Tikva i Bundeva

Hocu jedan ogroman,zato sam i posejao. Cilj mi je 100 kg pa sta bude. Je l' ima nesto sto bih trebalo da znam? Ipak ste vi Kikindjani poznati po velikim bundevama.

Pa 'ajde otkrij neku tajnu. Na toj najvecoj imam 6 vreza,zauzima 5-6 kvadrata i ostavio sam samo jedan plod. Stalno zalivam,raste na stajnjaku,a prihranjujem je jednom nedeljno (zalijem Slavolom pa folijarno Murtonik ili Cirkon)

navodnjavanje kap po kap obavezno, jedan oplodjen plod. i obavezno zastita od bolesti. kasnije ce trebati cesca prihrana sa manjom koncentracijom

Da li treba zakidati vrezeve koji idu sa strane, sto bi reklo zaperke? Ajde Vi ljudi iz Kekende, pomozite nam nekim savetom,sto ste taki, a uzgred se nebojte konkurencije, ja konkretno hocu da se selo cudi 100 kilasu, eto!!!
I jos jedno pitanje...na te iste vrezeve sa strane ima oplodjenih plodova, nekako je daleko od centra korena, pa pitam da li ima i to veze ili treba cekati da se formira plod blize korenu...naravno da bih ostavio samo jedan plod?

Da malo osvezimo temu evo moje bundeve sad ima oko 50 kg i nekih vrsta vrgova lagenaria vulgaris lagenaria siceraria i td.
DSC00526.jpg
DSC00535.jpg
DSC00533.jpg
DSC00534.jpg
DSC00536.jpg

Da li treba zakidati vrezeve koji idu sa strane, sto bi reklo zaperke? Ajde Vi ljudi iz Kekende, pomozite nam nekim savetom,sto ste taki, a uzgred se nebojte konkurencije, ja konkretno hocu da se selo cudi 100 kilasu, eto!!!
I jos jedno pitanje...na te iste vrezeve sa strane ima oplodjenih plodova, nekako je daleko od centra korena, pa pitam da li ima i to veze ili treba cekati da se formira plod blize korenu...naravno da bih ostavio samo jedan plod?

nesme biti bliza od 3 metra od korena jer postoji mogucnost da ga izvali iz zemlje ako si ubo rekordera,e to dalices kidati vrezu sa strane zavisi od tehnike gajenja.

- - - - - - - - - -

evo nam ga glavni konkurent [video]http://www.kurir-info.rs/uzgojio-bundevu-od-200-kg-i-jos-raste-clanak-372918[/video]

Bravo deki 77, 1:0 za tebe, ali uz faul.Zato ces da budes sankcionisan a to znaci da si u OBAVEZI da mi posaljes seme od nekog tvog rekordera, naravno kad za to dodje vreme...hehe.Moze?

ima li neko jos nesto? umrla tema a 13 subota okrsaj u kekendi ,videcemo ko je sta uradio i sta uzgojio. DANI LUDAJE u Kikindi pocinju 12,13 i 14 oktobar.

Malo pomoći ako može.

Imamo bundevu (bar mi mislimo da se to tako zove, plodovi su beli, teški od par kilograma do 10ak, loptasti, preko zime se peku u rerni i ukusno je kada se jede, prodaju ih na pijaci u kriškama od po par kilograma, kod nas ih zovu beli dulek ili bundeva ako nije tačno neka me neko ispravi !!!) ali je nakon berbe jako brzo počela da truli. Kako se čuva ? Na hladnom, prohladnom , toplom, vlažnom ili na nekom drugom mestu i u nekim drugim uslovima. Ako je moguće da je imamo preko zime.

Kod nas se ta bundeva zove budimka.Ja je radim na par hiljada kvadrata ali je berem tek pred prve mrazeve.Berbu obavljam pažljivo kao i transport tako da peteljka ostane neoštećena,u suprotnom dolazi do infekcije i trulenja.Čuvam ih u trapu ,red slame preko budimki debljine 20 cm i po tome najlon.

Juce u temerinu pobedila tikva od 146 kg drugo mesto 136.Ima li neko vise informacija ? mogao bi neko iz temerina da nam pojasni ?

blize se dani ludaje nagrada ove godine 100000 dinara 1mesto 2 30000 i 3 20000.

- - - - - - - - - -

I ko pobedi u Kikindi?

Најтежа лудаја ове године имала је 148 килограма и произвео је Дејан Јованов из Уљме који је први пут учествовао на овој манифестацији. Као првонаграђени освојио је 100 хиљада динара.
- Од победничке лудаје планирам да направим дулечницу-питу од лудаје за читаво село- рекао је Јованов.
Друго место са тиквом тешком 146 килограма освојио је Шандор Хорват из Темерина, а треће је припало Небојши Марковићу из Угриноваца чија је лудаја била тешка 144 килограма.

Biljojed druga slika odozgo na dole je vrg ili lejka za kutlacu kao sto velis, i koristi se jos za ponesto npr. za izvlacenje rakije iz bureta ,za nosenje vode. Imas seme u bolje snabdevenim apotekama ja sam ga porucio iz Subotice cak 200 din kesica da si mi blize veruj da bi ti dao ceo vrg .Kod nas Na Kosovu je peripetija i slanje i primanje posiljki veruj mi.

Nazad
Vrh