Toplotna izolacija kuce

Izolacija zidova je bacanje para . Većina toplote se gubi kroz prozorskastakla i prozore . Radili smo fasadu na kući ove godine i obložili stiroporom 10cm . Ja sam bio za to da ne stavljam stiropor uopšte ali šta ću kad sam usamljen svi rekli da sam lud . Ovde svi stavljaju stiropor od 5 pa do čak 25cm debljine i opet svi lože skoro isto samo najčešće malo lažu i sebe i druge .

Gubici kroz prozore su veliki, negde oko 50% ukupnih gubitaka u objektu, zavisno od veličine prozora. Ostalo čine zidovi, tavan... Da ne zaboravim i hladne mostove.

To da je izolacija zidova bacanje para je besmislica.
Stolarija igra ogromnu ulogu u procentu gubitaka jer je ima razne. Nije svejedno da li je prozorski ram od drveta, aluminijuma ili plastike. Da li je staklo jednoslojno, višeslojno... da li je praznina izmedju ispunjena nekim inertnim gasom kao što je kripton, argon ili na primer ksenon koji imaju izolatorska svojstva. Pa da pomenem debljinu i vrstu stakla... itd. Tako da je bitno imati jako kvalitetan prozor da bi se gubici smanjili.

Pošto su nam najveći gubici kroz prozore zato i imamo utisak da sva toplota odlazi kroz njih. Ko god je uradio toplotnu izolaciju zidova kvalitetno od toga može imati samo koristi. E sad što je danas kod nas svako majstor pa kad naletiš da ti sklepa fasadu pa da imaš problema sa otpadanjem i sličnim to je druga stvar.

Da napomenem da je još po starom jus sistemu predvidjena toplotna izolacija stiroporom od 8 cm.

Kad imate izolovane zidove i tavan, dobru i kvalitetnu stolariju, toplotni gubici biće dosta manji.

Kolege srećna vam nova godina. Nebih se baš složio da je izolacija bacanje para. U to sam se uvjerio kad sam prvi put uradio patosno grijanje na struju u rasadniku. Cijevi od grijanja sam stavio direktno na zemlju odnosno ispod cijevi je bio samo najlon a rasada po cijevima. Grijač od 12kw se nije gasio nikako 24h a kad sam ispod cijevi stavio stiropol 3cm grijači su od 24h radili 12h. Što se tiče kuće ja možda ložim isto kao prošle godine a možda i manje ali sada sa izolacijom drugi dan u momentu loženja temperatura u kući je oko 22* a do prošle godine temperatura je padala oko 18-19*. Dakle primijeti se taj sporiji pad temperature za 24h pošto ja ložim samo jednom u 24h. A što se tiče lupanja izolacije imam centralno grijanje i imam nešto i termo glava nisu one u pitanju one se uopšte ne čuju, lupanje se čuje svako veče samo je manje kad je slabiji mraz a kad je jači mraz onda više puta lupi, juče sam u toku dana dva puta čuo.

Htjeo sam reći da je pare od izolacije zida bolje uložiti u kvalitetne prozore . Sa druge strane treba razmišljati malo i o kiseoniku i prozračnosti u kući . Nije sve u toploti.

Momo, nisi 100% u pravu.

Neki prosećan stambeni objekat gubi po stavkama:
fasada 45%
tavan, krov 31%
kroz pod na teren 13%
stambena stolarija 11%

To je sad neki statistički prosek.

Onda se rešava obzirom na to, kakve su mogućnosti, a obično se kreće od jeftinijih stavki.

Ekonomsko je najisplativije prvo rešit stavku tavana, pogotovo ako se ne koristi, samo se stavi na pod folija i preko izolacija te samo pokrije nekim agrofilcem da se na praši ako se ne hoda, odnosno konstrukcijom ako se hoda (vešanje rublja itd.).

U najviše slučajeva druga stavka koja se rešava je stolarija. Ta se često menja i zbog istrošenosti, promaje itd. Mišljenje, kako ti razni gasevi u staklu tvore izolativna svojstva su pogrešna. Izoliraju tanki slojevi raznih zaštitnih premaza na unutrašnjoj stranama stakla. A pošto su osetljivi na vazduh, za njihovu zaštitu se između stakla stavljaju inertni gasovi.
Pošto nova stolarija puno više onemogućava izmenu vazduha, treba imat na umu, da se mora takvo 'dihtana' kuća i redovno ventilirat. I to par minuta promajom, ne gubi se time toplina. Otvaranje prozor na 'kip' stvarno odnosi toplinu.

