Pozdrav dobri ljudi! Ovo mi je prvi ozbiljan post na forumu pa da se predstavim. Zovem se Ivan,iz Jakova sam (donji Srem),po struci sam dipl.ing zastite bilja. Razlog zbog cega ovo pisem je neko seme bundeve koje sam dobio iz Amerike koje sam poprilicno neuspesno rasadio. U kesici je bilo 20 semenki koje sam posejao sredinom marta u saksijice sa zemljom za cvece i samo su mi 3 nikle. Pretpostavljam da sam poranio i da su temperature od 6 do 10 stepeni bile preniske za klijanje. Inace je na kesici pisalo da se seju cim prodje opasnost od prvih mrazeva. No,te sto nisu nikle i nisu tema nego ove 3 koje jesu. Odmah da kazem da o gajenju bundeve pojma nemam ali cu napisati sta sam do sad radio pa ce me vec neko ispraviti. Prosecna tezina bundeve,po deklaraciji, bi trebalo da bude oko 50kg. Prvu bundevu sam rasadio 20.4. i to sam iskopao rupu 1x1,dubine 2 asova i napunio je zgorelim stajnjakom,a na vrh sam stavio zemlju za cvece. Redovno je zalivam,na svakih par dana dodajem Slavol u vodu,a prilicno cesto i prihranjujem Murtonikom (Iz iskustva nesto bas ne verujem u ova folijarna djubriva ali nisam nasao Kristalon ili Skotsova manja pakovanja ili Kemirina...pa koristim to sto imam). Ova bundeva je u poredjenju sa nekim bundevama koje rastu u komsijskim bastama,a i u odnosu na bundeve na njivi u postu iznad pravo cudoviste. Vec pokriva par kvadrata,vreze idu u svim pravcima,jedino sto jos nije procvetala. Do sada sam je 2 puta prskao Antracol-om protiv plamenjace. Inace su mi se pojavile svetlo zute pege na nekim listovima i jedino sto mi je palo na pamet je da je mozda nedostatak gvozdja zbog ovolike kolicine stajnjaka i folijarne prihrane pa planiram da je isprskam Vuksalom (sluzi za cvece ali cenim da ce i ovde pomoci). Posle toga cu dodati i vestackog djubriva i neko folijarno (ne znam tacno koje,znam samo da je 4 puta skuplje od Slavola i Murtonika pa zato cenim i da je bolje) kao i Cirkon,rusko djubrivo koje sluzi za prihranu kukuruza. Kad dodje do zametanja plodova planiram da ostavim samo jedan i cilj mi je da prebaci 70-80 kg. Druge dve bundeve su imale isti tretman,jedino sto rastu u manjoj kolicini stajnjaka (0.5x0.5x0.3) pa su malo i zaostale. Sad bih voleo da mi neko iskusniji kaze ako negde gresim.