Tomo Vinkovic

Pozdrav svima.Danas dok sam orao neke baste moj tv 732 lepo iskoci iz brzine (bio u drugoj brzohodnoj) i sada hoce -nece u brzinu.Rikverc radi normalno,sporohodne ulaze nekako ali u trecoj brzoj nece da krene a i neke druge otkazuju ,,poslusnost".I kada krene u trecoj brzoj ide i trza.Sa vremenom ponekad nesto kao da lupne.Ima li neko neku ideju sta je u pitanju,da li sam ga preopteretio posto sam orao sa trobraznim plugom ali malog zahvata ili je neki lezaj...Kome se javiti za delove i sta mislite kakav je kvar u pitanju.?

stara njihova boljka,kljuc menjaca.Kad si ga opteretio tad je pokazao,vremenom ce sve vise,dok ne popizdis.Menjao sam na njemu to cini mi se dva puta,danasnji materijali nisu ni blizu tadasnjim,ali je svalkako to njihova najveca greska.Ima rasturancije kolko hoces (traktor na pola,sklop menjaca napolje) da bi dosao do njega,ili u boljem slucaju da je otisla opruga koja ga pritiska,ali svejedno isti je posao i kad ga otvoris ne isplati ti se da i njega ne zamenis

kljuc.jpg

na desnoj strani je osteceni kljuc (pojeden po krajevima) a na levoj je namontiran nov.Jos ako postoji luft u samim zupcanicima brzina gde se kljuc uklapa,onda i taj novi kljuc nece trajati 2-3 sezone

Koliko mogu napraviti stete ako ga vozim izvesno vreme sa tim kvarom ili da menjam sto pre?Mogu li ja to sam menjati ili kod majstora?Gde si kupio te delove i znas li bar orijentaciono cenu?Izvini zbog puno pitanja,znas kad uhvati muka::novac::.Jedina sreca je sto sam zavrsio prkanje vocnjaka i ostale radove pa sada mogu da ga popravljam do marta!

moj ti je savet da uradis pre sezone,bas iz razloga da ne napravis veci loker u zupcanicima.Na laksim poslovima nece se desavati,ali kako vreme prolazi sve cesce.Delove sam nabavljao u Beogradu,preko puta zeleznicke,pogledaj par stranica unazad stavio sam broj od Andrije iz beske,mozda ti je blizi.E sad da li mozes sam,ako nisi nikad rastavljao menjace ne bih te savetovao,ali uvek postoji prvi put,pogotovo kod TV jer kod njega uvek ima posla.Sto se cene tice kljuc je oko 1000,00 din.(bio pre par god.)ali postoje dve vrste sa manjom (6mm) rupom i vecom (8mm),opruga je nesto skuplja jer se kupuje sa sve kucistem.Bilo kako bilo,delovi nisu toliko skupi u odnosu na posao koji te ocekuje,ako se odlucis da radis sam obavezno se javi jer ima tu dosta toga sto trebas znati,a tu smo da pomognemo.

Sta da ti kazem osim hvala.Nisam neki majstor ali imam par drugara koji se razumeju a tu ste i vi sa foruma pa cu valjda uraditi kako treba.Nesto me samo kopka ,koliko ti radis sa njim godisnje kada ti vec par puta taj deo crkava.Mora da ga bas koristis.Ja imam tomicu 2 godine,znaci i mene to ceka?Ja prskam vocnjak 4-5 puta godisnje,2 jutra),3-4 frezovanja i 20 tak basta ove godine.To i nije neki teret za njega,ne bi trebao tako cesto da taj deo crkava.

prodao sam ga pre par godina,ali nisam nesto mnogo sa njim radio oko 120 sati,a menjao sam dvaput jer te delove sada radi manje vise mala privreda i kvalitaet nije ni prinesen onom iz 80 -ih godina,i drugo kod mene zupcanik 3.brzine je imao veliki loker i tako je brzo sahranjivao kljuceve,inace taj zupcanik je i najotereceniji.