Od 'običnih' stavki izolacije izolacija fasade dođe zadnja na red, pošto se nakupi kvadrata fasade i time trošak tog pothvata. Normativi za to se vremenom menjaju. Danas se stavlja puno više nego pre par godina.

Stavka gubitaka u tla je skoro nerešiva sem ako u objektu bez podruma stavite u prizemlje podno grijanje, koje podrazumeva kopanje i stavljanje izolacije ispod poda.

Izolacija je sem štednje i ulaganje u bolje, komfortnije životne uslove.

I najveću razliku napravi prvih 5 cm izolacije. Nije to dovoljno, ali kad se u kalkulatoru uzme smanjenje gubitka kroz neku površinu sa 5, 10, 15... cm izolacije, vidi se da se gubici s prvih 5 cm najosetljivije smanje.

A pošto su ukupni trošak sem izolacije i ruke i ostali materiali, stavka par cm izolacije je mala u kompletnom projektu, pa se i ne isplati štediti.

Poslednja izmena:
Imam ja susjede koji su stavili izolaciju od stiropora (ne znam debljinu) i tada su valjda mislili da više ne moraju ni grijat po zimi. Dan danas kad dođeš kod njih to je ko na sibiru, temp. nije iznad 18 stupnjeva. Jasno je meni da je plin skup, ali opet ovo nije normalno. Hoću reći, džaba sve izolacije ako čovjek neće ugrijat iznutra kako treba

U martu sam se uselio u novu prizemnu kucu zidanu od cigle sa stiroporom od 5 cm i sa novom PVC stolarijom. Neznam kako bi bilo bez te izolacije i prozora ali sam pocetkom zime uradio na ploci 10 cm stiropora i to u vreme kad sam vec poceo da lozim. Da covek ne poveruje koliko je bolje. Planirao sam da samo uradim polovinu ploce ali posto sam video efekte uradio sam sve. Razlika opet vam kazem neverovatna. Ma neznam kako da vam to opisem ali to je nesto korisno u momentu. Odmah po postavljanju termo glave su pogasile radijatore i samo ih po malo pale..... Stvarno neverovatno koliko je bolje....

Ja sam kod mene na ploče stavio kamenu vunu 10-ku.Tokom zime se vidi koliko znači.Sneg stoji na krovu do proleća a pre postavljanja vune nije se zadržavao jer se brzo topio.

Izolacija zidova je bacanje para . Većina toplote se gubi kroz prozorskastakla i prozore . Radili smo fasadu na kući ove godine i obložili stiroporom 10cm . Ja sam bio za to da ne stavljam stiropor uopšte ali šta ću kad sam usamljen svi rekli da sam lud . Ovde svi stavljaju stiropor od 5 pa do čak 25cm debljine i opet svi lože skoro isto samo najčešće malo lažu i sebe i druge .

Imam ja susjede koji su stavili izolaciju od stiropora (ne znam debljinu) i tada su valjda mislili da više ne moraju ni grijat po zimi. Dan danas kad dođeš kod njih to je ko na sibiru, temp. nije iznad 18 stupnjeva. Jasno je meni da je plin skup, ali opet ovo nije normalno. Hoću reći, džaba sve izolacije ako čovjek neće ugrijat iznutra kako treba
Не могу да верујем да стављате знак једнакости између куће са стиропором и без. Потребно је далеко мање огрева у кући са термоизолацијом да би се загрејала просторија, и то још док грејање стане топлина у објекту се дуже задржи од оне без стиропора. На кући имамо стиропор од 10 цм и разлика у односу док није био стиропор је драстична. Ево нпр јутрос улазим у кућу (а напољу минус) нико није ложио а осећај као да јесте неко тихо потпалио ватрицу. Слажем се са Момом да је битна квалитетна столарија, али ову што ми имамо чувена Вујић ваљево јест да дихта, у фулу, али нема ту оног старинског осећаја прозрачности као код старих дрвених прозора (за које ја кажем да имају душу). :) Још која реч.. ове две нове зграде у Старој Пазови су обложене стиропором 25. Ко је био лети имао је осећај као да клима урећај ради а зими, још док није пуштено грејање котлане, као да греје градско... Није чудо да су продати у трен ока. Ко може финансијски нек стави стиропор и неће се покајати, чак мислим временски ће се отплатити. И још... није исто радити фуш, бацати погаче на стиропор већ радити по пе-есу около траке физички затворити, створити вакум. Данас чујем раде некако пур пеном... скоро гледао на јутјубу.. ма технологија иде.

