakla ,spolja aluminijum.ful fulova.
15 novembra smo počeli gas da koristimo i do sada potrošeno oko 2050 kubnih.
Površina grejanja je oko 250kvm.
Radijatori "stalno "ladni kuća topla 22-23c danju a noću 19c.
Da ne zaboravim na ploči na tavanu stavljena folija alu pa vuna pa opet folija pvc
 
Koliko si trošio pre stiropora i zamene prozora?
@sale_vs, ja sam samo sa stiroporom 10kom smanjio potrošnju za 50%, stolarija mi je ostala ista.
 
Gubitak topline ne zavisi o tome na kojoj strani zida je izolacija, nego o karakterisitkama i debljini izolacije. No postoje druge razlike.
Vanjska izolacija: sporije zagrijavanje i sporije hlađenje jer zidovi akumuliraju toplinu.
Unutarnja izolacija: brzo zagrijavanje, ali i brže hlađenje nego kod vanjske izolacije. Pogodno za objekte koji se povremeno koriste.
 
@ Tomislav

Spolja se ne stavlja rigips, a od vune ide kamena namenjena za to ako zelis raditi spoljnu sa vunom.Samo je skuplje i ide vise lepka i ne sme da pokisne nikako.
 
Kod nas su uradjene tri strane (ove koje sunce najvise kači) sa osmicom stiropolom, prednja se nije radila jer je bila stara stolarija. Posto smo mi radili sa jos dva majstora nije bila neka visoka cijena, naravno bez fasade na kraju nego samo ljepilo sa mrezicom. I u 9 navece se prestaje loziti, ili ces se skuvati u kuci. Kombinovani bojler se ne moze vise koristiti jer pec ne postize vise dovoljnu temperaturu, ako postigne u kuci bude pakao. Ljeti pomaze onako, najveci problem su prozori. Na jednoj sobi su uradjene roletne u unutra bude stvarno fino, kad bi se uradila cijela kuca sa roletnama klima se mozda cak ne bi ni palila. Ovako se pali po par sati na dan(i to kad su najvece vrucine) i ohladi full kucu da spavas ko beba, a racun za otprilike 3-4 sata dnevnog rada je 15e mjesecno sto je smijesno naspram dobitog. Inace svi kukaju kako klime vuku puno struje ali kod nas to nije slucaj, kad se urade roletne na cijeloj kuci mislim da ce biti dovoljan jedan sat rada klime cisto da unese malo svjezine.
Na par soba koje su sa zapadne strane je uradjen stiropol 2cm iznutra nadajuci se da nece biti potrebe za klimom ili roletnama. Jer su svi hvalili kako se to ugrije svijecom i kako ljeti bude zima. Ali prc, skoro nikakva razlika. Da smo znali trebali smo odma naruciti stolariju sa roletnama i ne raditi stiropol.
Jedini problem stvara rupa na tavanu koja je predvidjena za one stepenice na rasklapanje, tu ulazi toplina ljeti i izlazi toplina zimi..
 
Kod mene zima nije toliko strašna koliko leto. Jula avgusta kad udari 35 klimu ne gasim 24h s klimom 28 stepeni. Džaba i pvc s 3 stakla kad se zidovi ugreju. Taj juli,avgust i januar februar baš psihički izlude. Dođe mi da stavim stiropor Samo na sprat i u pm kako bude. Kad se setim tih temperatura...
 
A koje troslojno staklo?U većini slučajeva troslojna stakla su bacanje para.

Ja imam dvoslojna 4-16-4 meki film + argon.Roletne nisam stavljao jer već imam trakaste zavese,spoljno staklo se leti sa sunčane strane ugreje da možeš da se opečeš,a unutrašnje hladno,zimi unutrašnje toplo,spoljašnje hladno kao led.A košta 40% od troslojnog i daleko je lakše.

Što se tiče izolacije,najviše gubitaka imaš na prvoj ploči i tu treba izbeći hladan most,dakle da bar 30cm odeš ispod nje (može da se izvede da lepo izgleda.)

E sad zavisi i od toga dal se dole greje,kako i koliko.Kakvi su ti podovi?Tj šta je izmedju Vas.
 
