Tomo Vinkovic

Tomo ne trosi mnogo ja mom naspem pun rezervoar od 8 litara mozeda radi cio dan da ga ne gasim.

Ne znam cenunafte za 1l? Ne koristim naftu ni u jednu svrhu, sve mi je bezolovni.
druze bez svoje stvari nema posla,radis kolko hoces kad hoces,i miran,orali ljudi sa konjem i volovima pa bili zadovoljni,al sad je malo pravih ljudi kolko im god das i ucinis uvek duzan. uzmi svoje da imas pa makar oro i jednobraznim sa tomom i polako.

Imam pitanje za gorskog i ostale koji poznaju IMT 542.Komšija ima taj traktor, medjutim on može da ore samo po ravnijem ,eventualno nekih 20-30 stepeni nagib, znači blaži nagib.Koje je vase mišljenje,da li taj traktor je zaista rizičan pod većim nagibom i do koliko bi mogao da ore maximalno nagib?

Ja ti mogu daati samo svoje misljenje a ti sam odluči ,ako se odlučiš za veliki traktor onda je po meni bolje da uzmeš vladimirca jer je jako jeftin a kada ore ne proklizava kao imt koji je daleko skuplji.svi ti traktori imaju jednobrazne plugove 16 cola a to ti je zahvat 40 cm a tomo ima 12 cola a to je zahvat 30 cm.prijatelju moraš sam odlučiti svi ti traktori imaju svoje prednosti i mane na tebi je da odvagneš šta ti bolje odgovara uzevši u obzir cijenu i rad koji će obavljati.

gorski@ 542 ti je tezak napred lagan nazad kombimacija uzas za strmine,tek za rikverc malo uzbrdo nece slajfa.nije on rizican,vec nije potezan da izađe svuda,od tih manjih ako gledas neki zetor 35 ili 25,vladica il mali ursus.ja sa zetorom 35 idem kud i sa tomo vinkovicem,i izvlacim kud nemoze tomo prikolicu. isto tako bi i tebi reko,tomo se zagrebe cas posla kad vuce uzbrdo prikolicu. ako ores pola hektara godisnje razmisljaj o vecim traktorima i vozis se ko gospodin,ili ako imas para tomu 30 pa navise.sve ti veci traktor zavrsava lakse od tome sem ako se ne zavlacis ispod voca bas.imam i jedan idrugi nemam razloga da te ubeđujem ja mislim tako ti odluci.

Ma sve šta si napisao je tačno i sve sam ja to napisao u postovima ispred imt 542 je namjenjen provenstveno za transport.valda će kolrgi naši postovi pomoći u izboru jer smo pisali realno o svim traktorima.

ta rucna je odrađena samo da ga otisnes,meni je umal pobego i vise je ne koristim,napravio sam normalniju i pouzdaniju bez saginjanja,imas nazad negde sliku u temi.danas mi covek kaze jedva ga stgo omakla mu rucna.

Vidio sam tvoju ručnu na 40-oj stranici i u svakom slučaju je super inovacija no ima neke nedostatke kao npr ne može se štelati kada se pakne poderu nece više držati pa moraš pnovno raditi zub koji hvata ili navarivati jer nema štelanja.Ručna na tomi se omakne odnosno iskoči iz zuba samo u slučajevima kada je opruga zahrđala ili pukla i ne vrsi svoju funkciju ,naime ako je traktor izložen kiši ona udje u nutar cijevi poluge od ručne navlaži oprugu i mehanizam za zabravljivanje koji zahrđa i uštopa se pa tako se desi da omakne,treba je rastaviti sve dobro očistiti namastiti ili unutar nje dobro našpricati vd-om i dobro razraditi ako netko nezna rastaviti , garantiram da nece nikad da omakne jer ta ručna radi na istom principu kao kod auta samo šta u autu nikad ne pada kiša pa nikada i nemoze da zahrđa i iskoči iz zuba .To je ujedno i rješenje problema od
darko 7797