Pa da kupim onda i zupcanik trece brzine,kada rasturam sve nek ide i on u aut!

nemoj napamet da kupujes,on je jeste najvise izlozen habanju jer preko njega ide i izlazno vratilo (kardan),kad budes rastavio pogledaj stanje i da znas da ti zupcanici i nisu bas jeftini

- - - - - - - - - -

064/111-750-9 Andrija, evo broja gde mozes probati za delove,okolina novog sada

Pele slobodno sami rastavite menjač, nije neka igrarija ako već imaš nekog drugara koji se bakće sa takvim stvarima, ja imam isto 732, isto malko radim sa njim, al godišnje mu menja kluč obavezno. Kako reče Dejan - tu smo ako zapne :ppozdrav:

Hvala Neba.Jedino me nisi utesio sa ovim cestim menjanjem.:haha:Pa zar nema nigde da se kupi taj deo od kvalitetnijeg materijala pa da se menja bar jednom u 3 godine?Koliko treba vremenski da se to skine?

pored pohabanosti zupcanika i loseg materijala na vek kljuca uticu jos i dobra nastelovanost rucice menjaca i samo rukovanje traktorom.Posao,za onog koji je vec rasturao je jedan dan,istakanje ulja,rastavljanje traktora na pola (skidanje kablova,hidr.cevi,sajli,),skidanje menjackog sklopa,demontaza samog kljuca) i naravno vracanje svega samo obrnutim redom.Ponavljam,meni je prvi kljuc koji sam zamenio trajao 3 sezone,ovaj drugi ne znam,jer sam ga zamenio pre nego sam ga prodao

Dobro,nije strasno vremenski.Danas sam zvao coveka iz Beske ciji ste mi broj dali,kaze mi da probam da otpustim neka dva srafa(kljuc 10) kod rucice menjaca i da malo kucnem cekicem po tom delu.Posle da pritegnem ponovo te srafove i tada bi trebalo (ako nije neki veci haos) da to bude sredjeno.Ako ne uspe kaze da tek onda rastavljam.Delove ima,kaze da su kvalitetni,uglavnom su od 10 do 20 eura svi ti delovi sklopa menjaca.

verovatno je mislio na rucicu menjaca,da probas malo da je dostelujes,jer se desava da ako nije plocica sa rupama gde ulazi kuglica na pravom mestu,tj.da kljuc ne upada kako treba da onda iskace iz brzina ili da nece da usalta u neku.Probaj,samo cisto sumnjam da ce nesto pomoci,to im je boljka i svi koji imaju duze TV znaju o cemu pisem

U pravu si.Nisam uspeo nista da uradim.Sledece nedelje krecem sa rastavljanjem!

samo napred,tu smo da pomognemo,evo odmah i saveta obavezno slikaj problem na koji naidjes da se ne bi bunili o cemu se radi,ovako sa slike to se resava u recenici

Kod mene ne pamtim dal se to desilo,jedino se desava da sam iskoci iz bilo koje brzine kad ne upadne u brzinu. Jedino sto se tice menjaca,menjana sajla kvacila,korpa i lemela, 84god je traktor.

pored pohabanosti zupcanika i loseg materijala na vek kljuca uticu jos i dobra nastelovanost rucice menjaca i samo rukovanje traktorom.Posao,za onog koji je vec rasturao je jedan dan,istakanje ulja,rastavljanje traktora na pola (skidanje kablova,hidr.cevi,sajli,),skidanje menjackog sklopa,demontaza samog kljuca) i naravno vracanje svega samo obrnutim redom.Ponavljam,meni je prvi kljuc koji sam zamenio trajao 3 sezone,ovaj drugi ne znam,jer sam ga zamenio pre nego sam ga prodao
Dejan je 100% u pravu, ja sam imao peh kada sam ga kupio bilo je u njemu svega i svačega, nešto je i falilo-dok sam ga doveo u red trajalo je koliko hoćeš i naravno svaki put sam mu menjao i ključ :osmeh:
Pele-Taj iz Beške ja mislim da radi samo sa polovnim delovima, bio sam pre par godina kod njega-al probaj Pele da nazoveš firmu Metro Subotica rade i oni taj program i super su. Uzimao sam neke zupčanike kod njih i ležajeve i kardan sve me izašlo dosta jeftinije oko 20% od ovih iz BG.

Nazad
Vrh