Slažem se sa vama da je izolacija dobra. Mislim da sam u nekom časopisu o kućama video ilustrovano da je najveći gubitak toplote na krovu ili ploči (jer topao vazduh ide gore logično) pa onda na prozore i zidove (otprilike skoro u istom %) pa tek onda na pod. Dakle IZOLACIJA treba. E sad kako ko uradi to je drugo pitanje. Meni je kuća zidana blokovima na 19 pa 2cm stiropor pa fasdana cigla. Leti nema potrebe za klimom, a zimi se jako brzo ugreje. Naravno u krov smo izolovali sa stiroporom 5cm, trakama od Al folije, daska i terpapir. A ispod brodsgog poda mi je stiropor 5cm. Ušuškano milina.

Juče sam pričao sa drugarom o grejanju i potrošnji ogreva, i on mi kaže da mu je kuća nije izolovana. Ja mu predložim da za prvu pomoć uradi tavan jer to može i sam, a on me pita konkretno sa čime. Radi se o betonskoj tavanskoj ploči, tavan se ne koristi osim možda dva puta godišnje i to samo da se priđe dimnjaku koji je sa spoljne strane kuće. Šta biste predložili za izolaciju tavanske betonske ploče? Koja izolacija, koliko debela, da li je potrebna paropropusna folija i ispod i iznad izolacije ili je dovoljno samo iznad i slična praktična pitanja...

Na tavanu imam perlit izliven nekih 7cm al to nikada nije bilo ni priblizno dovoljno pa sam pre koju zimu razmotao mineralnu vunu ursu kako kazu . Prilikom razmotavanja nisam sloj cepao na pola nega tako kako je odmotano sam ostavio i razlika je poprilicna . To sam odradio pa cu videti sta dalje kada dodje vreme .

Juče sam pričao sa drugarom o grejanju i potrošnji ogreva, i on mi kaže da mu je kuća nije izolovana. Ja mu predložim da za prvu pomoć uradi tavan jer to može i sam, a on me pita konkretno sa čime. Radi se o betonskoj tavanskoj ploči, tavan se ne koristi osim možda dva puta godišnje i to samo da se priđe dimnjaku koji je sa spoljne strane kuće. Šta biste predložili za izolaciju tavanske betonske ploče? Koja izolacija, koliko debela, da li je potrebna paropropusna folija i ispod i iznad izolacije ili je dovoljno samo iznad i slična praktična pitanja...
Isto pitanje i od mene?:osmeh: Kuca je od spolja izolovana sa 5 cm stiropora. Prvi sprat kao banja,setamo se kratkih rukava,a drugi sprat hladno kao u podrumu. Na drugom spratu se dosta pojavljuje budj u coskovima soba tako da pretpostavljam da je sve to od plafona.

Ispod izolacije na toploj strani treba folija, da sprećava ulazak toplog, vlažnog vazduha u izolaciju. Pad temperature takvog vazduha u dubini izolacije bi uzrokovao kondenzaciju vlage, što bi bilo štetno pogotovo za izolaciju iz vlakana (kamena i staklena vuna), stiropor nije toliko osetljiv na to.

Mislim da je staklena vuna u rolni najjeftinije rešenje. Još bolje u dva plasta debljine pola tražene što se polože popreko. Treba znat i da je više bolje. Danas se u novim objektima odozgo (krov, tavan) koristi debljina 25-30 cm izolacije.

Preporučuje se te vune pokrit s nekim materialom, da se spreći skupljanje prašine. Dobri su agrofilcevi, a mogu i stari tepisi, tapisoni...

Može taj kolega napravit neku konstrukciju do tog dimnjaka, letve između rolni izolacije in gore daske, ploće.
Postoje i tvrde ploće od vune za pohodne površine, al su skuplje. Na njih se može direkt stavit daske bez potkonstrukcije.

Potseti me lazo još i na to: da se spreči toplinski most i buđanje u čoškovima preporučuje se da se zidovi na tavanu iznutra oblože sa 5 cm stiropora 50 cm visoko (za širinu jedne ploće).

Ispod izolacije na toploj strani treba folija, da sprećava ulazak toplog, vlažnog vazduha u izolaciju. Pad temperature takvog vazduha u dubini izolacije bi uzrokovao kondenzaciju vlage, što bi bilo štetno pogotovo za izolaciju iz vlakana (kamena i staklena vuna), stiropor nije toliko osetljiv na to.

Ok, onda ta folija ne bi smela biti paropropusna, jer svakako sa donje strane ploče može doći samo para a ne i voda. Ali ako ta para prođe betosku ploču i naleti na foliju, kojim putem onda da izađe iz tog prostora između betonske ploče i folije. Ako se ostavljaju neki kanali onda će tim kanalima odlaziti i toplota, odnosno baš tu će se stvarati toplotni most?

