Tomo Vinkovic

samo sa sredinom!Ostalo je još da zamenim dihtung glave(onaj bakarni prsten)pa nadam se da ništa više neću primetiti da nevalja,i imam jedno pitanje za stručnjake,da li je teško zamenuti dihtung glave i da li mogu nešto zaje.....ti,da li ima neka posebna caka na šta treba da se obrati pažnja?

pozdrav...moj deda je u ovih narednih nekoliko meseci planirao da kupi tomu..e sad njemu treba da obradi 45.ari njive i malu basticu..i da dovuce drva za zimu..naravno da bi mu vise odgovarao ovaj od 32ks ali zelje su jedno a mogucnosti drugo..ima na raspolaganju do 1500e..sa tim sto bi mozda uzeo sa losijom limariom pa on malo doterao..sta mu vi predlazete meni se ona serija 4xx i 5xx nesvidja zbog nacina kacenja u jednoj tacki..ali ove ostale serije su skuplje zar ne?...:sta:

za to sto si naveo je tv 420 (419) sasvim dovoljan,serija 7xx i 8xx su naravno skuplje i samo traktor ne moze se naci ispod 2000e,bez prikljucaka,a TV bez prikljucaka je nista,jer su oni dosta skupi (freza je oko 400 evra)

modeli 418,419,420 ima iste motore LDA 100 snage 18ks,dok modeli 521,522,523 LDA 820 snage 21ks

na TV 523 su ugradjivani motori LDA 820 sa snagom od 21ks,postojala je i serija 523 M,na kojoj nije bio taj motor (Lombardini) vec ne znam koji i kolike snage,uglavnom TV 523 ima 21ks !

u sto ima moj stric tomu419 il 20,u fabrickom stanju,nikad registrovan i nista nije vuko sem prikolicicu i na njoj300kg u vrh glave na prvim gumama fabrickim koje je zamenio ima 3cmsare,sin mu kupio i zamenio a nema veze ni on ni otac. on sad u st.domu,traktor stoji vec par godina,kao dukat traktorcic. ima plug i kosu i prikolicu mislim da je od 509 sa onom povijenom rudom znaci traktor nikad zapo.verovatno ce ga prodati dok resi i ove prikljucke ako nekom treba.

postoji i 521 sa 18ks. te oznake nemaju bas veze sa konjskom snagom, znaci prosto pogledate motor i viidte oznaku koju nosi i na osnovu toga se odredi konjaza. :) za 1500e ima da se nadje neki sa 18ks i da ima nesto od prikljucaka... ali mora da se ceka i da se prate oglasi jer to preprodavci odmah kupe. meni su dva izmakla, a svaki dan visim po oglasima :mad:

Ja licno mislim da je tu bilo svega i svacega,cuo sam od vise ljudi da oznaka na traktoru ne odgovara snazi motora.Mada meni nije ni bitno.Mene moj odlicno sluzi,originalno stanje,sve pod konac.Sad trazim nesto jace,al Tomicu ne dam.

ma naravno da oznaka nema veze sa snagom,lepo sam gore naveo:
418 - 18ks
419 - 18ks
420 - 18ks
521 - 21ks
522 - 21ks
523 - 21ks
730 - 30ks
731 - 30ks
732 - 30ks
818 - 18ks
821 - 21ks
830 - 30ks

AcA OPEL, tacno tako, nema veze sa vezom. tj ima, ali to je jako tesko pohvatati... dobar sam sa covekom koji se sklopio skoro svaki Lombardini motor koji je isao u Tomu, pa mi je on ispricao i pokazao na par modela, kako oznaka nema veze sa konjazom.

