Tikva i Bundeva

dali se neko sprema za sledecu godinu da obore rekord

- - - - - - - - - -

A evo i prilog prve televizije

Ljudi, ja se ove godine (prvi put) spremam za sadnju oko 30-40 vrsti bundeva, duleka i tikvica. Minus je to što ću morati da ih rasporedin na 80 ari a da nekako učinim da se iste familije ne ukrste kao i to što ne znam, još uvek, o načinima njihove zaštite (ja bih to na prirodni način - samo koji). Plus je naš (suprugin i moj) entuzijazam :osmeh::osmeh:

Presađene u gnezda,treci list uveliko krenuo,nazire se i cetvrti. U gnezda stavljeno dve trecine stajnjaka i ostalo humus,potgrond i zemlja. Stavio pre 15-20 dana i Lincerov npk 15:15:15. Stavio i Radar versus da mi rovci ne naprave neki kurslus. Sad zalivanje,Slavol,Murtonik po malo kana pa cemo videti sta ce biti. I da se zahvalim Dejanu na poklonjenim semenkama.

Nema na cemu obecano ispunjeno,
e sada da pojasnimo oplodnju , ujutru oko 7 casova kada su insekti slabo aktivni moze biti i ranije od 7 h uzeto u obzir da se onda cvetovi otvaraju uzima se zeljeni muski cvet na kome se vide cestice polena sveze otvoren zatim mu se skida cvetni omotac o zavlaci se u sveze otvoreni zenski cvet i utrljava nezno da se nebi ostetio, zatim se cvetni omotac zavija i poklapa plasticnom casom da ga nebi insekti oprasili nekim drugim polenom.

Je l' ovakvo oprasivanje obavezno? Bojim se da esto ne zabrljam posto to nikad nisam radio.

Nema sta da se bojis probaj .
presadjenu bundevu treba stititi od podnevnog sunca inace se javljaju fleke od sunca koje se lece bakarnim oksihloridom koji je dozvoljen u organskoj proizvodnji.

Neznam sta mislite planiram beli dulek na povrsini oko 0.30ha pa mi preko glave vrzma da li sme da se isprska povrsina sa acetohlorom zbog muharike.....Da li je to neko radio...

Ima ju specijalni herbicidi za tikvu ali ih je tesko naci. uglavnom se prska fuziledom.

Moze a nemora golica se gaji sama na polju.ako se gaji u zdruzenom usevu onda samo Motikol i dosta radne snage.

Drugove bundeve od prosle god. sa takmicenje u HR
358qt88.jpg

30vmxzs.jpg

98u9mx.jpg

2njy3xk.jpg

Nazad
Vrh