Mi smo na ploci imali staklenu vunu nekad i to je pomagalo ali sad smo radili stiropor na fasadu a preko te staklene vune smo dodali 8 cm stiropora, mrezicu i lepak. Razlika je drasticna. Kotao se lozi u podne pa do 22. Kuca topla svuda.

Inace imam drvene prozore, duple bez vakum stakla izolovano malo sa sundjerima ali pirka naravno. Ne bih to menjao za pvc/Alu jer smatram da mora da postoji neka cirkulacija. Sto rece moj rodjak: izolacija i pvc su fizika bez biologije

Ja sam prosle godine stavio stiropor 10 cm-17 gr na plocu i razlika je neverovatna,prve godine sam ustedeo oko 6 metara drva,a ove mislim da cu minimum 4 metra da ustedim.

Ok, onda ta folija ne bi smela biti paropropusna, jer svakako sa donje strane ploče može doći samo para a ne i voda. Ali ako ta para prođe betosku ploču i naleti na foliju, kojim putem onda da izađe iz tog prostora između betonske ploče i folije. Ako se ostavljaju neki kanali onda će tim kanalima odlaziti i toplota, odnosno baš tu će se stvarati toplotni most?

Ne radi se o pari, nego o vlagi koja je u vazduhu.
Ako imaš u sobi recimo 25 C i relativnu vlagu 50%, u kubiku vazduha je 11,5 g vode.
I ispod folije i izolacije je temperatura slična, znači relativna vlaga 50%.

Kod 13 C i 100% u kubiku je 11,4 g vode, znači voda iz gore pomenutog vazduha tu počne kondenzirat.
Znači ako bi taj vazduh prolazio kroz izolaciju i ulazio u sve hladnije nivoe sve bi se više vode kondenziralo.
Stoga mu se folijom sprečava prolaz.

Često se zabunimo u vezi sa relativnom vazdušnom vlagom i absolutnom količinom vode u vazduhu.
Pa zimi možemo provetrit stan sa hladnim vazduhom sa 100% relativne vlage in imamo u stanu vazduh ispod 50% reativne vlage.
Jer vazduhu kod 0 C treba za 100% 4,9 grama vode, što znači kad taj vazduh ugrijemo na nekih 25 C samo nešto uiznad 20% relativne vlage.
Stoga se ne treba plašit kratkog intenzivnog ventiliranja stana kod niskih temperatura, jer ga time sušimo.
Veći je problem da vlagu izvedemo iz stana kad vani nije baš hladno.

Link na tabelu. Korisno i za razne procese sušenja, da se dobije osećaj koliko možemo u datim okolnostima iznet vlage.
http://www.senzal.si/files/tabela_vsebnosti_vlage.pdf

Kod nas u selu stavljaju tvrdi stiropor ili stirodur po tavanu. mozes ga gazit a radi posao.

Poslednja izmena od urednika:
Hvala Tine! Ali opet mi nije do kraja jasno, da li da se upotrebi paropropusna folija ili obična.

Moja kuća ima potktovlje i plafon u potkrovlju je urađen od betonske ploče (i kosi i ravan deo plafona tj. kompletan plafon je od betotnske ploče). Pre mnogo godina, kad se još nisam interesovao za izolacije i nisam znao za paropropusne folije, izolovao sam te kose delove plafona tako što sam napravio sendvič od folije u koji sam umetnuo 12cm staklene vune (table debljine 6cm pa duplo). Znači prva do betona je folija, pa onda 12cm staklene vune i odgore opet ta ista folija. Staklene vune nisam imao dovojno pa je ona raspoređena samo iznad sobe, a iznad kupatila (koje je pored sobe) nema staklene vune dok folije ima (i to duplo - donja i gornja, samo što fali staklena vuna u sredini). I u tom kupatilu vlaga pravi problem jer ne može da ode kroz plafon od folije, a samo tu može da ode jer su zidovi i pod komplet u pločicama. I ako se ne drži otvoren prozor posle upotrebe kupatila dešava se da se drvena vrata na kupatilu teže zatvaraju (kao da se malo izvitopere od vlage). Posle dobrog luftiranja vrata se već sutradan potpuno normalno zatvaraju.

Zbog ovog mog iskustva sam savetovao drugaru da nikako ne stavlja običnu foliju, pa sad tražim potvrdu i ovde da bih bio siguran.

Nazad
Vrh