Poslednja izmena:
kako se nemoze stelovati? imas one dotezace na obe strane tu se sve steluje dovijes vremenom po jedan krug i stvar zavrsena.

sto da ne ja sam tako nastelovo,a za kičmu je rucna kombinacija sačuvaj boze,i da je trazim jos ispod sedista :

Rucna je resena da gore ne moze da bude.Na zeznuto mesto je stavljena i nikad ne mogu da je potegnem kako treba i nikad nisam siguran u nju.

problem i jeste sto je sve skuceno i malo i kad se tome doda da je traktor zglobni,onda situacija postaje jos gora...mnoge stvari su resene u kasnijim serijama 7xx i 8xx,

Hvala svima na savetima i pomoći.
Što više razmišljam, ipak za moje potrebe bi Toma 18ks bio više nego dovoljan.

Prošle godine sam krenuo da sredjujem jednu parcelu,bila je zarasla u korov, drveta su bila porasla, pa sam i panjeve povadio ručno..ali se isplatilo.
Ovih dana je padala kiša i evo šta sam prefrezirAO SA IMT506SX, išao sam punu frezu oko 15tak cm u dubinu,a zemlja nije obradjivana 20godina.

848n.jpg

k21l.jpg

08o8.jpg

chta.jpg

wl4r.jpg

Dakle,ako sa IMT506SX ovako prefreziram vlažnu zemlju,pa Toma bi ga iscepao.Hteo sam ove jeseni da predjem jednom, da smetnem korov, paprat i koprivu koja sproleća naraste u pravu džunglu,pa da na proleće zasadim krompir ili pasulj,a onda sjejesi(naredne godine) kupinu.

Da li bi Toma 18ks mogao da preore i prefrezira ovaj uspon:

w208.jpg

hzcq.jpg

7t9h.jpg

tc1c.jpg

Taj deo parcele sam sredjivao prošle godine,ali paprat i divlja kupina izrastu,jer nisam hteo da tretiram hemijom.

Rucna je resena da gore ne moze da bude.Na zeznuto mesto je stavljena i nikad ne mogu da je potegnem kako treba i nikad nisam siguran u nju.

sto da ne ja sam tako nastelovo,a za kičmu je rucna kombinacija sačuvaj boze,i da je trazim jos ispod sedista :

Slažem se sa vama obojicom da je ručna na zeznutom mjestu sva sreća da je ne upotrebljavam često, pa ja kada je potezem obavezno stisnem nožnu kočnicu tako se bez problema zategne vrhovima prstiju a tako se i otpusta prije stisneš nožnu i oslobodiš uzubljenje od pritiska i lako se otpusti, Ja imam malo i spušteno sjedište pa je lakše dohvatim a sigurna je ona samo ako se održava možeš biti bez brige.

Hvala svima na savetima i pomoći.
Što više razmišljam, ipak za moje potrebe bi Toma 18ks bio više nego dovoljan.

Ja ti ipak ne preporučujem malog tomu
traktor.gif

Zar mislis da ja ne znam da treba da pritisnem noznu pre nego sto potegnem rucnu:sta:

@TheBigBang,gde ti je bre ovo selo?Ovo kao kod mene da je slikano,takav teren,takvo rastinje.

Zlatiborski okrug :)
Pa, kad zaraste u korov, svuda je isto.
Tu, gde je iskrčeni deo, gde sam krenuo da freziram, tu je bila džungla.To iznad, što se vidi da je u paprati i kupini,to je super :) Bilo je 2x gore od toga.Idem deo po deo.Neću da žurim.Pustiću još ovu godinu da se korov istopi,da nestane.Nisam bacio kap hemije.Tu nameravam sadnice kupine,ali sledećeg Oktobra.Sada na proleće ću posejati ili pasulj ili krompir, da suzbiju korov,a ostavljaju azot u zemlji.

mogao bi i malo sume okolo da poseces da ima vise svetlosti, a na slici ili snimku se uvek cini manja strana nego sto inace jeste. :cool:

Nazad
Vrh