Pa onda ovaj moj komšija meni ore sa imt542 na kašičicu..koliko njemu odgovara.Mislim, preore on sve što mu kažem, ali ja vidim da može i na većoj uzbrdici..a on kaže da ne može.
Ma nema od tog posla ništa, dok ja ne kupim moj traktor,a Toma bi mi bio idealan 7 serija.Oreš kao sebi.Koliko u dubinu treba da ore taj IMT542? Koliko bi mu bio neki normalan radni zahvat pluga, (tj. dubinski zahvat).Prošle godine nešto nisam merio, ili jesam..mislim da je oko 20cm bilo, po ravnom.Dajem mu još jednu parcelu,pored reke..tu je u Avgustu mesecu,kada je napolju +40C, na toj parceli je vlaga konstantno..kukuruzi su mu zeleni kao da ih je farbao tempera bojama.A moj kukuruz na brdu, podgoreo 3-4 lista, sitniji (ima i krupnih klipova,hibrid je u pitanju),ali njegovi su svi extra,a na mojoj parceli.Plug mu je jednobrazni.Koliko on potroši goriva na 50ari sa IMT542? Pitam jer želim da napravim proračun, ako se njemu ne isplati da sedi u traktoru ,preore 50ari,a potroši goriva za 1000dinara,recimo..ja ću da mu platim dizel gorivo,nije problem.Ali da mi prodaje priču kako to što mi preore je daleko uslužnije od 1hektar livade koju mu dajem za travu koju pokosi za čitavu zimu..a ima sve ..i 3-4 svinje preko zime drži i 4 krave i 30 ovaca..znači, plus ta parcela od 30tak ari pored reke,gde sadi kukuruz..a on je meni do sada orado 3ara zemlje..pa to ću ja motikom da prekopam za par sati.Sada su mi porasli apetiti, vidim da mogu da posejem puno više na dedinom imanju, ali nemam adekvatan traktor koji bi sve to kvalitetno preorao i frezirao.Imam IMT506,to je igračka za te površine.IMT506 je do 10ari,maximum maximuma da frezira, da se pošteno umoriš i budeš zadovoljan.O hektaru i ne razmišljam jer me u startu uhvati jeza.Znači,sve preko 10ari se ore ozbiljnim mašinama.Zbog toga pitam koliko on potroši goriva na tih 50ari koje planiram da preorem ove jeseni,pa na proleće plus da mi prefrezira.Koliko je to sve ukupno goriva?