Gealan S8000 VE/F/NisKoemisiono između argon s alu roletnama.
Ispod dnevnog boravka i kuhinje su moji i greje se. Ispod dečije sobe zimi se ne greje. Ispod spavaće sobe je otvoren ajnfor i na njemu 10 cm stiropor. Kuća zidana 80~ih tako da ne verujem da ima izolacije na podovima. Između nas betonska ploča.
 
Kod mene zima nije toliko strašna koliko leto. Jula avgusta kad udari 35 klimu ne gasim 24h s klimom 28 stepeni. Džaba i pvc s 3 stakla kad se zidovi ugreju. Taj juli,avgust i januar februar baš psihički izlude. Dođe mi da stavim stiropor Samo na sprat i u pm kako bude. Kad se setim tih temperatura...
Moj savjet ti je stiropol i roletne makar na zapadnoj strani gdje je najgore. Ako se bavis poljoprivredom i stalno si kuci uzmes 1-2 majstora koji ce lijepiti stiropol a ti mijesas ljepilo i zezas se oko ostalog. Ako nisi u mogucnosti ili ti se ne daju tolike pare samo polijepis stiropol i predjes ljepilom i mrezicom na kraju da bude otporan na vanjske uslove i spreman za fasadu. Cijena nije velika a znaci puno!!
Kad su bile one temperature oko 40, klima je bila oko 22-24 stepena u prosjeku 3 sata na dan ako se ne kuva!
 
Moraš da ideš ispod ploče sa stiroporom da izbegneš hladan most,minimum 30cm a što više to bolje da ne bi došlo do kondeza na prvoj etaži.

E ostalo zavisi dal sam radiš ili će majstori.Prvo proveriš kakav je zid libelom,tolerancija je +-1cm na 3m,sve preko toga opet stvara hladne mostove.Neki majstori će da te ubedjuju kako se to pegla sa više lepka,ali samo praviš hladan most.
 
Mozes li da pojasnis sta je hladan most?
Kod mene je stiropol radjen od ploce ka gore ja mislim, to jeste od one pocetne lajsne.
 
Hladan most je prekid izolacije izmedju dve etaže,uglavnom kad se radi parcijalna izolacija svi idu do nivoa ploče ili uhvate polovinu.I onda za rezulat imaju ledene podove i kondezaciju izmedju dve etaže koja se javlja na izolovanoj etaži.Zato je najbolje kad se prva etaža ostavlja bez izolacije da se bar deo ispod ploče izoluje time hladan most spštaš ispod nivoa svoje etaže,a za drugu etažu te briga jer i onako nema izolaciju pa hladan most nema neku preteranu ulogu.

Što kaže naš narod,ladan beton vuče :)

Isto tako i majstori koji peglaju kriv zid lepkom prave hladne mostove,stiropor se postavlja u toleranciji od +-1cm ako je zid takav,taj sloj lepka ne utiče na stvaranje hladnih mostova.Isto tako hladne mostove stvara i lepak koji izbije izmedju dve table.
 
  • Like
Reagovanja: SDF
Ja bi išao i 50 cm ispod moje ploče ka prizemlju baš zbog tog hladnog mosta. Šta da vam kažem leti sunčana strana kad upeče zvezda noću bez klime ne možeš spavati. Stavim je na 28,malo otvorim vrata i kad dostigne ugasi kompresor i onda se ponaša kao ventilator. Sreća pa je noću jeftina struja. Džaba i to kad preko dana radi maltene ceo dan ne gasi se... Mnogi mi kažu da neću osetiti veliku razliku ako izolujem samo moj deo.još na sunčanoj strani blok i preko fasadna žuta cigla i pita keva nećeš valjda i to pokrivati. Čuj dal ću bole me uvo Za ukrasnu ciglu. Kad staviš ruku na zid posle takvog dana... Vreo zid
Mozes li da pojasnis sta je hladan most?
Kod mene je stiropol radjen od ploce ka gore ja mislim, to jeste od one pocetne lajsne.
Da li si osetio neki boljitak? Si radio u prizemlju ili spratu?
 
Nazad
Vrh