Tomo Vinkovic

evo prijatelju taj nagib ide ko od šale ne kazem da to ne moze savladati i vladimirac no kako bi se vozač osjećao da ore pod tim nagibom..
Odličan ti je tv730.
Što se nagiba tiče, mislim da je kod mene još veći nagib.Slikaću od ponedeljka, pa me baš interesuje da li ćete proceniti da to Toma može da preore i koliko u dubinu može da zaore.
Inače, koliko u dubinu Toma ore sa jednobraznim, a koliko sa dvobrazdnim plugom, po ravnom?
Koliko može da zaore u dibinu sa jednobraznim plugom, po takvoj livadi kao što je tvoja sa slike?

To su relativna pitanja i ovise o veličini pluga ,vrsti zemlje,o stanju guma i još nekim stvaarima ali evo od prilike po ravnom sa njegovim orginalnim jednobraznim plugom od 12 cola po ravnici moze orati i preko 25 cm tako ore i u nagibu jer kada se odore prva brazda kod naredne gornji točak ulazi u nju pa traktor vise nije u tom nagibu dvobrazni nebi preporučio za oranje u nagibu a kao šta sam i prije rekao svi traktori će tesko oratu uzbrdo i to ovisi o svemu šta sam naveo.oranje uzbrdo i oranje u nagibu su dve različite stvari.

tacno tako gorski,preporucujem kad sve uzme u obzir,ipak jednobrazni pogotovo pocetnicima,imao sam i jedan i drugi.Dvobrazni mi je sluzio samo u vocu jer je islo plitko oranje i bolje pokupi poslednju brazdu od jednobraznog,za neko ozbilnije oranje (20 i vise cm) ipak jednobrazni

Pumpa i puž se dadu nabaviti i za 50 eura i manje ali puž treba rastaviti i ugraditi inverziju (zupčanik)uprotivnom ide kontra od okretanja volana pogledajte malo prijašnje postove i nadjite sliku volana vidi se mjesto gdje je smješten zupčanik .takav sistem se moze ugraditi na svakoga tomu i moze da ga uradi malo bolji tokar(strugar) Ja sam platio sve kompletno urađeno sa crijevima i remenicom sta se prišrafi napred na postojeću da smanji broj okretaja pumpe, sa nosačem ,znači meni je ostalo samo da ga postavim i ništa više sve je bilo u milimetar.na 38 stranici je slika mog volana a nešto ispred je dejan351 stavio slike od tog majstora šta je meni radio.

Poslednja izmena:
Evo koja slika...

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Nije na prodaju,to mi je desna ruka u vocnjaku a morao sam ici u Babusnicu kod Pirota po njega jer ga ovde nisam mogao naci.

Iz Novog Sada u Babušnicu?Wow,pa to je čitava država,skraja na kraj ;)
Kako si ga dovezao?Kupio si ga u kompletu,ili si dokupljivao posebno priključke i prikolicu?
Pitam za cenu,onako..čisto da imam neki orjentir, znam da nije na prodaju.

Imam pitanje za gorskog i ostale koji poznaju IMT 542.Komšija ima taj traktor, medjutim on može da ore samo po ravnijem ,eventualno nekih 20-30 stepeni nagib, znači blaži nagib.Koje je vase mišljenje,da li taj traktor je zaista rizičan pod većim nagibom i do koliko bi mogao da ore maximalno nagib?

Poslednja izmena:
@Pele,odlican ti ovaj TV-732.Motor suv,limarija i farba dobra.Jedino mi se ne svidja sto nema prednje tegove.Posebno mi se svidja kocnica na prikolici.
Skoro sam naleteo u oglasima na jedan TV-731 u Vlasotincu,dobar ovako na izgled.Zapazio sam da ih najvise ima na jugu i okolina NP.

Od tegova imam samo one sto idu na tockove ,4 komada,mislim da je svaki po 25 kg,nisam bas merio,skinuo sam ih da ne gazim vocnjak previse.Iz Babusnice ga doneo na Tamicu,platili po pola prevoz jer je prethodni vlasnik ovde kupio 539 pa dovezli tomicu a on odvezo 539.Inace cena je bila 3500 eura sa frezom,prikolica posebno kupljena u Apatinu,800 eura,plug u Zablju,atomizer u Kikindi 700 eur+prepravka da bude vuceni.Eto skoro iz svakog dela Srbije po nesto.Inace Na jugu Srbije ih i ima najvise i u planinsko-brdskim predelima zbog teskog terena,izvlacenja sume a za to treba stabilan i jak traktor kao sto je tv 732.Inace sam pre njega imao imt 542 ali ne znam kako se ponasa na nagibu jer je ovde kod mene sve ravno ko tepsija!

