Tomo Vinkovic

Pozdrav drugari.Juce smo ja i moj Tomica bili vredni pa sam to ovekovecio sa par slikica i boga mi jednim klipom.Bilo je dosta snimanja,ali otac dok je uso u stos ja zavrsio.Kamera mu bila na najmanju rezoluciju i najslabiji kvalitet pa se lose vidi,ali eto nazire se po nesto.

http://www.youtube.com/watch?v=jIuFLn2lA6I&feature=youtu.be

Treba da orem jos neke njive pa ako nadjem dobar dvobrazdni i nekog da snima bice jos snimaka.
Taj plug je pucao na jedno 100 mesta i na isto toliko je varen i izgleda da je pokrivljen.On je dvobrazdni ali sam morao da ga koristim kao jednobrazdni jer drugu brazdu nisam mogo nikako da ustelujem.Tocak sluzi da odredis dubinu oranja.Plug ide u zemlju do tocka i tocak je upadao jedno 2-3cm i to je to.

Imao sam i dvobrazni i jednobrazni,mogu vam reci da sam skoro 80% upotrebljavao jednobrazni.Ovog sa dve razde (Batuje) samo u vocnjaku za plice radove jer je dobar samo za to,gde je teza zemlja TV ne moze mrdnuti ako pricamo o pravom oranju,a ne zatrpavanju macijeg izmeta.Kod njega zadnji plug mora biti nizi od prednjeg,da bi uopste radio i treba biti pravi majstog ustelati ga,ali najvise me nerviralo kako su resili kacenje oba pluga na glavni nosac.Ono je tako amaterski uradjeno (bolje bi deca konstruisala na casu OTO-a) sa fes (knap) zaglavljenim nosacima i po jedan sraf da ga pritegne u ona udubljenja.Sile koje trpe plugovi su velike,i vremenom se jednostavno razloka i onda narod to vari ili nabija razne L ili U profile kako bi ga fixirao.Mnogo ozbiljnije plugovi za TV su se pravili kasnije za nove serije 8xx (kacenje u 3 tacke),koji dosta podesecaju na IMT plugove,koji su,slozicete se,ipak najbolji plugovi na ovim prostorima

plug.jpg

Ma ovo sto sam orao je bilo lako za oranje,a i te neke njive sto tek treba da orem su pored reke,tinja i pesak i moze on da ore sa dve brazde.Problem je eto bio sto nisam mogo da ustelujem.Ja sam imao dvobrazdni plug skoro nov,neki zeleni i ukradose ga i policija ga nikad nije nasla tako da sad uzimam od ljudi da se usluzim.Da kupujem drugi plug nemam nameru jer vec dve godine trazim neki veci traktor da kupim pa bi za njega uzeo plug.

Aco,ja pricam iskreno i iz iskustva,tezu zemlju ili ledinu TV 418,419,420,521,522,523 sa dvobraznim plugom moze samo da grebe (10cm),ozbiljno oranje nikako,jednobrazni pa koliko bude,ne volim mnogo ni da hvalim ni da kritikujem,ali moja iskustva su takva

Ma znam i verujem ti,ali evo na snimku se vidi kako lako ore sa jednom brazdom,a i sa dve je islo lako.Ipak dosta zavisi od zemlje.Sto sam orao neku gletavu zemlju tu i jedna brazda pa pocinje da slajfuje.Znaci nije da ga gusi nego jednostavno proslajfuje jer je lak.

I ja imam dvobrazdni ali orem sa jednom brazdom jer je ovu drugu otac slomio pa nema od nje pola djelova,skinuo sam onaj konjski pa cu probati da ga stavim:osmeh:

Zna li neko kako se steluju ventili na TV420?
Ovako prvo otvori poklopac ventil dekle ukoliko imate na njnemu dekompresor isključiga da ne nateže usisni ventil oda dalje ručno okretati radilicu ispratiti ciklus rada ventila kada je na vagi odnosno završava izduvavanje a počinje usisavanje zaustaviti pogledati dobro na zaštitni limna zamajcu u gornjem delu tog lima skoro na periferiji kruga treba da ima utisnut marker naspram njegana zaštitnom limu maske odnosno na difuzoru treba da ima utisnut još jedan marker kada se oni poklapaju klip je u gornjoj mrtvoj tački što znači samo ispratiti ciklus kada je na sabijanju kada klip postiže GMT kada se markeri poklope tada šteluj usis i izduv ja štelujem 0,20 oba mada knjga kaže 10 usis 15 izduv e sad ako se markeri ne polapaju sa taktom odnosno pozicijom GMT onda ovako nadji VAGU na ventilima ono smena izduv usis markiraj sam proizvoljno olovkom okreni pun krug udesno i to je to

Sve je ovo tacno sto kolege pisu,ali niko nije napisao cime se to radi (mozda covek ne zna).Naime nakon odpustanja srafova,stelovanje se vrsi "spijun" listicima i oba zazora ventila listicem 0,20,tako da kada se stavi u zazor spijun tesko prolazi,ali prolazi,dotegnuti srafove i opet proveriti zazor da se slucajno nije nesto pomerilo tokom stezanja.Sve se ovo radi na hladnom motoru,mada neki "majstori" nemaju vremena pa dosteluju na mlakom,ali tada ih ostavljaju na 0,30.Kada vec pricamo oventilima,treba obavezno proveriti i stanje podizaca ventila.

evo jedna slika pa ako tko vidi razliku neka kaže ja primjetio tek kada sam pokušao sastaviti.
viewer.php
[/URL][/IMG]

Znas kako,jedno je kad drzis u rukama ispred sebe,a drugo je slika,i sama slika je pod uglom,nije simetricna i tako ispada tacno ovo sto pise prnjavor3,a i drugi zupcanik u levom sklopu izgleda veci od desnog,tesko je stvarno sa slike

Znas kako,jedno je kad drzis u rukama ispred sebe,a drugo je slika,i sama slika je pod uglom,nije simetricna i tako ispada tacno ovo sto pise prnjavor3,a i drugi zupcanik u levom sklopu izgleda veci od desnog,tesko je stvarno sa slike

Istina je da je snimano pod kutem ali ipak imaš oko sokolovo jer u pravu si razlika je u promjerima srednjih zupčanika.ovaj sa većim promjerom ima 21 zub i pripada tomi P18 a ovaj sa manjim ima 19 zuba i pripada svim drugim serijama sve drugo je isto.
Naš forumaš ARNO je rješio taj problem i ovom prilikom mu se zahvaljujem.

Sretnem danas nekog ludaka sa tomicom i zaustavim ga. Zdravo kolega kako sluzi traktor(730) kaze sluzi extra tamo vamo samo kaze motor mu pri kraju i kaze kad crkne vec mu je spremio zamenu. Kupio 1.6 iz golfa 2 i stoji mu kuci ceka da mu ovaj crkne i da ga ubaci. Ja kazem pa nista ne dobijas, ma kaze otezacu traktor za jedno 500-600 kila ima to da vuce ko blesavo. Vidim ja kolko je sati reko aj dobro vidimo se i sasrecom ti bilo... :)
Pa to ni menjac ne bi izdrzao a kamoli nesto drugo ako uopste moze i da se upasuje taj motor...sta mislite ljudi?

Nazad
Vrh