Ne znam,moj je klasican 523,postavljao sam slike od njega.E sad upustvo koje sam imao,a sad ne znam gde mi je,kaze da je 17kw.To se secam kao sad da ga citam.Dali je kod njega ubacen motor od 523m ili je jednostavno upustvo bilo za 523m,pojma nemam.Nije ni bitno,to je mala,gotovo neosetna razlika.

samo sa sredinom!Ostalo je još da zamenim dihtung glave(onaj bakarni prsten)pa nadam se da ništa više neću primetiti da nevalja,i imam jedno pitanje za stručnjake,da li je teško zamenuti dihtung glave i da li mogu nešto zaje.....ti,da li ima neka posebna caka na šta treba da se obrati pažnja?

alo ima li neko da mi odgovori :osmeh:

Ja bi ti druze odgovorio ali sam slab oko tog pitanja.
Inace za one kojima trebaju gume za tv,danas sam kupio u Rumi po ceni od 9.490 dinara,dimenzija 7.50x16.Unutrasnja je oko 1.100 dinara.Eto,to znam:osmeh:!

alo ima li neko da mi odgovori :osmeh:
glava motora ?pre nekih 10-ak godina sam menjao karike na 522,koliko je meni poznato ti vazdusari nemaju dihtung glave,vec se sam materijal glave i cilindra pravilnim stezanjem brezona podaju jedan drugom i to je to.Sta treba uraditi da ne bi pustao kompresiju i mastijo na rebrima cilindra?.Skinutu glavu dobro ocisiti,skinuti cilindar i takodje dobro ocistiti.Da bi povrsina prstena glave dobro nalegla na cilindar,mora biti perfekto ravan i ispoliran,uzeti pastu za poliranje ventila,namazati prsten i na stolu levom rukom fiksirati cilindar a desnom vrteti glavom pritiskajucu je lagano ka cilindru.Posle svakog poliranja obrisati povrsine i pogledati da li se sjaje (kao pasija muda),tj.postupak ponavljati dok tako ne bude.Vazno je da se posle poliranja cilindar i glava dobro obrisu,jer pasta sadrzi u sebi sitan pesak.Potom namestiti cilindar u svoje leziste i glavu zatezati kilo kljucem i to sledecim redosledom srafova:1-2-3-4,2-3-4-1,3-4-1-2,4-1-2-3,sve dotle dok svaki ne bude zategnut na 10 kila.Ovakav redosled zavijanja je jako znacajan zbog ravnomernog prijanjanja glave

glava motora ?pre nekih 10-ak godina sam menjao karike na 522,koliko je meni poznato ti vazdusari nemaju dihtung glave,vec se sam materijal glave i cilindra pravilnim stezanjem brezona podaju jedan drugom i to je to.Sta treba uraditi da ne bi pustao kompresiju i mastijo na rebrima cilindra?.Skinutu glavu dobro ocisiti,skinuti cilindar i takodje dobro ocistiti.Da bi povrsina prstena glave dobro nalegla na cilindar,mora biti perfekto ravan i ispoliran,uzeti pastu za poliranje ventila,namazati prsten i na stolu levom rukom fiksirati cilindar a desnom vrteti glavom pritiskajucu je lagano ka cilindru.Posle svakog poliranja obrisati povrsine i pogledati da li se sjaje (kao pasija muda),tj.postupak ponavljati dok tako ne bude.Vazno je da se posle poliranja cilindar i glava dobro obrisu,jer pasta sadrzi u sebi sitan pesak.Potom namestiti cilindar u svoje leziste i glavu zatezati kilo kljucem i to sledecim redosledom srafova:1-2-3-4,2-3-4-1,3-4-1-2,4-1-2-3,sve dotle dok svaki ne bude zategnut na 10 kila.Ovakav redosled zavijanja je jako znacajan zbog ravnomernog prijanjanja glave
dejane ja sam u metrou u Subotici kupio jedan mesingani prsten i rekli su mi da je to dihtung glave a imam i katalog rezervnih delova jest da je za TV732 i tamo pokazuje da ima taj prsten izmedju glave i cilindra(kada sam ga rastavio isina da nije bilo tog prstena)ali u svakom slučaju hvala:ppozdrav:

tacno je da veci TV (730,731,732,830) imaju dihtunng,ti si naveo da imas 418,a on nema kao ni (419,420,521,522,523) uradi kako sam ti napisao i nema problema,jer ako ga dobro ne ispoliras i ne stegnes pravilno,pustace ulje i kompresiju

Nazad
Vrh