Meni bi baš to trebalo, jedan takav tv kao tvoj ili od gorskog, freza, plug, sejalica i prikolica i završio sam sve. Za koliko može sejačica da se nadje za njega za kukuruz..verovatno još nešto ide u nju,ne samo kukuruz?, verovatno i pasulj?..koliko je redna sejalica za tomu?

Od tegova imam samo one sto idu na tockove ,4 komada,mislim da je svaki po 25 kg,nisam bas merio,skinuo sam ih da ne gazim vocnjak previse.Iz Babusnice ga doneo na Tamicu,platili po pola prevoz jer je prethodni vlasnik ovde kupio 539 pa dovezli tomicu a on odvezo 539.Inace cena je bila 3500 eura sa frezom,prikolica posebno kupljena u Apatinu,800 eura,plug u Zablju,atomizer u Kikindi 700 eur+prepravka da bude vuceni.Eto skoro iz svakog dela Srbije po nesto.Inace Na jugu Srbije ih i ima najvise i u planinsko-brdskim predelima zbog teskog terena,izvlacenja sume a za to treba stabilan i jak traktor kao sto je tv 732.Inace sam pre njega imao imt 542 ali ne znam kako se ponasa na nagibu jer je ovde kod mene sve ravno ko tepsija!
Taj se predhodni vlasnik izgleda debelo zajebo,da menja TV-732 za IMT-539.
Sto se tice 542,dosta je stabilan,dosta brz i bolji orac od 539.Ima ga jedan covek kod mene i sa njim radi po sumi,a kod nas sume strme samo tako.

Pa onda ovaj moj komšija meni ore sa imt542 na kašičicu..koliko njemu odgovara.Mislim, preore on sve što mu kažem, ali ja vidim da može i na većoj uzbrdici..a on kaže da ne može.
Ma nema od tog posla ništa, dok ja ne kupim moj traktor,a Toma bi mi bio idealan 7 serija.Oreš kao sebi.Koliko u dubinu treba da ore taj IMT542? Koliko bi mu bio neki normalan radni zahvat pluga, (tj. dubinski zahvat).Prošle godine nešto nisam merio, ili jesam..mislim da je oko 20cm bilo, po ravnom.Dajem mu još jednu parcelu,pored reke..tu je u Avgustu mesecu,kada je napolju +40C, na toj parceli je vlaga konstantno..kukuruzi su mu zeleni kao da ih je farbao tempera bojama.A moj kukuruz na brdu, podgoreo 3-4 lista, sitniji (ima i krupnih klipova,hibrid je u pitanju),ali njegovi su svi extra,a na mojoj parceli.Plug mu je jednobrazni.Koliko on potroši goriva na 50ari sa IMT542? Pitam jer želim da napravim proračun, ako se njemu ne isplati da sedi u traktoru ,preore 50ari,a potroši goriva za 1000dinara,recimo..ja ću da mu platim dizel gorivo,nije problem.Ali da mi prodaje priču kako to što mi preore je daleko uslužnije od 1hektar livade koju mu dajem za travu koju pokosi za čitavu zimu..a ima sve ..i 3-4 svinje preko zime drži i 4 krave i 30 ovaca..znači, plus ta parcela od 30tak ari pored reke,gde sadi kukuruz..a on je meni do sada orado 3ara zemlje..pa to ću ja motikom da prekopam za par sati.Sada su mi porasli apetiti, vidim da mogu da posejem puno više na dedinom imanju, ali nemam adekvatan traktor koji bi sve to kvalitetno preorao i frezirao.Imam IMT506,to je igračka za te površine.IMT506 je do 10ari,maximum maximuma da frezira, da se pošteno umoriš i budeš zadovoljan.O hektaru i ne razmišljam jer me u startu uhvati jeza.Znači,sve preko 10ari se ore ozbiljnim mašinama.Zbog toga pitam koliko on potroši goriva na tih 50ari koje planiram da preorem ove jeseni,pa na proleće plus da mi prefrezira.Koliko je to sve ukupno goriva?

Pa znas kako,svi ti koji rade usluzno ne rade kao sto bi radili sebi.Tako kod mene covek muku mucio sa oracima sa vecim traktorima i na kraju kupi TV-818 i jednobrazdni plug i kaze da sad bolje izore nego sto su mu drugi orali.Kaze svi oraci teraju plitko i cim malo negde zapne oni podignu plug i samo ga prelete.
Sto se cene oranja tice kod mene uzimaju 100din po aru,znaci 50ari x 100din=5000din,to mu dodje oko 33l nafte.Ti tvojim traktorom nema sanse toliko da potrosis.
Sto se dubine oranja tice kod mene to ide od 20cm do 25cm,nista dublje i u nekoj srednje teskoj zemlji 539 i 542 sa plugom zahvata 2x25 oru bez nekih problema,naravno 542 lakse i bolje.
Ti se preracunaj,razmisli pa odluci.

Nazad
Vrh