Tomo Vinkovic

Nije druze nista kod srafa,sve suvo,nema nista tu.Kada gurnem merac za kontrolu ulja u diferencijal,izlazi suv a sipao sam posle one popravke novo ulje,10 litara.Curelo je to mesec dana malo po malo samo ja nisam zagledao.Prvo je bio parkiran na tucaniku pa je ulje islo u zemlju i nisam mogao videti razmeru curenja a kada sam ga premestio u zatvorenu prostoriju gde je ispod beton ,tek onda sam video koliko je to ulja!

Nije mi jasno kad kažeš da je lokva ispod vratila?
Inače imaš :
1 - dva semeringa iz menjača prema srednjem trapu
2 - jednu prema menjaču(spojnička)
3 - dva na rukavcima(al tada bi vlažilo oko točkova)
4 - onaj gumeni čep što se nabija u osovinu konusnog gde je osovina ključa
5 - zaptivači(dihtunzi) na dekli i na rukavcima
6 - vijak za ispuštanje ulja
7 - oring gumice na osovinama ručica menjača, reduktora, i ostalih ručica...

Ja samo mogu pogađati...?

4 - onaj gumeni čep što se nabija u osovinu konusnog gde je osovina ključa.
​Ja sam prvi put zaboravio na njega, a posle sam iskidao semering kad sam sve vraćao, ima neki Čika Marfi, zna Joe, on se zna ponekad umešati i terati nas da budemo pažljiviji-al daleko mu lepa kuća

IMG_20130105_112859.jpg
[/URL][/IMG]

Evo slika,ulje(bar mi se tako cini)izlazi iz prednjeg dela i sve je puno ulja,ispod je potop!

Nema šta, odvijaj čep i skupi to što ti je ostalo da i ono ne ode na zemlju. Ja iskreno sa slike ne vidim ništa, ali ti vidiš pa kaži jel izliva kod kardana ili negde sa strane - moraš videti

Ma da ,i Marfijev zakon je umesao prste i ko zna ko jos,ono sto mi se ucinilo lako kada sam popravljao sada ispade tesko...Upravo sada razmisljam da li smo vratili onaj gumeni deo kod kljuca.Zet koji je samnom radio kaze da nije siguran ali sam siguran da jesmo vratili.Ulje curi pre kardana ,e sad ...ja sumnjam na te semeringe ali...Mislim da je najbolje da obrisem sve i sipam ponovo ulje pa da vidim gde curi.

Drugar, svakako ćeš to teško tako videti i biti siguran šta je u pitanju.
Jbg shvati ovo kao neko krštenje sa TV.
Najsigurnije, a i svakako sledi ponovno skidanje, bolje da ne prosipaš ulje bzv nego zeta u garažu i jovo nanovo, al sad već ide lakše jer ste se upoznali sa sistemom.
Mesta nerviranju nema i daj da se problem reši

Ma da ,i Marfijev zakon je umesao prste i ko zna ko jos,ono sto mi se ucinilo lako kada sam popravljao sada ispade tesko...Upravo sada razmisljam da li smo vratili onaj gumeni deo kod kljuca.Zet koji je samnom radio kaze da nije siguran ali sam siguran da jesmo vratili.Ulje curi pre kardana ,e sad ...ja sumnjam na te semeringe ali...Mislim da je najbolje da obrisem sve i sipam ponovo ulje pa da vidim gde curi.

eh taj Marfi...:zli:
Znači ulje curi sa kardana u srednjem trapu, tj. negde loše zaptivaju semerinzi na dekli menjača, ili onaj gumeni čep?

Kad odvojiš srednji trap od dekle, prvo pregledaj kako stoji semering(gornji), jer hoće malo da se presvrne kod sklapanja zbog nutova na osovini, i ne zaptiva dobro...uglavnom to se odmah vidi kad zaviriš pored osovine.
Inače oba semeringa se nabijaju sa spoljne strane dekle, jedino zbog donjeg semeringa moraš skinuti deklu, da bi se izbila osovina jer je osigurana segerom iznutra(mada čisto sumnjam da je donji, jer nisi ništa čačkao oko njega)!

Mislim da nećeš morati menjač rasklapati, ja tipujem na gornji semering, ili gumeni čep!

image upload

pozzz joe!

Sta se desi kad pokusas da upalis motor u suprotnom smeru? Komsija je posle generalne naopako namotao konopac (u stvari njegov zet) i 2-3 puta je trzao da upali. Posle toga nije hteo da upali ni u pravom smeru. Zvali su servis da dodje po njega jer ima garanciju, nisam cuo da li je popravljen.

pa ako nije upalio,nije se nista desilo,postoji mogucnost i da upali u kontra smeru,ali ako se odmah ugasi ne trebao da ima stete.Taj motor posle generalne po svoj prilici nije dobro ustelovan posle generalne (pumpa,dizna,predpaljenje)

Kazu da je jako lako palio (dok nije probao zet). Posle su ga vukli traktorom da upali, ali je samo pucao na filteru vazduha i nije ni upalio.

Juce sam ispustio ulje,izaslo je samo 6 litara,znaci 4 litre otisle u zemlju.Malo sam zagledao,brisao i mislim da je 90% gornji semering jer ispod njega kada god obrisem ulje ono se ponovo pojavi!(mislim na onaj gornji semering prema vratilu koji se vidi,mada ne znam zasto je on kada ga nisam ni dirao).Nema sta,ovih dana cu videti!

- - - - - - - - - -

Zavrsio!Razlog curenja ulja:Zaboravili pri sklapanju da stavimo gumeni cep:sta:!

Poslednja izmena:
Eto Pele, hvala bogu, najbolji razlog te pogodio, a ti i zet još jednom utvrdili gradivo

Sledeci put nema sanse da zaboravim cep jer posle stvarno boli glava od nepaznje:sta:! Imam jedno pitanje.Posto sada detaljisem oko Tv,proveravam i doterujem sve redom,pri ispustanju hid.ulja izaslo je samo 3 litre a treba da ima oko 7 litara u tv 732.Znam da deo ulja ostaje u crevima i klipu ali mislim da mi nedostaje ulja.Nemam merac gore na vrhu posude za hid.ulje, gurnuo sam neki stap i u posudi je bilo 10cm ulja.Do kog nivoa bi ulje trebalo da bude u posudi ,1/2, 1/3, ili mozda nesto drugo?

- - - - - - - - - -

ja danas završio sa sredinom sad je ko glanc nov :osmeh:
Druze sta si sve menjao,koliko vremenski i koliko te je kostalo sredjivanje da znam kada budem i ja jednog dana to radio?

nove bolcne sa igličastim ležajevima,maticom i osiguračem(2 para)6000 din,pa nove jabučice 2800(2 komada)elektrode od nikkla 7 kom(cena po komadu 250 din za 3.25)i 4000 hiljade sam dao strugaru.A vremenski ti treba oko sat-dva da rasklopiš(barem meni tolko trebalo)a za sklapanje jedno pre podne(stim da uvek primetim nešto što mi bode oči)ostalo stoji na strugaru kad će uraditi.

Nazad
Vrh